Pacientii vor sa faca parte din echipa pentru noul proiect al Legii sanatatii

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 19:05
1088 citiri
Pacientii vor sa faca parte din echipa pentru noul proiect al Legii sanatatii

Presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Gheorghe Tache, a declarat ca el si colegii lui vor accepta sa faca parte din echipa care va lucra la noul proiect al Legii sanatatii, daca li se va propune acest lucru.

"Pacientii sunt reperele cele mai bune atunci cand elaboram un proiect in domeniul sanatatii. Mereu ne-am exprimat dorinta si am militat pentru a dialoga cu decidentii din sanatate, pentru ca stim cu totii ca Legea sanatatii este una dintre legile prioritare. Pentru ca aceasta sa fie viabila, trebuie sa facem mai intai o analiza complexa, care sa vizeze disfunctionalitatile sistemului de sanatate. Este important sa existe o buna colaborare intre specialisti si reprezentantii societatii civile, pentru ca altfel cercul ar fi incomplet", a mai spus presedintele COPAC.

Premierul Boc a anuntat luni ca ministrul Sanatatii a fost insarcinat de coalitie sa-si formeze o echipa care sa redacteze un nou proiect de Lege a sanatatii si ca Raed Arafat este binevenit sa participe, daca doreste acest lucru.

"A fost mandat ministrul Sanatatii sa formeze o echipa care sa redacteze un nou proiect de Lege a sanatatii, o echipa din care sa nu lipseasca reprezentantii asociatiilor de pacienti, ai medicilor, ai sindicatelor, ai patronatelor, Colegiul Medicilor, reprezentanti ai societatii civile, care, in urma analizei, sa ne propuna un nou proiect sau modificarea legislatiei existente, dupa concluziile pe care le vor avea ca atare", a spus Boc la Guvern.

Ministerul Sanatatii a precizat ulterior ca va incepe consultari la o noua forma a proiectului legislativ privind organizarea si functionarea sistemului sanitar, acesta urmand sa prevada schimbari in ceea ce priveste capitolele de organizare a spitalelor, a sistemului de asigurari sociale si malpraxis.

Vechiul proiect al Legii sanatatii, retras din dezbatere publica la solicitarea presedintelui Traian Basescu, a provocat un imens scandal public dupa ce fondatorul SMURD, Raed Arafat, si-a dat demisia din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii. Arafat a criticat prevederile din proiect cu privire la sistemul medicinei de urgenta, avertizand ca acesta va fi afectat daca mediul privat va face concurenta statului.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#legea sanatatii, #pacienti colaborare Legea Sanatatii, #dezbatere Legea Sanatatii , #Legea Sanatatii