ANI merge mai departe, Senatul voteaza legea marti

Joi, 06 Mai 2010, ora 14:50
1795 citiri
ANI merge mai departe, Senatul voteaza legea marti
Foto: Arhiva

Dupa ce s-a impiedicat in Comisia Juridica din Senat, noua Lege de functionare a Agentiei Nationale de Integritate se ridica si merge mai departe, urmand sa fie votata de plen marti, 11 mai, asa cum se stabilise initial.

Presedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), a declarat pentru Ziare.com ca termenele fixate in privinta modificarii legii 144 de functionare a ANI vor fi respectate.

"Luni, la ora 10, Comisiile Juridica si de Drepturile Omului reiau dezbaterea in vederea intocmirii raportului la Legea ANI. Termenul nu se decaleaza, incercam sa ne tinem de el", ne-a declarat senatorul PSD, aratandu-se convins ca noua lege de functionare a Agentiei Nationale de Integritate va fi votata marti in Senat, camera decizionala.

Legea ANI, in Senat pe 11 mai. Termenul dat de Basescu, depasit

In aceste conditii ne intrebam ce rost a mai avut decizia de miercuri a Comisiei Juridice din Senat, de amanare a dezbaterilor pe noul proiect de lege ANI propus de Guvern si amendat deja in Camera Deputatilor, cata vreme senatorii juristi trebuiau sa se astepte ca, in scurt timp, decizia Curtii Constitutionale, aflata la Monitorul Oficial inca de pe 22 aprilie, sa fie publicata.

Legea ANI se blocheaza in comisia Juridica din Senat

Intr-adevar, senatorii nu ar fi avut de unde sa afle ca acest lucru urma sa se intample tocmai miercuri, cata vreme cei de la Monitorul Oficial nu furnizeaza informatii pe aceasta tema.

Contactat de Ziare.com pentru a afla daca senatorii juristi s-au interesat, inainte de a decide amanarea dezbaterilor, cand va fi publicata decizia CCR, reprezentantii biroul de presa al Mof ne-au declarat ca nu furnizeaza nimanui astfel de informatii. "Fiecare numar apare cand se termina. El se pregateste cu o zi inainte sau chiar in ziua in care apare (...) Nici nu apar la rand, uneori un numar poate sa intarzie si atunci ii dam drumul celui care e gata. Dar daca ma intrebati acum ce am in pregatire credeti ca va spun? Nu!", ne-a declarat reprezentantul biroului de presa al Mof.

ANI isi pierde din atributii - decizia CCR, publicata in Monitorul Oficial

Chiar si in aceste conditii, ne intrebam daca nu cumva initiativa senatorului PSD Dan Sova, de a amana dezbaterile pe tema noului proiect de lege ANI nu a facut mai mult rau, cata vreme senatorii juristi au pierdut timp pretios de discutii, urmand ca acestea sa se desfasoare doar intr-o singura zi, mai precis luni.

Comisiile reunite in sedinta comuna (Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati alaturi de Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari) s-au folosit miercuri de pretextul nepublicarii Deciziei nr. 415/2010 a Curtii Constitutionale referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a anumitor articole din Legea nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate in Monitorul Oficial si au decis prin vot, scor 8 la 7, suspendarea dezbaterilor.

Biroul Permanent al Senatului a hotarat luni ca noua Lege ANI sa fie dezbatuta in comisii pana lunea viitoare, urmand sa intre in plenul Senatului intr-o sedinta speciala, marti, 11 mai.

De asemenea, se decisese ca amendamentele senatorilor la Legea ANI sa fie depuse pana miercuri, la ora 12.00, iar ulterior legea sa intre in comisia Juridica si cea pentru Drepturile Omului.

Noua Lege ANI a fost adoptata saptamana trecuta de catre Camera Deputatilor, noul proiect propus de Guvern venind pe fondul deciziei CCR care a declarat drept neconstitutional mare parte din vechiul act normativ, practic reducand principalele atributii pe care Agentia le-a avut pana in prezent.

Presedintele Traian Basescu a invitat pe 26 aprilie la Cotroceni reprezentantii partidelor parlamentare si le-a solicitat acestora modificarea Legii ANI in maximum zece zile, pentru ca activitatea Agentiei Nationale de Integritate sa nu aiba de suferit, iar Romania sa demonstreze in fata institutiilor europene ca isi respecta angajamentele.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Legea ANI, #Agentia Nationala Integritate, #modificare lege ANI , #legislatie
Comentarii
P
PSD_Erie
rank 1
Toarasi, cin ieram io tanar, iera la noi un film carei zicea Viata merge mai departe, si iera vorba despre Julio Iglesias care sia rupt picioru, sa lasat da fotbal si sa apucat de cantat!