Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tichii legislative pe chelia Romaniei

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 23:54
2908 citiri
Tichii legislative pe chelia Romaniei

Asistam in ultima vreme la o adevarata avalansa de idei, unele deja inchegate in proiecte de legi, unele nastrusnice, altele copiate fara mare discernamant de prin alte tari, in orice caz menite, pasamite, sa corecteze ce nu merge bine in Romania.

Apar noi pedepse, reguli sau interdictii, sunt inasprite cele existente in speranta ba ca vom reduce numarul de concedii medicale, ba ca vom stimula productia interna, ba ca vom domoli nebunia din trafic, ba ca vom deveni mai piosi.

Este si acesta un mod de a evita solutia cea mai simpla, dar si cea mai grea. Si in materie de trafic, si de productie interna si ce mai vreti dumneavoastra ar trebui mai intai sa aplicam legile existente, cele deja publicate in Monitorul Oficial si cele de bun simt. Abia dupa aceea ne-am putea da seama daca ele sunt insuficiente si am avea, eventual, motive sa le schimbam.

Asadar, ministrul Sanatatii a gasit solutia sa puna capat abuzului de concedii medicale pe care il inregistra an de an Casa de Sanatate. E drept, numarul lor este impresionant: vreo doua milioane numai in 2009. Asa ca, Attila Cseke s-a gandit sa trimita pe capul beneficiarilor de scutiri mediale echipe de control. Cine nu-i acasa, ramane fara concediu si fara indemnizatia aferenta. O ineptie din toate punctele de vedere.

Medical, exista boli in cazul carora, dimpotriva, miscarea este vitala. Apoi, pot exista tot felul de circumstante, inclusiv agravarea bolii, controlul sau efectuarea tratamentului, care pot obliga omul bolnav sa iasa din casa.

Juridic, numai un mandat de perchezitie poate obliga pe cineva sa deschida usa casei sale, daca nu vrea, asa ca nimeni nu poate sti ca omul nu era, cu adevarat, dincolo de usa inchisa. Logistic, de unde va gasi ministerul atatea echipe de control intr-un oras ca Bucurestiul, de exemplu?

Dar dincolo de toate acestea, ordonanta nastrusnica ignora faptul ca problema concediilor medicale e veche in Romania. Ea este strans legata de statutul medicilor, mereu prost platiti si obligati sa faca tot felul de compromisuri pentru a-si asigura un trai decent. Salarizarea corecta a medicilor ar reduce, cu siguranta, numarul celor dispusi sa comite fapte ilegale pentru un ban in plus.

Tanarul senator Iulian Urban a gasit solutia pentru a le veni de hac contravenientilor din trafic: amenzi raportate la avere. Daca somerul trece pe rosu, nu plateste mai nimic. Daca trece miliardarul, rosul e mai rosu, accidentul mai accident.

Important e sa simta si bogatii amenda, zice dl. Urban. Bogat sau sarac soferul are insa o durere mai mare decat banul. Permisul. Si conform legii in vigoare, permisul poate fi suspendat dupa acumularea a 16 puncte de penalizare, puncte pe care un sofer indisciplinat, bogat sau sarac, le poate acumula fara mari eforturi in cateva zile.

Dar nu le acumuleaza decat arareori, pentru ca politia este corupta, indolenta si timorata. Credeti ca ar fi altfel daca amezile ar ajunge la valori de mii de euro? Ma tem ca singura care s-ar schimba ar fi bursa mitei.

Mai nou, deputatii din comisia de agricultura par sa fi gasit solutia sa salveze productia interna: inchiderea supermarket-urilor duminica, pentru ca oamenii sa se aprovizioneze din piete si de la magazinele mici, de cartier. Initiatorii nu sunt originali. Masura se aplica si in alte tari europene. Dar este o prostie sa ingradesti in orice fel consumul la vreme de criza.

In plus, vanzarile record din zilele de duminica nu aduc beneficii doar marilor magazine. Ele aduc multi bani si la buget, prin TVA si prin impozitul pe profit. Cum sa renunti la asa ceva cand deja bugetul nu mai face fata.

Sigur ca producatorii autohtoni trebuie incurajati. Dar asta se face cu fonduri europene, cu eliminarea intermediarilor din piete, cu centre de colectare si preturi decente oferite pentru marfa, cu incurajarea iesirii din agricultura de subzistenta, prin credite agricole avantajoase etc. Orice altceva nu numai ca nu face bine agriculturii, dar mai si strica prin alte parti.

Si sa incheiem apoteotic cu intiativa unor deputati care vor sa introduca ziua rugaciunii, ca sarbatoare legala nelucratoare, in prima duminica a lunii octombrie. Care o fi rostul acestei sarbatori? Cine e cu adevarat credincios se roaga oricum, in fiecare zi, fara a avea nevoie de reglementari si sarbatori legale, iar cine e ateu tot cu mici, bere si, eventual, manele, va sarbatori si ziua rugaciunii.

Astept cu nerabdare un proiect de lege care sa introduca ziua harniciei sarbatorita prin munca si daca pica sambata sau duminica.

Pentru ca, dupa cum se vede, nu imaginatia le lipseste romanilor, ci temeinicia si seriozitatea.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#legi Romania, #Iulian Urban legi trafic, #Attila Cseke control concedii , #legislatie