Comisia de Etica, propunere privind plagiatul demnitarilor

Joi, 09 Iulie 2015, ora 19:57
2765 citiri
Comisia de Etica, propunere privind plagiatul demnitarilor
Foto: Ziare.com

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti va trimite Parlamentului o propunere de eliminare a exceptarii demnitarilor de la examinarea malpraxisului academic de catre comisiile de etica universitare, membrii comisiei sustinand ca nu exista niciun argument legal pentru a sustine aceasta exceptare.

Membrii Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti au spus, joi, ca in prezent Consiliul National de Etica este abilitat prin lege sa se ocupe de situatia demnitarilor, a persoanelor cu functie de demnitate publica in cazul suspiciunii de plagiat privind teza de doctorat.

Plagiatul lui Ponta a adus pagube uriase de imagine universitatii romanesti - Comisia de Etica

Universitatea care a asigurat parcursul doctoral si care a propus acordarea titlului de doctor nu mai este astfel in masura, prin propriile Comisii de Etica, sa se ocupe de examinarea suspiciunii de plagiat in cazul persoanelor care, in prezent, detin functii de demnitate publica.

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti va solicita Parlamentului modificarea acestei situatii, apreciind ca nu exista niciun argument legal pentru a sustine aceasta exceptare a demnitarilor de la examinarea malpraxisului academic.

Profesorul Dumitru Sandu a declarat ca se doreste schimbarea a "ceva ce nu merge" sau "merge prost" si care are efect atat asupra universitatii, cat si asupra spatiului public.

Cerere de reanalizare a dosarului de plagiat al lui Ponta in baza unor noi probe

"S-a creat un mit legat de plagiatul demnitarilor, pe care il gasesti in mass-media cu mare frecventa: 'singura institutie abilitata sa examineze cazurile demnitarilor este CNE'. Nu este asa, sunt doua documente de baza - Legea 1/2011, unde nu apare nimic in legatura cu aceasta unicitate a Consiliului National de Etica (CNE) in rezolvarea problemelor de malpraxis la nivelul demnitarilor si Legea 206/2004", a spus profesorul universitar.

Dumitru Sandu a explicat ca "povestea a inceput odata cu OG 28/2011, care a introdus aceasta tema si care a fost preluata in spatiul public, desi este nefondata si neintemeiata".

El a precizat ca, potrivit Ordonantei 28/2011, CNE are doua tipuri de sesizari, dintre care unele se judeca in doua trepte, adica sesizarea ajunge la Consiliu si acesta o trimite la institutia la care se presupune ca a fost facuta abaterea, apoi se analizeaza.

Dumitru Sandu a explicat ca apare un paragraf in care se precizeaza ca se excepteaza de la aceasta procedura in doua trepte membrii comisiilor de etica din universitati, conducatorii de institutii de cercetare-dezvoltare, dar si personalul cu functie de demnitate publica.

"De ce era nevoie sa fie rezolvat astfel cazul demnitarilor care pot avea probleme de plagiat? Nu exista temei juridic pentru a limita interventia CNE, ca 'singurul organism abilitat'. S-au creat o serie intreaga de practici care sunt extrem de contraproductive pentru mediul intelectual. Ministerul Educatiei ia in seama propunerea pe care o face CNE, desi acesta nu are un cod etic, deciziile in legatura cu posibilul plagiat se iau impredictibil. Cazul Oprea, celeritate in cateva zile, cazul Olguta Vasilescu, au trecut de mult cele 90 de zile care trebuiau avute in vedere pentru luarea deciziei", a mai spus Dumitru Sandu.

Profesorul universitar a mai aratat ca in cazul Oprea a aparut o alta idee, respectiv "ca asa erau vremurile" sau ca nu exista un ghid de realizare a temelor de doctorat la vremea respectiva.

"Am folosit nume, dar nu ne intereseaza numele, ci schimbarea unei situatii juridice care este contraproductiva (...) De ce ghid ai nevoie cand ai acolo conducatorul de doctorat, care este ghidul viu", a spus Dumitru Sandu.

Acesta a subliniat ca trebuie sa se renunte, in articolul de lege, la privilegierea demnitarilor in materie de judecare a lucrarilor de doctorat.

"Daca nu facem acest lucru, astfel de exemple devin modele si nu mai poate nimeni sa controleze lucrurile", a adaugat profesorul universitar.

Astfel, Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti propune eliminarea articolului 4^2 din Ordonanta 28 din 31 august 2011 pentru modificarea si completarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare.

In opinia membrilor Comisiei, acest articol este total discriminatoriu si contradictoriu, explicand ca daca universitatea asigura si certifica parcursul doctoral, atunci demnitarii ar trebui sa poata fi judecati pentru tezele lor de doctorat de catre universitatile care i-au pregatit in cadrul scolilor doctorale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Comisie etica plagiat demnitari, #propunere lege plagiat demnitari , #legislatie