Comisia Europeana verifica aplicarea directivei privind stocarea datelor

Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 23:49
1451 citiri
Comisia Europeana verifica aplicarea directivei privind stocarea datelor
Foto: Arhiva

Comisia Europeana va adopta, luni, un raport prin care va evalua aplicarea de catre statele membre a directivei referitoare la stocarea datelor, in conditiile in care, in Romania, legea aferenta, foarte controversata, a fost declarata neconstitutionala in 2009, fara a fi intre timp inlocuita de o alta.

Raportul in cauza evalueaza impactul asupra operatorilor si consumatorilor avut de directiva 2006/24/EC privitoare la pastrarea datelor generate sau prelucrate in legatura cu furnizarea serviciilor de comunicatii electronice accesibile publicului.

La mai mult de trei ani de la intrarea in vigoare a directivei, este esential sa fie luate in considerare ultimele evolutii din domeniul tehnologiei comunicatiilor electronice, precum si statisticile obtinute de Comisia Europeana. Raportul va determina daca este necesara amendarea prevederilor directivei.

In plus, raportul evalueaza implicatiile directivei asupra drepturilor fundamentale, in contextul criticilor formulate cu privire la pastrarea datelor in general.

Datele pastrate privind telecomunicatiile pot fi utilizate de politie si procurori pentru investigarea infractiunilor si trimiterea in judecata a responsabililor, in cazul in care ele ar fi necesare in anchete penale sau pentru combaterea terorismului.

Uniunea Europeana a incercat in ultimii 10 - 15 ani, printr-un numar de directive, sa reglementeze obligatia serviciilor de telecomunicatii si a furnizorilor de retele de a pastra datele cu privire la utilizarea serviciilor oferite pentru o anumita perioada de timp.

Directiva privind pastrarea datelor generate sau prelucrate in legatura cu furnizarea serviciilor de comunicatii electronice accesibile publicului (Directiva 2006/24/EC) solicita statelor membre sa se asigure ca operatorii de telecomunicatii pastreaza anumite categorii de date (pentru identificarea identitatii, detalii despre apelurile efectuate si mesajele de posta electronica transmise, fara continutul acestora) in vederea investigarii, depistarii si transmiterii in judecata a infractiunilor grave, asa cum sunt ele definite in legislatia nationala.

Autoritatile responsabile cu punerea in aplicare a legii din cele mai multe state membre au raportat ca pastrarea datelor joaca un rol central pentru protectia publicului impotriva criminalitatii prin sprijinirea investigatiilor. Aceste date ofera indicii valoroase si dovezi care au fost utilizate pentru condamnarea infractorilor si pentru achitarea suspectilor nevinovati in cazuri care, fara aceste informatii, nu ar fi fost niciodata solutionate.

Totusi, directiva a fost criticata de catre autoritatile de resort pentru ca nu ofera suficiente garantii asupra modului in care datele sunt pastrate, accesate si utilizate. Asa s-a intamplat si in Romania, unde Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice a fost declarata neconstitutionala la 8 noiembrie 2009.

Si Curtea Constitutionala germana a decis anul trecut ca legea privind stocarea timp de sase luni a datelor continute in comunicatiile telefonice, prin Internet si e-mail nu este conforma cu legea fundamentala si a dat ordin pentru stergerea datelor retinute pana atunci.

Majoritatea guvernelor europene si Parlamentul European au aprobat directiva. Irlanda, sustinuta de Slovacia, a contestat-o la Curtea Europeana de Justitie, pe motiv ca baza juridica a acesteia ar fi trebuit sa fie alta si sa tina de justitie si afaceri interne, nu de piata interna. Dublinul a pierdut, insa, cauza la Curtea Europeana de Justitie.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#directiva europeana stocare date, #Comisia Europeana stocare date , #legislatie