Conducerile ANI si BNR, supuse Legii lustratiei

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 12:22
2756 citiri
Conducerile ANI si BNR, supuse Legii lustratiei
Foto: Arhiva

Dezbaterile premergatoare adoptarii Legii lustratiei au continuat marti la Camera Deputatilor, printre amendamentele adoptate fiind si cele referitoare la lustrarea conducerii BNR sau Agentiei Nationale de Integritate.

Presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, a afirmat ca Legea lustratiei ar putea fi adoptata in maximum doua, trei saptamani.

Conform unui comunicat remis Ziare.com de Asociatia 21 Decembrie, dezbaterea a avut loc la Palatul Parlamentului, a fost moderata de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si la ea au participat deputatul PNL Eugen Nicolaescu (initiator al Legii lustratiei), presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor - Daniel Buda, precum si deputatii PD-L Marius Dugulescu, Florin Postolachi si Sever Voinescu.

Delegatia societatii civile a fost alcatuita din Florian Mihalcea - presedintele Societatii Timisoara, Daniel Vighi - vicepresedinte, Sorin Iliesiu si Viorel Oancea (initiator al Legii lustratiei) - membri ai Societatii Timisoara, precum si Teodor Maries - presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989.

Cei prezenti au convenit asupra amendamentelor la Legea lustratiei fata de forma votata de Senat in aprilie 2006, iar reprezentantii societatii civile au propus cateva noi amendamente cu care toti cei prezenti s-au declarat de acord.

Astfel, potrivit proiectului de lege sunt lustrabile persoanele din conducerea institutelor finantate de stat pentru studierea istoriei, cercetarea totalitarismului si a crimelor comunismului, precum si a Revolutiei din decembrie 1989, si de asemenea sunt "lustrabile" persoanele din conducerea Agentiei Nationale de Integritate.

In plus, sunt "lustrabile" persoanele din conducerea Bancii Nationale a Romaniei si a altor banci de stat.

In schimb, s-a cazut de acord ca nu sunt "lustrabile" persoanele care la 22 decembrie 1989 aveau sub 18 ani precum si persoanele care aveau sub 18 ani la data in care au fost alese in structurile de conducere ale UTC sau la data in care au semnat angajament de colaborare cu Securitatea, cu conditia sa nu se fi mentinut in aceste situatii dupa varsta de 19 ani.

Eugen Nicolaescu: Legea lustratiei va trece precis in aceasta sesiune

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu, unul dintre initiatorii legii si participant activ la dezbaterile pe aceasta tema, apreciaza ca Legea Lustratiei va fi adoptata in aceasta sesiune parlamentara.

"Marti, la dezbateri, am convenit un text care se apropie de textul initial pe care l-am depus si imbunatateste varianta Senatului. A ramas ca in zece zile sa avem din nou in fata textul care se afla in Comisie si textul cu amendamente pe care l-am discutat ieri, iar dupa aceea sa intram in Comisia Juridica pentru discutii. Avand in vedere ca exista un acord si o deschidere si din partea PD-L, cred ca are sanse mari sa treaca prin comisie si dupa aceea in plen", a declarat Eugen Nicolaescu pentru Ziare.com.

Deputatul liberal a precizat ca nu se poate estima daca legea va fi adoptata chiar pe 20 mai, asa cum au anuntat presedintele Camerei Deputatilor si reprezentantii societatii civile. "Depinde cum va reusi sa treaca prin comisie. Dupa aceea, in plen, intr-o saptamana sau doua trece. In aceasta sesiune precis va trece", ne-a declarat Nicolaescu.

Tismaneanu despre legea lustratiei: Vor cadea mastile

Intrebat daca are si sustinerea PNL in acest demers, in conditiile in care conducerea liberala nu a exprimat recent un punct de vedere in acest sens, deputatul ne-a explicat ca "PNL nu trebuie sa mai prezinte opinii, Legea lustratiei este facuta de liberali. Sa ne amintim cand a fost ea depusa? Asta e, are un traseu pe care il urmam, din pacate dupa cinci ani".

Apel catre liderul PSD Victor Ponta

In contextul dezbaterilor pe tema adoptarii Legii lustratiei, Asociatia 21 Decembrie isi exprima temerile ca intalnirile private pe care fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov le are in aceste zile cu fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu cu prilejul vizitei sale in Romania ar avea drept scop, printre altele, si oprirea adoptarii Legii lustratiei.

"Reprezentantii societatii civile ii cer tanarului presedinte al PSD Victor Ponta sa dezavueze declaratiile neocomunistului Ion Iliescu impotriva lustratiei si sa faca un apel la toti deputatii PSD sa voteze Legea lustratiei, astfel incat aceasta sa fie adoptata in unanimitate, asa cum ar fi normal intr-un stat antitotalitar si democratic, membru al UE si al NATO, dand astfel un semnal de despartire a PSD de PCR al carui succesor a fost in ultimii 20 de ani", se mai arata in comunicatul remis de Asociatia 21 Decembrie.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Legea lustratiei, #dezbateri legea lustratiei, #vizita Mihail Gorbaciov , #legislatie