Judecatorii si procurorii ar putea fi obligati sa-si faca asigurare pentru erori judiciare

Marti, 13 Iulie 2010, ora 13:46
1413 citiri
Judecatorii si procurorii ar putea fi obligati sa-si faca asigurare pentru erori judiciare

Judecatorii si procurorii ar putea fi nevoiti sa incheie asigurari pentru eventualele erori judiciare, conform unui proiect de modificare a legii privind statutul acestora, iar victimele erorilor vor putea sa-si recupereze banii in instanta.

In proiectul de modificare a Legii nr. 303/2004 postat pe site-ul Ministerului Justitiei, la art. 77 - 1, se arata ca: "Pentru riscurile ce decurg din activitatea profesionala, judecatorii si procurorii incheie o asigurare de raspundere civila pentru erori judiciare savarsite din grava neglijenta, in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului".

De asemenea, articolul 96 precizeaza conditiile in care statul va raspunde financiar pentru prejudiciile create prin erori judiciare si se defineste termenul de "rea-credinta": "(4) Exista rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul incalca, cu stiinta, normele de drept material sau procesual, urmarind sau acceptand prejudicierea unei persoane. (5) Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav si nescuzabil, normele de drept material sau procesual."

Conform noului proiect de lege, victimele vor putea sa beneficieze de repararea prejudiciului indreptandu-se cu actiune impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, in termen de 18 luni de la data ramanerii irevocabile a hotararii prin care a fost constatata eroarea judiciara.

Nici judecatorii sau procurorii nu vor fi insa scutiti de plata. Dupa acoperirea prejudiciului, statul se poate indrepta cu actiune in regres impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii. Aceste prevederi sunt aplicabile si in cazul in care judecatorul sau procurorul a savarsit o eroare judiciara care a determinat condamnarea statului roman de catre o instanta internationala.

Conform proiectului de lege, va fi modificat si completat Codul de procedura penala, in sensul ca la articolul 504, dupa alineatul (3), se introduce un alineat nou, alineatul (31) cu urmatorul cuprins: "Persoana nu are dreptul la repararea pagubei daca, prin declaratii mincinoase ori in orice alt mod, a determinat condamnarea sau, dupa caz, privarea ori restrangerea de libertate."

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#statut judecator, #asigurare judecator procuror, #asigurare magistrati erori procedurale , #legislatie