Legea ANI a trecut de Camera Deputatilor, la al doilea vot

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 19:01
5518 citiri
Legea ANI a trecut de Camera Deputatilor, la al doilea vot

Legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate a trecut pana la urma de Camera Deputatilor, cu 183 de voturi pentru, niciunul impotriva si 27 de abtineri.

Pentru a trece de aceasta Camera, legea ANI a avut nevoie de reluarea votului, initial nereusind sa stranga numarul necesar de optiuni.

La primul vot, care s-a desfasurat electronic, doar 151 de deputati au votat in favoarea legii ANI, 2 au fost impotriva, iar 49 de deputati PSD s-au abtinut. Pentru a trece de Camera Deputatilor, legea ar fi trebuit sa intruneasca 168 de voturi pentru.

Dupa exprimarea optiunilor, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, le-a multumit tuturor deputatilor prezenti, si de la Putere si de la Opozitie.

De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, i-a multumit deputatului PSD Marian Saniuta care le-a cerut colegilor sa participe totusi la vot, chiar daca social-democratii hotarasera sa se abtina.

"Am facut acest gest din convingere nu pentru a-mi sfida colegii de partid. Intr-adevar, cu greu ne-am comportat ca niste cetateni europeni", a spus Saniuta de la tribuna Parlamentului.

UPDATE 2: Deputatii s-au contrazis pe tema modului de vot, electronic sau prin ridicarea mainii.

"Nu puteti trece legea decat fraudand. Propunerea mea este sa nu dam votul, pentru ca nu sta nimeni cu pistolul la tampla noastra, poate la a dumneavoastra. Propunerea mea este sa votam saptamana viitoare (...) Altfel aproape ma simt penibil ca fac parte din acest Parlament", le-a spus deputatul PNL Ludovic Orban, de la tribuna, colegilor de la Putere.

UPDATE 1: Dupa o scurta pauza de consultari, deputatii au hotarat ca votul electronic sa fie reluat, la cererea PD-L, care a motivat deficiente ale sistemului.

Potrivit NewsIn, liderul deputatilor UDMR Erdei Istvan a reclamat faptul ca un coleg al sau, Lakatos Peter, a votat, dar votul sau nu a fost inregistrat.

Liderul PSD, Victor Ponta, anuntase din timpul dezbaterilor ca PSD se va abtine de la vot, dar va asigura cvorumul necesar de sedinta.

Legea ANI in forma amendata de Camera Deputatilor va merge mai departe, la Senat, care este camera decizionala.

10 zile pentru noua ANI

Proiectul de lege care reglementeaza situatia Agentiei Nationale de Integritate (ANI) trecuse miercuri de Comisia juridica, primind aviz favorabil, cu 15 voturi pentru si cinci abtineri.

PSD si PNL au cerut amanarea discutarii noului proiect al ANI pana vineri dimineata, insa propunerea a fost respinsa.

O mare parte a discutiilor s-a axat pe subiectul confidentialitatii declaratiilor de patrimoniu, deputatul PSD Silvestru Lup sustinand ca mentinerea intr-o forma mai succinta a unor declaratii publice face in continuare legea vulnerabila din punct de vedere constitutional.

Amendamente adoptate

A fost adoptat un amendament al lui Mate Andras-Levente, UDMR, care a introdus sintagma "sub sanctiunea raspunderii juridice" la finele articolului 9, alineatul 3 care stipula ca "principiile dupa care se desfasoara activitatea de analiza sunt legalitatea, confidentialitatea, impartialitatea, independenta operationala, celeritatea, buna administrare, dreptul la aparare, precum si prezumtia dobandirii licite a patrimoniului", arata NewsIn.

Un al amendament adoptat a fost cel care prevedea ca repartizarea lucrarilor de verificare catre inspectori se va face aleatoriu prin sistem electronic, nu de catre presedintele Agentiei, cum era stipulat pana acum.

Comisia a adoptat prelungirea termenului de la un an la trei a interdictiei de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pentru cei care au pierdut-o dupa ce au fost depistati ca au luat o decizie in exercitiul functiunii in stare de incompatibilitate sau de conflict de interese.

Un alt set de modificari a vizat regimul sanctiunilor. Astfel, Comisia juridica a decis ca nerespectarea obligatiei de a raspunde solicitarilor ANI se sanctioneaza cu amenda de 2000 de lei, spre deosebire de varianta Guvernului care prevedea 200 de lei pentru fiecare zi de intarziere. De asemenea, plafonul maxim al amenzii pentru nedepunerea la timp a declaratiilor de patrimoniu si de interese a fost coborat de la 10.000 la 2.000 de lei.

Cadourile, serviciile sau avantajele primite gratuit sau subventionate fata de valoarea de piata vor trebui declarate daca valoarea lor individuala depaseste 2.000 de euro, spre deosebire de 300 de euro, cat era in proiectul Guvernului.

Proiectul de lege fusese adoptat, luni, de Guvern si a constituit tema de consultari la Palatul Cotroceni intre presedintele Traian Basescu si principalii lideri politici.

Consultarile de la Cotroceni pe tema ANI, minut cu minut

La finalul discutiilor, presedintele s-a aratat optimist, declarand ca toti participantii au fost de acord cu faptul ca trebuie sa se actioneze rapid, astfel incat in zece zile sa se adopte o lege de functionare a ANI, in acord cu cerintele Curtii Constitutionale.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Legea ANI Camera Deputatilor , #legislatie
Comentarii
Poza otevist_de_grota
otevist_de_grota
rank 5
O mie de cuvite , o groaza de nick-uri , acuzatii cu gramada la adresa PSD-ului , dar nimeni nu face vorbire despre majoritatea confortabila a coalitiei PDL+UDMR+Independenti , care inseamna peste 185 de parlamentari . Am citit ca SuperBase a fost astazi