Mark Gray (CE): Noua lege ANI nu indeplineste cerinte-cheie stabilite de UE

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 22:51
2225 citiri
Mark Gray (CE): Noua lege ANI nu indeplineste cerinte-cheie stabilite de UE

Comisia Europeana a constatat, in urma unei analize deocamdata preliminare, ca noua lege ANI adoptata de Parlamentul roman nu indeplineste cerintele-cheie ale obiectivului nr.2 din Mecanismul de Cooperare si Verificare, ceea ce e de natura sa starneasca ingrijorarea executivului european.

"Amendamentele propuse pe care Parlamentul le-a adoptat dau nastere unor serioase ingrijorari si o analiza preliminara indica faptul ca noua lege adoptata nu indeplineste cerintele-cheie ale celui de-al doilea obiectiv (benchmark) din Mecanismul de Cooperare si Verificare", a declarat vineri Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

"Evident, trebuie sa examinam (legea - n.r.) mai detaliat, sa vedem ce prevad exact amendamentele si (concluzia - n.r.) va fi inclusa, desigur, in raportul care va fi adoptat spre sfarsitul acestei luni", a avertizat oficialul european.

"Suntem ingrijorati de amendamentele adoptate de Parlament", a subliniat Gray, desi a precizat ca nu doreste sa faca alte comentarii inainte de raportul Comisiei Europene privind stadiul reformei in justitie si al luptei anticoruptie in Romania, al treilea document de acest gen de la aderarea Romaniei la UE.

"Ce pot spune este ca de cativa ani laudam foarte mult ANI pentru rezultatele bune in ceea ce priveste urmarirea incompatibilitatilor, a conflictului de interese si justificarea averilor. ANI este, in viziunea Comisiei, un pilon-cheie in lupta impotriva coruptiei in Romania. In momentul aderarii la UE, Romania si-a luat un angajament foarte clar ca ANI va fi in masura sa verifice averile si sa emita decizii constrangatoare pe baza carora sa poata fi luate sanctiuni care sa descurajeze" repetarea unor fapte de acest gen, a reamintit purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Presedintele ANI: Raportul CE din iulie va fi "catastrofal"

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat miercuri dupa aprobarea Legii ANI in Senat, in forma propusa de comisiile de specialitate, ca este posibil ca in raportul Comisiei Europene pe justitie sa fie consemnat "un usor regres" al Romaniei.

Presedintele ANI, Catalin Macovei, considera ca raportul CE din iulie va fi "catastrofal" si va contine sanctiuni din cauza felului in care legea ANI a trecut de Parlament in urma reexaminarii, opinand ca a existat o "coalizare" a partidelor impotriva institutiei.

"ANI nu va mai putea - pe partea de control a averilor - decat sa sesizeze Parchetul si ANAF, ceea ce, evident, inseamna ca se va ocupa doar de averile obtinute in mod ilicit, iar partea de avere nejustificata va scapa de sub controlul Agentiei. Am inteles ca in continuare ne vom putea ocupa de incompatibilitati si conflicte de interese. Iar apropo de conflicte de interese, un punct foarte important adoptat de Camera Deputatilor a fost taiat la Senat - cel privitor la inscrierea in declaratia de interese a contractelor pe care titularul si rudele sale de gradu I le-ar avea cu statul", a explicat Macovei nemultumirile pe care le are in legatura cu forma legii.

Senatul a amputat ANI

Agentia Nationala de Integritate ramane cu prerogativele de a sesiza ANAF sau Parchetul, dupa caz, cu raportul de analiza, dar nu si comisiile de control al averilor care s-ar fi reinfiintat pe langa curtile de apel, in urma votului dat miercuri in Senat, camera decizionala.

Senatorii au decis sa admita raportul intocmit marti de Comisiile juridica si pentru drepturile omului, deoarece alternativa ar fi insemnat revenirea la varianta initiala votata de Senat, pe 12 mai. Fata de acea forma, trimisa de Presedintie pentru reexaminare, s-a reintrodus obligativitatea depunerii declaratiilor de avere si de interese si de catre persoanele care candideaza pentru functiile de presedinte al Romaniei, deputat, senator, consilier judetean, presedinte de consiliu judetean, consilier local sau primar.

De asemenea, fata de prima forma trecuta de Senat, s-a eliminat articolul care dezincrimina fapta persoanei care isi modifica declaratiile, daca denunta fapta mai inainte ca autoritatea sa se fi sesizat pentru aceasta.

In schimb, Senatul nu a acceptat principala miza a cererii de reexaminare, anume introducerea comisiilor de control al averilor, astfel ca prerogativele ANI raman fie sesizarea ANAF, fie a Parchetului, dupa caz, cu raportul de analiza pe care-l intocmeste in urma constatarii unei diferente mai mari de 10.000 de euro intre modificarea averii pe durata mandatului si veniturile din aceeasi perioada.

In ceea ce priveste declaratiile confidentiale si cele publice, Senatul a respins propunerea presedintelui ca declaratia de avere destinata publicitatii sa coincida cu cea confidentiala, mai putin sub aspectul datelor cu caracter personal, astfel incat accesul la astfel de informatii sa nu fie ingradit. In schimb, s-a revenit la formula de declaratii publice si confidentiale in structura decisa initial de Senat, cea care prevedea eliminarea din declaratia de avere destinata publicitatii a subcapitolului dedicat bunurilor sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimonial cultural national sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5000 de euro.

De asemenea, nu s-au introdus in formulare mentiunile cerute de Presedintie in privinta afacerilor cu statul ale titularului declaratiilor si a rudelor acestuia. Senatul nu a acceptat nici solicitarea presedintelui ca termenul de prescriptie pentru verificarea declaratiilor de avere si de interese sa creasca de la 1 an la 3 ani.

Noua Lege mai prevede si ca termenul pana la care trebuie redepuse declaratiile de avere dupa promulgarea acesteia se majoreaza de la 30 de zile, propuse la Camera, la 90 de zile.

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a spus miercuri ca spera sa fie elaborat un Cod de integritate care sa fie lansat Parlamentului spre dezbatere in sesiunea din toamna si prin intermediul acestuia sa fie prevazute si alte atributii care sa intareasca statutul ANI. Predoiu a precizat ca Guvernul ar putea propune inclusiv anumite prevederi in ceea ce priveste declararea contractelor cu statul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Legea ANI, #Agentia Nationala Integritate, #raport justitie Romania , #legislatie