Nicolicea ii ameninta pe magistrati cu inchisoarea pe motiv ca fac "greva": Legea si judecatorul Danilet il contrazic

Marti, 26 Februarie 2019, ora 15:23
10467 citiri
Nicolicea ii ameninta pe magistrati cu inchisoarea pe motiv ca fac "greva": Legea si judecatorul Danilet il contrazic
Foto: Facebook/Cristi Danilet

Deputatul PSD Eugen Nicolicea ii acuza pe magistratii care au decis suspendarea activitatii pentru diverse intervale de timp ca incalca legea, pentru ca nu au voie sa faca "greva", asa ca ar fi pasibili de pedeapsa cu inchisoarea. Judecatorul Cristi Danilet aduce contraargumente din care reiese ca Nicolicea se insala.

Eugen Nicolicea, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, scoate din Legea dialogului social anumite paragrafe cu ajutorul carora isi construieste ipoteza lansata in spatiul public.

"Astfel, potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, 'prin greva se intelege orice forma de incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate'. Avand in vedere ca suspendarea temporara a activitatii inseamna incetarea acesteia pe o perioada de limp limitata, suspendarea colectiva si voluntara, chiar temporara, se incadreaza in definitia grevei", concluzioneaza Nicolicea, intr-un comunicat de presa.

In plus, el precizeaza ca "articolul 202 specifica foarte clar ca procurorii si judecatorii nu pot declara greva".

"La articolul 218 se precizeaza ca declararea grevei cu incalcarea art.202 constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna la 1 an sau amenda", le transmite magistratilor deputatul PSD.

Citeste si O parte din misterul studiilor lui Eugen Nicolicea a fost dezvaluita: Unde a studiat Dreptul deputatul PSD.

Ce spune, de fapt, legea

Pozitia lui Eugen Nicolicea este sustinuta si de altii, printre care avocatul Toni Neacsu sau ministrul de Interne, Carmen Dan, insa acestia scot din context paragrafele de lege pe care le invoca.

Mai exact, legea dialogului social, din care ei citeaza, reglementeaza raporturile dintre sindicate, angajati, angajatori, patronate sau autoritati publice.

In aceasta lege, conflictul de munca este definit ca acel "conflict dintre angajati si angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca sau de serviciu", acesta nefiind cazul nemultumirilor din cauza carora unii magistrati au decis sa suspende activitatea, in semn de protest fata de OUG7/2019, adoptata saptamana trecuta de Guvernul Dancila.

In aceeasi lege, greva este prezentata ca unul dintre "mijloacele specifice" prin care "organizatiile sindicale" au dreptul sa isi atinga scopurile pentru care sunt constituite si, totodata, se precizeaza clar ca magistratii, la fel ca si militarii, nu pot adera la organizatii sindicale.

In plus, capitolul V din lege, referitor la greva, vorbeste despre incetarea lucrului in cazul "conflictului de munca", la decizia organizatiilor sindicale sau a unui anumit numar de angajati, "pentru interese cu caracter profesional, economic si social ale angajatilor", or magistratii protesteaza zilele acestea fata de modificarea fara consultari publice a Legilor Justitiei de catre Guvern, prin ordonanta de urgenta, fara existenta unei situatii de urgenta, asa cum cere Constitutia, si incalcand dreptul Parlamentului de a legifera.

"Nu e conflict de munca, e conflict intre autoritatile statului"

Explicatii foarte clare ofera si judecatorul Cristi Danilet (foto centru), fost membru al CSM, pe pagina sa de Facebook.

"Suspendarea din partea noastra insa nu este GREVA. Asta pentru ca noi nu avem revendicari salariale sau in legatura cu munca, nu reprosam ceva angajatorului - si astea caracterizeaza o greva. Ci pretindem incetarea activitatii politice de afectare a independentei Justitiei si luarea de masuri politice prin abrogarea unor legi. La aceasta ne obliga chiar statutul nostru prin art. 7 din Codul deontologic al magistratilor", a explicat acesta duminica, intr-o prima postare pe Facebook.

De asemenea, judecatorul Cristi Danilet a revenit marti cu noi precizari, dupa ce politicienii PSD i-au amenintat pe magistrati cu inchisoarea.

"Membrii dintr-o putere politica a statului nu au voie sa ameninte magistratii; cine face asta pune institutia din care face parte pe picior de razboi cu autoritatea judecatoreasca; or, intre institutiile statului nu pot exista conflicte de acest gen;

- niciun magistrat nu a declarat si nu va declara greva; noi ne stim obligatiile si nu ne intereseaza sindicalismele;

- scrie in lege ca greva este pentru neintelegeri cu angajatorul si chestiuni legate de munca si salarii, nu pentru chestiuni politice. Or, magistratii nu au probleme cu cei care le platesc salariul, ci cu celelalte puteri ale statului care dau acte normative impotriva Justitiei pentru a lua controlul asupra ei.

Prin urmare, revendicarea magistratilor se refera la un organ politic al statului (Guvernul Romaniei) si priveste o actiune politica (abrogarea unui act normativ) . Nu este un conflict de munca privind magistratii, ci un conflict intre autoritatile statului", a explicat, printre altele, judecatorul.

De altfel, in ciuda amenintarilor lansate dinspre tabara partidului aflat la guvernare, magistratii din mai multe judete au decis sa isi continue actiunile de protest, fie iesind in strada, fie suspendand diverse activitati pentru anumite intervale de timp.

Pe de alta parte, Inspectia Judiciara a stabilit in ianuarie ca magistratii pot protesta la adresa modificarilor facute in legislatia care le vizeaza direct activitatea.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Nicolicea greva magistrati, #proteste magistrati ordonanta justitie , #legislatie