Senatorii juristi au dat raport negativ Legii "micii reforme in Justitie"

Marti, 17 August 2010, ora 17:59
1457 citiri
Senatorii juristi au dat raport negativ Legii "micii reforme in Justitie"

Senatorii din Comisia juridica au dat marti raport negativ legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, asa-numita "mica reforma in Justitie", dupa ce votul a fost paritar, cinci la cinci.

Disputele pe marginea Legii au inceput in momentul in care presedintele Comisiei, social-democratul Toni Grebla (foto), a propus ca textul sa fie discutat luni, dupa ce sunt invitati si reprezentanti ai CSM si ICCJ.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, s-a aratat impotriva ideii, considerand ca nu va fi destul timp pentru a definitiva raportul inaintea votului de marti din plen si apreciind ca este "putin deplasat" ca proiectul sa fie amanat.

In cele din urma, senatorii au decis sa discute legea, in final dand un vot paritar, de cinci la cinci, fara abtineri, ceea ce, potrivit Regulamentului, inseamna raport negativ.

Legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, asa-numita "mica reforma in Justitie", a fost introdusa pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare ca urmare a unei solicitari venite din partea presedintelui Traian Basescu.

Proiectul legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor urmareste scurtarea duratei proceselor civile si penale si reducerea costurilor in domeniul justitiei.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a criticat actul normativ, sustinand ca vine in multe parti in contradictie cu prevederile procedurale deja existente sau cele preconizate de noile Coduri de procedura sau reia sub alta forma dispozitii procedurale existente, dar inaplicabile din motive de ordin practic, dintre care reticenta partilor de a recurge la procedura medierii, lipsa salilor de judecata, numar insuficient de magistrati sau personal auxiliar, lipsa fondurilor materiale.

De asemenea, potrivit UNJR proiectul sufera de o lipsa de viziune sistemica si nu este ancorat in realitatile romanesti si, mai mult, va conduce la supraincarcarea curtiler de apel in detrimentul instantelor inferioare.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#lege reforma justitie, #comisie juridica raport justitie, #legea micii reforme justitie , #legislatie