Deputatul care vrea sa interzica minorilor sucurile: N-as vrea sa ajungem ca America Interviu

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 15:25
4011 citiri
Deputatul care vrea sa interzica minorilor sucurile: N-as vrea sa ajungem ca America Interviu

Deputatul PDL Alin Popoviciu a propus ca vanzarea bauturilor acidulate sa fie interzisa persoanelor sub 18 ani sau ca pe etichetele acestor sucuri sa fie scrise avertizari.

Democrat-liberalul a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, cum a aparut ideea acestui proiect legislativ si a enumerat o serie de afectiuni datorate consumului de sucuri acidulate. Totodata, acesta vrea ca Romania sa fie prima tara din Europa in care acest aspect sa fie reglementat.

Nu in ultimul rand, parlamentarul a precizat ca a gasit sprijin in randul colegilor din Parlamentul Romaniei, in demersul sau, dar si ca si alimentele de fast-food ar putea face obiectul unui proiect legislativ similar.

Va invitam sa cititi interviul pe care deputatul PDL Alin Popoviciu l-a acordat Ziare.com.

De la ce a pornit propunerea legislativa privind interzicerii comercializarii de bauturi acidulate persoanelor sub 18 ani?

Intentia mi-a venit acum vreun an de zile, cand fetita mea, care are acum patru anisori avea vreo trei ani si odata i-am dat sa guste dintr-o asemenea bautura carbogazoasa. Si dupa ce i-am dat sa guste, de fiecare data cand o scoteam in oras cu sotia mea, pentru ea nu era important sa-i cumparam o jucarie sau lucruri care sunt normale varstei, ea era foarte bucuroasa daca ii cumparam o asemenea bautura si ii dadeam sa guste.

Bineinteles ca n-o faceam, dar mi-am dat seama ca e o problema destul de nasoala, in sensul ca daca un copil de trei ani si ceva, cand alege intre a-i cumpara o jucarie si o asemenea bautura, alege o asemenea bautura carbogazoasa, m-am speriat. Am zis ca e o problema pe care chiar trebuie sa o luam in serios.

Ati consultat medici de specialitate inainte de a face propunerea?

De multe ori spuneam ca asemenea bauturi sunt ca un drog pentru oameni si mi-am dat seama ca lucrurile s-ar putea sa o ia razna. Am inceput sa discut cu niste specialisti, cu niste chimisti si cu niste medici care mi-au spus ca situatia este destul de ingrijoratoare, in sensul ca aceste bauturi provoaca o multime de boli si au un efect extrem de nociv asupra organismului.

Ei mi-au expus toate riscurile pe care le ai consumand aceste bauturi in cantitati normale, pana la urma, (...) de la probleme grave ale inimii, de la probleme cu hipertensiunea arteriala, stari de nervozitate si de stres, probleme cu ficatul, cu pietrele la rinichi, o multime de probleme din cauza acestui consum de bauturi. In timp, consecintele sunt extrem de grave.

Sucurile de fructe, verificate la eticheta de UE

Am studiat putin legislatia europeana si am vazut ca in Europa ministrii Mediului s-au intalnit la Bruxelles si au adoptat o hotararea prin care interzic indulcitorii in sucurile naturale si aceasta reglementare va aparea in jurnalul oficial al Uniunii Europene undeva in luna iunie. Si, din luna iunie, tarile Uniunii Europene au 18 luni pentru a implementa in legislatia proprie aceasta hotarare. De aici mi-a venit ideea si m-am gandit, pana la urma, de ce n-am fi noi prima tara din Europa care sa punem in legislatia noastra o asemenea lege care dupa aceea sa fie preluata si de alte state ale Uniunii Europene?

"N-as vrea sa ajungem ca America

Sistemul de sanatate din Romania oricum este precar si daca nu ne gandim putin si la sanatatea populatiei, o sa ajungem ca in America, unde obezitatea este un efect al consumului de bauturi si este deja o problema de siguranta nationala. N-as vrea sa ajungem si noi o asemenea tara.

Aceasta lege nu spune altceva decat daca sa interzicem aceste bauturi pana la 18 ani - si daca un parinte e inconstient si vrea ca copilul lui sa bea o asemenea bautura carbogazoasa, n-are decat sa-i dea s-o bea pentru ca nu poate sa il opreasca nimeni - sau daca si producatorii unor asemenea bauturi sa scrie pe etichetele bauturilor exact ce scrie pe pachetele de tigari, adica "Atentie acest produs contine substanta X sau colorantul Y, care este o substanta cancerigena".

Aceasta lege va fi insotita si de o campanie de constientizare in primul rand in scoli si in randul copiilor si al parintilor in general, in primul rand sa inteleaga exact la ce riscuri se supun.

In acest demers ati gasit pana acum sprijin din partea colegilor parlamentari?

Da, chiar am gasit. Si am inteles ca inclusiv ministrul Sanatatii a spus ca este interesat de a promova o asemenea lege si asteapta sa vada cum suna.

Pana la urma te gandesti la sanatatea noastra. Eu stiu ca multi sunt fanii acestor bauturi, dar asta nu inseamna ca ele vor fi interzise total de pe piata, n-ai decat sa consumi cat vrei. Eu ma gandesc doar la sanatatea copiilor nostri si ma gandeam la fetita mea, care daca la trei ani si ceva isi doreste asa de mult o asemenea bautura, ce se va intampla mai tarziu cand va putea sa si-o cumpere singura?

Alte alimente daunatoare, precum produsele de fast-food, ar putea sa intre in aceeasi categorie, intr-o alta propunere legislativa?

Stiu ca e o discutie si cu cele de fast-food, dar in asta nu va putea sa intre, pentru ca trebuie explicat foarte bine la ce ne referim si nu poti sa le amesteci. Separat, da, se poate, sigur ca da, dar as vrea sa o vad pe asta prima data trecuta, pentru ca mi se pare importanta si dupa aceea... In general, toate alimentele astea de fast-food e foarte greu sa le interzici, eventual era o discutie sa fie taxate, depinde si ce contin. Dar intr-adevar e o problema si cu cele de fast-food, asa e.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Alin Popoviciu interzicere bauturi acidulate, #interzicere bauturi acidulate minori , #legislatie