Antal Arpad: Autonomia se va obtine, intrebarea este cand?

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 22:30
4037 citiri
Antal Arpad: Autonomia se va obtine, intrebarea este cand?

Antal Arpad, presedintele UDMR Sfantu Gheorghe si primarul orasului omonim, este de parere ca autonomia Tinutului Secuiesc se va obtine la un moment dat, fiind convins ca solicitarile minoritatii maghiare din Romania nu reprezinta ceva iesit din comun pentru Uniunea Europeana.

Declaratia edilului din Sfantu Gheorghe a fost facuta sambata, cu ocazia unui miting al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), la care UDMR a participat din solidaritate fata dobandirea autonomiei, noteaza Mediafax, citat de Antena 3.

"Este o actiune de solidaritate fata de autonomie, o autonomie pe care o dorim cu totii, si cei de la UDMR, si cei de la alte formatiuni, toti secuii din Tinutul Secuiesc. Am convingerea ca vom obtine autonomia, intrebarea este cand o vom obtine?", a justificat Antal Arpad prezenta UDMR-ului la miting.

Primarul din Sfantu Gheorghe a explicat ca maghiarii asociaza ideea de autonomie cu libertatea de a trai pe pamantul lor natal. In plus, acestia vor ca limba materna sa fie oficiala si pe teritoriul Tinutului Secuiesc, asa cum este in cazul altor minoritati de pe teritoriile statelor UE.

"Dorim sa traim liberi pe pamantul nostru natal, dorim ca limba noastra sa fie limba oficiala nu numai in Uniunea Europeana si la Bruxelles, ci si pe pamantul nostru natal. Dorim sa gestionam fondurile pe care cetatenii care traiesc in aceasta zona le platesc ca impozite, sa le gestionam mult mai eficient decat o fac cei din Bucuresti. Pur si simplu vrem o regiune autonoma asa cum au alti cetateni din Uniunea Europeana. Nu dorim nimic din ceea ce nu exista in alte regiuni si pentru alte comunitati din Europa", declarat Arpad in cadrul intrunirii de sambata, la care au participat peste 3.000 de persoane.

La randul sau, presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro Tibor, a declarat urmatoarele, in numele formatiunii pe care o conduce: "Nu ne vom opri pana cand nu vom legifera statutul special al tinutului Secuiesc, pana nu vom legifera autonomia culturala a comunitatii maghiare din Transilvania si pana nu vom putea ajunge la o intelegere cu majoritatea. Vom uza toate mijloacele democratice care exista ca sa sensibilizam majoritatea, sa gasim parteneri in majoritate si pe urma sa facem cadrul legal si constitutional pentru doleantele noastre".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Antal Arpad primar Sfantu Gheorghe, #autonomie Tinut Secuiesc, #UDMR Sfantu Gheorghe, #Partidul Popular Maghiar din Transilvania , #maghiari