Aproximativ 4.500 de persoane au participat la Marsul Secuilor de la Targu Mures

Joi, 10 Martie 2016, ora 21:59
5178 citiri
Aproximativ 4.500 de persoane au participat la Marsul Secuilor de la Targu Mures
Foto: captura YouTube/Alexandra Teodor (Arhiva)

Aproximativ 4.500 de persoane au participat, joi, la Marsul Secuilor de la Targu Mures, manifestarea incluzand un moment comemorativ si un mars pana in fata Prefecturii, unde a fost depus un memorandum pentru autonomie.

Manifestantii, din judete precum Harghita, Covasna, Mures, dar si din Ungaria, s-au adunat, joi dupa-amiaza, la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures, unde preoti ai bisericilor istorice maghiare au oficiat o slujba comemorativa, informeaza News.ro.

Din Harghita plecasera mai multe autocare cu manifestanti, ei avand steaguri secuiesti, tablite inscriptionate cu numele localitatilor de provenienta si pancarte cu mesaje precum: "Tinutul Secuiesc este parte a Romaniei", "Suntem si noi cetateni ai acestei tari", "Avem aceleasi drepturi ca si ceilalti".

Ulterior, europarlamentarul Fidesz Tokes Laszlo, Marc Gafarot Monjo, reprezentantul Partidului Democrat Catalan, Gunther Dauwen, directorul Aliantei Libere Europene, si Jose Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului National Basc, au tinut discursuri in care au vorbit despre dezideratul de autonomie al secuilor din Transilvania.

Totodata, a fost citit un memorandum pentru autonomie, care ulterior a fost depus la Prefectura Mures.

La finalul comemorarii, participantii au cantat imnul secuiesc si imnul Ungariei, dupa care au pornit in mars catre Prefectura.

In timpul marsului, ei au scandat "Autonomie" si au avut pancarte, dar si un banner pe care scria "Aplicarea Legii educatiei pentru Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures".

La mars au participat reprezentanti ai Consiliului National Secuiesc, ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, ai Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, precum si reprezentanti ai Miscarii Tinerilor din 64 de Comitate.

Manifestarea s-a incheiat, dupa trei ore, in fata Prefecturii, cu intonarea imnului secuiesc.

Potrivit reprezentantilor fortelor de ordine, nu au fost inregistrate incidente pe parcursul manifestarii.

In urma cu doi ani, in 10 martie, la Targu Mures, in timpul unei manifestari de comemorare a secuilor martiri organizata de Asociatia "Siculitas Egyesulet", cateva mii de persoane au pornit intr-un mars neautorizat prin oras, in timpul caruia unii membri ai Asociatiei "Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" au scandat lozinci cu caracter xenofob, s-au imbrancit cu jandarmii, au aruncat cu petarde si au cerut anularea tratatului de la Trianon.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#mars secui Laszlo Tokes, #mars secui autonomie , #maghiari