Lider maghiar: Predarea limbii romane ca pe o limba straina nu este o ofensa, ci o conditie vitala pentru noi

Marti, 16 Iulie 2019, ora 18:18
12842 citiri
Lider maghiar: Predarea limbii romane ca pe o limba straina nu este o ofensa, ci o conditie vitala pentru noi
Foto: Arhiva Facebook/Csomortanyi Istvan

Liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortanyi Istvan, a declarat marti ca predarea limbii romane ca pe o limba straina nu este "o ofensa", ci "o conditie vitala" pentru membrii comunitatii maghiare sa invete cat mai eficient limba statului.

El a afirmat ca modul de predare a limbii romane in liceele maghiare este si o cauza a rezultatelor mai slabe la bacalaureat obtinute de acestea. Csomortanyi considera ca predarea limbii romane ca pe o limba straina etnicilor maghiari nu se doreste, de fapt, la Bucuresti.

"La radacina problemei stau doua chestiuni. Prima si cea mai dureroasa pentru intreaga Transilvanie este modul cum se preda limba romana si felul in care sunt verificate aceste cunostinte la bacalaureat. In momentul de fata, un elev cu limba materna maghiara invata limba romana dupa metodologia care se preda pentru elevii cu limba materna romana. Aceeasi metodologie la literatura, aceeasi la gramatica", a spus liderul PPMT.

El a reiterat reprosurile la adresa comunitatii cum ca membrii acesteia nu ar dori sa invete limba oficiala.

"Adevarul este invers. Din anumite motive, cei care raspund de invatamant la Bucuresti nu vor ca maghiarii sa cunoasca bine limba romana si pentru acest lucru nu asigura posibilitatea sa invatam aceasta limba ca pe o limba straina. Nu o spun cu o conotatie negativa, pentru ca acesta este adevarul. Din moment ce limba romana in familiile maghiare nu este vorbita, este limba straina. Nu poti sa obligi un copil de sapte-opt ani care intalneste limba romana prima data la scoala sa o invete ca unul care o aduce din familie. Consecintele se vad. Noi, comunitatea maghiara, nu am avut niciun zecist la bacalaureat, nici in Bihor, dar nici in Transilvania", a spus acesta.

Csomortanyi Istvan a subliniat ca cerinta ca "limba romana sa fie predata in scolile maghiare ca o limba straina nu este o ofensa".

"Nu o dorim pentru ca dorim sa jignim, ci pentru ca ar fi o conditie vitala pentru membrii comunitatii maghiare ca sa invete cat mai eficient limba statului. Pentru ca este si in interesul nostru sa cunoastem limba statului. Vedem foarte bine cum se descurca pe piata fortei de munca o persoana care nu vorbeste bine romaneste. Este o realitate pe care nu o putem nega sau ascunde.

Deci pentru acest lucru, vazand guvernarea de la Bucuresti, cea mai importanta chestiune este sa familiarizam aceasta problema si in randul comunitatii romanesti, sa incercam sa-i facem sa ne inteleaga de ce dorim acest lucru si sa nu fie ostili vazand aceasta cerere a comunitatii maghiare. Inca o data subliniez: la Bucuresti nu se doreste ca membrii comunitatii maghiare sa aiba conditiile si posibilitatea de a invata bine romaneste", a sustinut presedintele PPMT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#limba romana predata maghiari limba straina , #maghiari