Lider maghiar: Problema Trianon e una europeana. Mihai Razvan Ungureanu: UE nu a fost construita pentru a razbuna o istorie demult trecuta

Miercuri, 25 Iulie 2018, ora 17:15
7621 citiri
Lider maghiar: Problema Trianon e una europeana. Mihai Razvan Ungureanu: UE nu a fost construita pentru a razbuna o istorie demult trecuta
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat, miercuri, la Baile Tusnad, la lucrarile Universitatii de Vara, ca proiectul european trebuie sa dea un raspuns corect problemei Trianon, despre care a spus ca este o problema europeana, pentru care trebuie gasita o solutie comuna.

In cadrul dezbaterii despre viitorul Europei, Nemeth Zsolt a precizat ca este foarte important si rolul pe care il au comunitatile nationale din Europa care, prin existenta lor, fac parte din proiectul european si a facut referire la initiativa cetateneasca Minority SafePack, care isi propune sa contribuie la protejarea si afirmarea intereselor minoritatilor nationale si etnice autohtone europene.

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului Ungariei a spus ca proiectul european trebuie sa dea un raspuns corect la problema Trianon, pentru ca altfel nu se mai poate vorbi despre un proiect comun, aratand ca aceste comunitati nationale exista din cauza unor astfel de mosteniri istorice, iar statele nationale trebuie sa gaseasca o solutie comuna.

"Este vorba, printre multe altele, si despre Trianon si daca acest proiect european nu reuseste sa dea un raspuns corect problemei reprezentate de Trianon, atunci din pacate nu mai putem vorbi despre niciun proiect comun, nu?

Pentru ca e o problema europeana acest Trianon si trebuie sa gasim impreuna o solutie. Pentru ca aceste comunitati si multe alte comunitati exista tocmai din cauza acestor (...) mosteniri istorice.

Si noi, statele nationale, trebuie sa gasim o solutie comuna, trebuie sa avem o coordonare, o armonizare in acest sens a ideilor, proiectelor noastre si tocmai noi suntem prezenti la aceasta masa ca sa continuam dialogul care va duce pana la urma la gasirea unei solutii si este foarte clar ca trebuie ca fiecare tara, fiecare stat sa-si defineasca pozitia fata de aceasta regiune a Europei Centrale si de Est", a declarat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

MRU: Nu cred ca privirea blocata in trecut va putea vreodata duce spre viitor

Prezent la dezbatere, fostul premier al Romaniei si fost sef al Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a spus, referindu-se la declaratia lui Nemeth Zsolt, ca Uniunea Europeana nu a fost construita pentru a razbuna istoria, ci este un proiect care construieste pacea, iar privirile blocate in trecut nu duc spre viitor.

"Eu cred ca UE nu a fost construita pentru a razbuna o istorie demult trecuta si, sigur, pentru toate natiunile europene, traumatica. Cele doua mari conflagratii mondiale au lasat urme adanci in memoria istorica a tuturor statelor europene si nu numai.

Eu cred ca proiectul UE nu e un proiect care raspunde istoriei decat intr-un singur fel: sa nu o mai repetam. Este un proiect care construieste pacea si care in egala masura noua, celor care am fost sub regimuri totalitare, ne-ar garanta ca aproape 60 de ani de comunism, de exemplu, nu s-ar mai putea repeta.

Nu cred ca privirea blocata in trecut va putea vreodata duce spre viitor. Exista o tentatie de a judeca viitorul revendicand trecutul, nu acolo se afla, insa, samanta buna a proiectului european.

Proiectul european a pornit de la un paradox: doua natiuni care au fost in conflict continuu pentru sute de ani de zile, Franta si Germania, au depasit printr-un efort de vointa, asumat politic si apoi asumat la nivelul tuturor cetatenilor acestor tari si celorlalte, apoi, faptul ca nu trecutul va construi viitorul si ca viitorul se cladeste de la un moment in care numitorul comun este buna intelegere, pacea si prosperitatea comuna, aceasta este UE", a afirmat Mihai Razvan Ungureanu.

A inceput Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, la care vine si Orban

Lucrarile celei de-a 29-a editii a Universitatii de Vara de la Baile Tusnad au inceput oficial miercuri, in prezenta presedintelui Comisiei de Politica Externa a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt si a lui Potapi Arpad Janos, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Politica Nationala, de pe langa Cancelaria premierului Ungariei.

Timp de mai mult zile, in cele aproximativ cele 30 de corturi unde au loc programe, se vor dezbate subiecte dintre cele mai diverse, de la de la politica nationala maghiara si perspectiva europeana a Balcanilor, pana la reforma sistemului juridic din Romania sau securitatea globala dupa summit-ul NATO.

Sambata, la fel ca in anii precedenti, va sustine o prezentare premierul Ungariei, Viktor Orban, alaturi de care se vor afla europarlamentarul Tokes Laszlo si Nemeth Zsolt.

Motto-ul Universitatii de Vara si Taberei Studentesti de la Baile Tusnad este "Tusvanyos, pasiunea noastra".

Organizatorii evenimentului sunt Fundatia Pro Minoritate din Ungaria si Consiliul Tineretului Maghiar din Romania, partenerul principal fiind Consiliul National Maghiar din Transilvania.

Universitatea de Vara de la Baile Tusnad este cunoscuta membrilor comunitatii maghiare sub denumirea de "Tusvanyos", fiind vorba de abrevierea numelor contopite ale celor doua localitati in care s-a desfasurat pana acum manifestarea - initial la Balvanyos, dupa care a fost mutata la Baile Tusnad.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#lider maghiar Trianon , #maghiari