MAE, noua replica pentru Ungaria: Relatia Romaniei cu cetatenii sai nu priveste niciun alt stat

Vineri, 15 August 2014, ora 19:45
3597 citiri
MAE, noua replica pentru Ungaria: Relatia Romaniei cu cetatenii sai nu priveste niciun alt stat
Foto: Arhiva

Ministerul roman de Externe revine cu un nou mesaj pentru diplomatia maghiara, pe care o indeamna sa citeasca atent Tratatul de baza romano-ungar.

"Pozitia pe care ministrul roman de externe a exprimat-o ieri este cat se poate de clara si nu este cazul sa o explicam suplimentar: tratatul politic bilateral de buna vecinatate din 1996, conform art 15 si anexei la tratat, nu da dreptul Ungariei sa ceara Romaniei sa adopte masuri care sa implice autonomia teritoriala pe criteriu etnic sau drepturi colective pentru minoritati, iar Ungaria a acceptat acest lucru prin textul tratatului.

Acesta este singurul aspect cu privire la care se poate spune ca autonomia este o chestiune bilaterala. Prin urmare, sugeram ca partea ungara sa citeasca Tratatul cu atentie si sa respecte prevederile sale. In ce priveste relatia Romaniei cu cetatenii sai, aceasta nu priveste niciun alt stat, inclusiv Ungaria", se arata intr-un comunicat MAE, remis Ziare.com.

Corlatean: Fiecare declaratie despre autonomii, o violare a tratatului cu Romania

Punctul de vedere exprimat de MAE vine in contextul in care Anna Nagy, purtatorul de cuvant al Ministerului ungar de Externe, a declarat vineri ca problematica acordarii autonomiei nu incalca Tratatul de baza romano-ungar, in contextul in care documentul stipuleaza ca situatia minoritatilor etnice este o chestiune bilaterala.

"Ungaria a aratat foarte clar ca situatia minoritatii maghiare din Romania nu reprezinta o afacere interna a Romaniei, iar fostul ministru de Externe Janos Martonyi a reiterat acest lucru cu ocazia vizitei la Bucuresti efectuate in martie anul trecut", a subliniat Anna Nagy.

"In privinta autonomiei, Guvernul Romaniei risca sa declanseze dispute cu propriii cetateni mai degraba decat cu Ungaria, dat fiind ca este vorba de un efort facut in principal de cetateni romani de etnie maghiara", a adaugat oficialul ungar.

MAE ungar ii raspunde lui Corlatean: Problematica autonomiei nu incalca Tratatul de baza romano-ungar

Anterior, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca afirmatiile liderilor politici din Ungaria care indeamna la autonomii pe criterii etnice pun sub semnul intrebarii valabilitatea Tratatului politic dintre Romania si Ungaria, putand insemna chiar o incalcare a acestuia. "Fiecare declaratie a unui decident politic din Ungaria care indeamna la drepturi colective si la autonomii teritoriale pe criteriul etnic aici, in Romania, formulate nu o data pe teritoriul romanesc, inseamna, in cel mai bun caz, un mare semn de intrebare pus asupra valabilitatii Tratatului politic bilateral dintre Romania si Ungaria, chestiune foarte grava sau poate insemna chiar o violare, o contestare a acestui Tratat", a declarat, joi, la Universitatea de vara de la Izvoru Muresului, ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#MAE autonomie maghiari, #MAE Corlatean maghiari, #declaratie Corlatean autonomie maghiari , #maghiari
Comentarii