Marko Bela: Nu s-a renuntat la ideea infiintarii universitatii de stat in limba maghiara

Sambata, 11 Mai 2013, ora 15:06
2991 citiri
Marko Bela: Nu s-a renuntat la ideea infiintarii universitatii de stat in limba maghiara
Foto: Arhiva

Senatorul Marko Bela, fostul lider al UDMR, a declarat sambata, la Targu Mures, ca nu s-a renuntat la ideea infiintarii unei universitati de stat in limba maghiara, dar ca acest lucru nu se realizeaza prin separarea universitatilor existente.

"Nu s-a renuntat (la universitatea maghiara de stat - n.red.), dar acest lucru nu se realizeaza prin separarea universitatilor existente, deci vreau sa subliniez acest lucru si nu cred ca ar trebui sa vizam asa ceva. In cadrul universitatilor existente, trebuie sa infiintam acele structuri decizionale prin care cadrele didactice care predau in limba maghiara sa aiba puterea de decizie", a aratat Marko Bela, dupa deschiderea celei de-a opta editii a concursului destinat elevilor de liceu din unitatile cu predare in limba maghiara.

Magistratii au anulat hotararea de infiintare a unei facultati maghiare la Targu-Mures

Pana la realizarea acestui deziderat, considera Marko Bela, trebuie aplicata Legea invatamantului in ceea ce priveste invatamantul universitar si anume infiintarea de departamente sau facultati cu limba de predare maghiara in cadrul universitatilor existente.

"Acest lucru s-a facut la Cluj-Napoca, la Universitatea Babes-Bolyai, unde in cadrul facultatilor s-au infiintat departamente cu limba de predare maghiara, la fel, aici, in Targu Mures, la Universitatea de Arte, exista o facultate cu limba de predare maghiara. Si in acest moment nu e rezolvata problema la Medicina si Farmacie", a spus fostul presedinte al UDMR.

Universitatile maghiare din Transilvania vor primi milioane euro de la guvernul ungar

Marko Bela a participat sambata, la Liceul Teoretic Bolyai Farkas din Targu Mures, la deschiderea celei de-a opta editii a concursului destinat elevilor de liceu din unitatile cu predare in limba maghiara, la disciplinele chimie, biologie, geografie, informatica, stiinte sociale si istorie.

Politicianul a spus ca acest concurs anual este deja o traditie si ca specificul concursului, fata de olimpiade si celelalte concursuri, ar fi ca are un caracter interdisciplinar, pe de o parte, iar, pe de alta parte, ca la acesta participa liceele cu limba de predare maghiara.

Universitatea privata maghiara Sapientia, finantata si de Romania?

"Sa va dau o cifra: in Romania sunt peste 60 de licee cu limba de predare maghiara, calculand in toate liceele, si cele tehnologice, si cele confesionale, peste 60 - si la acest concurs, anul acesta participa 29 de licee. Deci deja are reprezentativitate (...) Astazi, fata de ceea ce am avut in 1989-1990, exista o retea scolara in limba de predare maghiara. Ceea ce nu inseamna ca in continuare nu trebuie largita aceasta retea. Dar in acest moment putem afirma ca avem", a afirmat Marko Bela.

La Concursul de la Liceul Teoretic Bolyai Farkas din Targu Mures participa 250 de elevi, din 29 de scoli cu limba de predare maghiara din toata Transilvania.

Rezultatele concursului de la Targu Mures vor fi luate in considerare la admiterea la facultate, intrucat ocupantii locurilor I, II si III vor putea intra, fara taxa, la anumite specializari de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca, precum si la Universitatea Sapientia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Marko Bela universitate maghiara, #Marko Bela universitate limba maghiara, #universitate stat limba maghiara , #maghiari