Viktor Orban, Hrebenciuc si Elena Basescu, invitati la Universitatea de Vara "Balvanyos"

Marti, 16 Iulie 2013, ora 21:39
2800 citiri
Viktor Orban, Hrebenciuc si Elena Basescu, invitati la Universitatea de Vara "Balvanyos"
Foto: Arhiva

Premierul Ungariei, Viktor Orban, vicepremierul Zsolt Semjen, dar si membri ai PDL, UDMR, PPMT, CNMT sunt invitati la cea de-a XXIV-a editie a Universitatii de Vara "Balvanyos", de la Baile Tusnad, care va avea loc in perioada 23-28 iulie.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, vicepremierul Zsolt Semjen, ambii din partidul la putere FIDESZ - si reprezentanti ai opozitiei din Romania - Monica Macovei, Elena Basescu, Dorin Florea (PDL), Kelemen Hunor, Borbely Laszlo (UDMR), Toro T. Tibor (PPMT), Tokes Laszlo (CNMT) si Mihai Razvan Ungureanu (Forta Civica) sunt invitati la cea de-a XXIV-a editie a Universitatii de Vara "Balvanyos", de la Baile Tusnad, din 23-28 iulie.

Reprezentantii organizatorilor - Consiliul Tineretului Maghiar din Romania si Fundatia "A Kisebbsegekert - Pro Minoritate Alapitvany" (Fundatia pentru Minoritati - n.red.) - au declarat marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca Universitatea de Vara si Tabara Studenteasca "Balvanyos" isi propune sa promoveze subiecte precum regionalizarea si autonomia.

"Motto-ul Universitatii de Vara 'Balvanyos' din acest an este 'Timpul nostru!'. Este un moment crucial pentru comunitatea maghiara in acest an, iar regionalizarea va fi unul din principalele subiecte", a declarat Sandor Krisztina, reprezentanta a organizatorilor si a CNMT.

Potrivit acesteia, Universitatea "Balvanyos" din acest an va constitui cadrul de manifestare al "parerilor contrare" celei guvernamentale, cu privire la regionalizare.

Subiectul va fi primul abordat in cadrul conferintei, printre invitati numarandu-se presedintele PPMT, Toro T. Tibor, primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), primarul din Targu Mures, Dorin Florea (vicepresedinte PDL), politologul Valentin Stan si profesorul unversitar Andrea Carteny, de la Universitatea din Roma.

Dezbaterea va fi moderata de politologii Cristian Parvulescu si Bakk Miklos, profesor la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Intrebata de ce nu apar mai multi reprezentanti ai USL in dezbaterea vizand regionalizarea, singurul invitat fiind Viorel Hrebenciuc, Sandor Krisztina a spus ca, in general, se incearca si invitarea unor reprezentanti ai puterii, insa acestia "calculeaza diferit participarea la aceasta universitate", iar acum, cand nu mai este campanie electorala si ar putea sa vina mai multi, "parca s-au instrainat de aceasta universitate".

"E intentia noastra sa avem o manifestare in care sa ne exprimam opiniile, pentru ca opiniile Guvernului deja le cunoastem din diferite surse. Dar, stiti ca Universitatea de Vara isi are si caracterul ei politic aparte si cu aceasta ocazie noi chiar vrem sa ne spunem parerea. Deci, nu am prea pus mare accent sa-i invitam, cei din partea Guvernului si-au cam spus parerea si planurile lor", a mai spus Sandor Krisztina.

Ea a adaugat ca isi doreste ca la aceasta editie a universitatii sa existe "dezbateri cardinale, cu invitati maghiari si romani", subliniind ca in ultimii ani dialogul dintre reprezentantii maghiari din Transilvania si cei ai statului vecin a depasit, ca pondere, "dialogul romano-maghiar", cu care au debutat primele editii ale Universitatii de la Baile Tusnad.

Regionalizarea si autonomia - tema principala

In programul Universitatii "Balvanyos" din acest an se mai regasesc, alaturi de tema "Regionalizarea Romaniei. Regionalism si/sau interes national", subiecte precum "Dreptul de vot fara granite", "Simbolurile nationale maghiare, mandria noastra!", "Anul Autonomiei", "Invatamantul medical in limba maghiara din Romania", "Miza alegerilor din anul 2014 in Ungaria si Uniunea Europeana" si "Initiativa cetateneasca europeana despre autonomie".

In ce priveste subiectul autonomiei, organizatorii au precizat ca au invitat experti din Europa in aceasta problema, inclusiv reprezentanti ai catalanilor din Spania si ai minoritatii suedeze din Finlanda.

In program figureaza ca invitati si Andreas Gross, autorul unei recomandari europene care ii poarta numele, in care se sustine autonomia regionala ca o modalitate de rezolvare a disputelor etnice, dar si fostul presedinte al Parlamentului European Jerzy Buzek. Organizatorii au precizat ca cei doi nu au confirmat inca participarea.

Totodata, la dezbaterea privind "Invatamantul medical in limba maghiara din Romania" a fost invitat si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Leonard Azamfirei, care, insa, a declarat presei ca nu va putea participa, intrucat va fi prezent la un alt eveniment.

La deschiderea oficiala a universitatii, din 24 iulie, urmeaza sa participe vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, secretarul de stat in Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt si presedintele PPMT, Toro T. Tibor, in timp ce in ultima zi de dezbateri, 27 iulie, sunt invitati premierul ungar Viktor Orban si presedintele CNMT, Tokes Laszlo.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat la majoritatea editiilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Universitatea Balvanyos 2013, #Viktor Orban Balvanyos, #Elena Basescu Balvanyos , #maghiari