Cotidian elvetian: Romania intampina probleme cu solicitarile de autonomie ale secuilor

Miercuri, 28 August 2013, ora 07:43
2300 citiri
Cotidian elvetian: Romania intampina probleme cu solicitarile de autonomie ale secuilor
Foto: NZZ

Scandalul iscat de Laszlo Tokes, care a solicitat protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, continua sa fie atent urmarit de jurnalistii straini.

"Romania are probleme cu acordarea dreptului la autodeterminare pentru minoritatea maghiara din Transilvania. Dar si Budapesta ar putea sa faca mai mult pentru aplanarea acestei teme sensibile", scrie cotidianul elvetian Neue Zurcher Zeitung.

"Laszlo Tokes este o figura simbolica in Romania. Pastorul maghiar de 61 de ani a militat si in timpul dictaturii lui Ceuasesescu pentru drepturile omului si ale minoritatilor. La 20 de ani de la caderea regimului Ceausescu, Tokes a fost decorat de presedintele Basescu cu Ordinul Steaua Romaniei", noteaza sursa citata.

Tokes: Ponta si Basescu m-au gasit pe mine tap ispasitor. M-am saturat

"Premierul social-democrat Victor Ponta i-a cerut presedintelui Basescu sa ii retraga distinctia, invocand ca acesta nu ar indeplini conditiile legale si morale. Administratia Prezindentiala a replicat ca premierul nu este in masura sa solicite acest lucru, fiindca nu se numara printre cei 1.300 de decorati", mai scrie sursa citata.

"Motivul solicitarii premierului au fost declaratiile lui Tokes de la Baile Tusnad, unde i-a cerut premierului ungar Orban sa gaseasca un mecanism de cooperare cu Guvernul roman care sa duca la obtinerea autonomiei Transilvaniei. Tokes, care are o lunga cariera politica, fiind reprezentant al Romaniei in Parlamentul European, a folosit cuvantul protectorat intr-un mod neadecvat", adauga autorul.

"Descinderile frecvente in Transilvania ale politicienilor de la Budapesta sunt evenimente atent supravegheate. Pana la Primul Razboi Mondial, regiunea a apartinut Ungariei. Dupa Tratatul de la Trianon a devenit teritoriu al Romaniei.

Astfel, peste noapte, Romania a devenit un stat multietnic. Chiar si la reforma administrativa, gandita pentru facilitarea absobtiei fondurilor europene, nu se pune problema unei autonomii partiale a zonelor locuite de maghiari", continua sursa citata.

"Relatia majoritatii romane cu minoritatea maghiara a fost mult timp mai armonica decat in Slovacia, unde a existat o problema similara. Un motiv a fost si prezenta reprezentantilor maghiari in Guvernele Romaniei. Acum nu mai este cazul. Sub conducerea lui Tokes a luat nastere o aripa radicala, iar retorica a devenit tot mai agresiva.

In Romania, ca si in Ungaria, tema este folosita de diferitele parti pentru provocarea unor tensiuni politice interne. Prin inlaturarea totala a actiunilor motivate electoral, Slovacia a dovedit cat de rapid pot fi solutionate conflictele cu minoritatile", conchide NZZ.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#Laszlo Tokes protectorat Ungaria Transilvania, #maghiari autonomie Romania , #maghiari