Ziare.com

Ispita maghiara si presiunea rusa

de Dan Dungaciu, sociolog
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 16:53

   

Ispita maghiara si presiunea rusa
Dan Dungaciu
Politicienii romani se afla astazi in situatia unui fotbalist care joaca doar cu ochii la minge. Dribleaza tot ce le iese in cale, se agita incrancenat si bezmetic, incercand, obstinat, sa nu piarda posesia balonului.

Citeste toate textele scrise de Dan Dungaciu pentru Ziare.com

In haosul acesta nimeni nu pare a mai ridica privirea. Mingea devine scop in sine, privirea ramane tintuita la pamant, fara sa mai conteze incotro ne duc driblingurile si fentele halucinante. Intr-un asemenea context, orizontul se ingusteaza periculos, mizele devin locale si personale, proiectele se transforma in angoase si obsesii private. Nu e de mirare ca, deseori, ajungem sa ne invartim in cerc.

Si, totusi, suntem dupa 20 de ani de la prabusirea sistemului sovietic intr-un punct nodal in care se plamadesc realitati care ne vor decide traiectoria pe cel putin inca pe atat. In acest moment, lipsa perspectivei si a orizontului este grava si de neiertat.

Nu vom desena aici tabloul intreg, vom invoca doar doua episoade, dintr-o serie lunga, care au trecut nesesizate, asa cum ne-am obisnuit deja cu tot ce se petrece deasupra solului politic autohton.

Cine si ce "ne face mai puternici"?

Zilele acestea, intr-o publicatie de la Bucuresti, ministrul de Externe a Ungariei, Janos Martony ofera un interviu in care, dupa o pledoarie subtila, rosteste o fraza succinta precum un manifest maghiar de politica externa: "Autonomia [teritoriala] s-ar putea sa va faca mai puternici ca stat national".

Patru lucruri ar trebuie discutate apropo de acest interviu.

Primul tine de momentul acestuia. Tocmai acum, cand Ungaria se afla sub asediul Uniunii Europene, ministrul de Externe incepe, subit, sa cocheteze vivace si vizibil cu partea romana si gaseste timp pentru o discutie ampla in presa romana. O coincidenta? Nu chiar.

Iar ratiunile nu tin atat de istorie, cat de prezent. In conditiile izolarii internationale a Ungariei, pe de-o parte, si a tensiunilor din Romania, pe de alta, Budapesta are toate motivele sa insiste pe o asociere cu Bucurestiul. Ideea maghiara e simpla: ambele state au fost "parate" la Bruxelles, chiar daca la nivele incomparabile, sunt discutate in legatura cu deficitul democratic, au carente si probleme de functionare. Ca o asemenea asociere este abuziva nu mai conteaza. Importanta este asocierea, faptul ca Ungaria nu mai este singura!

Tocmai de aceea tentative romanesti de a pune cele doua state "la pachet" sunt iresponsabile si nu au nicio scuza (a se vedea singura luare de pozitie publica pe aceasta tema: Institutul GeoPol: Asocierea Romania-Ungaria, neintemeiata si iresponsabila)

A doua chestiune tine de oportunitatea pe care o asociere a Romaniei cu Ungaria ar oferi-o sustinatorilor Budapestei, care realizeaza acum ca nu o mai pot sprijini in mod direct. Imaginea lui Viktator - cum i se spune - Orban este negativa, dar puseul anti-unguresc de la Bruxelles poate fi diluat doar prin asocierea cu un stat vecin. Lobby-ul maghiar ramane consistent - Uniunea Pan Europeana, de pilda - iar melodia "Ungaria" in loc de "Republica Ungara" suna bine in urechile celor cu nostalgii istorice inca purulente.

Si vestea cea proasta este ca NU pentru asemenea puseuri iredentiste a fost sanctionata Ungaria la Bruxelles. De fapt, reactia oficialilor europeni la reformele nedemocratice trecute prin parlamentul maghiar a fost initial palida. Ceea ce a iritat la culme Bruxellesul a fost, in primul rand, alterarea independentei Bancii Centrale nationale.

Punerea ei sub controlul Guvernului inseamna ca toate institutiilor financiare - indiferent de moneda in care lucreaza -, dar si a subsidiarelor bancilor din Austria si Germania intra sub controlul Guvenului, deci al lui FIDESZ. Iar cand bancile occidentale s-au sesizat, Bruxelles-ul a inceput sa intre urgent in trepidatie si sa declanseze sanctiunile.

In al treilea rand, este de sesizat declaratia in sine si haloul acesteia. Va imaginati un ministru de externe roman care sa spuna, apropo de Basarabia si Bucovina, de pilda: "lumea ar trebui sa fie mai intelegatoare cu Romania din cauza necazurilor si ranilor noastre psihologice"? Evident, nu.

Dar un Janos Martony a spus-o fara sa clipeasca. Dincolo de patetismul unei asemenea formulari, pe plan intern devine evident ca ideea de "autonomie teritoriala" este capatul unui sir de revendicari maghiare care s-au derulat in trepte, sistematic, de fiecare data "partea romana" primind asigurari ca fiecare revendicare era, evident, ultima! Dar nu a fost sa fie.

Eroarea strategica a celor care au crezut ca o cooptare a UDMR la guvernare va topi - prin responsabilizare - spirala revendicarilor este astazi evidenta. Iar astazi e limpede ca, daca echivalentul Kosovo in Romania nu mai este Transilvania, el se doreste a fi entitatea definita de cele (cel putin) doua judete, Harghita si Covasna (plus, partial, Mures). Este interesant de urmarit de acum inainte care sunt reactiile liderilor maghiari din Romania fata de declaratiile si actiunile autoritatilor de la Budapesta. Pana acum nu exista niciuna. Oare de ce?

In al patrulea rand, declaratia ministrul de externe ungur face transparenta ideea autonomiei teritoriale ca proiect de politica externa a Ungariei. Chestiunea nu e deloc noua, evident. In martie 2009, Zsolt Nemeth, pare-se viitorul ministru de Externe al Ungariei, spunea explicit referindu-se la un alt dosar cel putin la fel de complicat: "...este foarte important sa se realizeze o autonomie teritoriala in ceea ce priveste Transnistria". Evident ca strategia de biliard a lui Zsolt Nemeth viza exact acelati lucru pe care il spune in 2011 Janos Martony. Nici R. Moldova nici Transnistria nu au fost si nici nu sunt pentru diplomatia maghiara scopuri in sine.

Romanii sunt fascisti. Din nou!

Si trecem acum la cel de-al doilea dosar in care Romania risca sa se dribleze singura. Este vorba despre R. Moldova, o alta miza disparuta prin fumul inecacios al politicii interne.

Cu cateva zile in urma, la un post de televiziune din stanga Prutului, noul golden boy al politicii moldovenesti, respectiv Igor Dodon, perora, fara sa clipeasca, despre: "cele doua poluri extremiste - Partidul Comunistilor lui Voronin si Mihai Ghimpu".

Ideea de baza este clara. Mihai Ghimpu si ceea e reprezinta el politic, inseamna "extremism" si trebuie eliminat din politica republicii vecine. Ca un preambul la iesirea lui Dodon, sa reamintim o declaratie recenta a lui Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (al carui prim-vicepresedinte este primarul Dorin Chirtoaca), principalul partid asociat public cu valori identitare etno-lingvistice romanesti: "Partidul Liberal nu va merge niciodata sa aleaga un presedinte cu Dodon. Fiindca Dodon va accepta un candidat de stanga, antiroman, antirepublica, prorus. Si noi nu pentru asta luptam".

Sa reamintim acum faptele: Igor Doron, fost ministru economiei in timpul guvernarii Voronin, prim-viceprim-ministrul al guvernului comunist, candidatul PCRM la primaria Chisinaului in 2011, pleaca de la comunisti impreuna cu doi deputati, dar nu din cauza lui Vladimir Voronin, caruia ii multumeste cu ochii umezi. Construieste in Parlament asa numitul "grup socialist".

Alianta de guvernare de la Chisinau are acum, teoretic, voturile necesare inclusiv pentru alegerea presedintelui, doar ca Dodon declara sus si tare ca nu va vota condiatul AIE si nu va permite ca Mihai Ghimpu sa devina speakerul Parlamentului. Nu e deloc surprinzatoare, cum sugeram, pozitia lui anti Partidul Liberal. Pe relatie cu Romania, atitudinea lui a fost limpede de multa vreme. Pe 10 decembrie 2008, de pilda, la emisiunea "Fara bariere" de la postul de televizune NIT, declara senin ca "Toti stiu ca o parte a teritoriului Romaniei este teritoriu moldovenesc". Iar Voronin, prezent la emisiune, a continuat sagalnic: "Din aceasta cauza, romanii au un complex de inferioritate". Si multe altele, pe aceeasi melodie.

Dupa plecarea din PCRM, Dodon o propune pe Zinaida Greiceanii presedinte - premierul care a gestionat in 2008-2009 inghetul relatiilor bilaterale -, candidatura girata, nu e clar de ce, de ambasadorul UE in R. Moldova, germanul Dick Schubel.

Recent, Dodon revine cu declaratia deja citata apropo de polurile extremiste. In ciuda genealogiei politice a lui Igor Dodon, afirmatia este, totusi, prea mult. Dupa cum bine sesiza jurnalistul de la Chisinau, Constantin Tanase, in editorialul sau din Timpul, "Daca a fi roman inseamna a face parte dintr-un... pol extremist, cum s-a exprimat socialistul Dodon, inseamna ca parintii nostri au fost extremisti, ca peste Prut locuiesc vreo 20 de milioane de extremisti s.a.m.d., s.a.m.d., ca Eminescu trebuia sa scrie nu ca suntem romani, dar ca suntem extremisti si punctum...".

Dincolo de aceasta interpretare, consecintele trebuie sesizate si la alt nivel. Prin aceste declaratii la adresa lui Mihai Ghimpu, a Partidului Liberal si a valorilor pe care le reprezinta, Dodon transmite o serie de semnale care ne aduc in memorie inceputul primului deceniu al tinerei republici, atunci cand ideea extremismului romanesc a fost utilizata abundent cel putin in doua momente.

"Cemodan - vokzal - Rossia!", versiunea 2012

Primul este urmatorul. Pentru compromiterea miscarii de eliberare nationala din Moldova de la est de Prut din perioada 1988-1992, propaganda ruseasca sugera ca ea s-ar fi petrecut sub lozinca "Cemodan - vokzal - Rossia!" (adica: "Geamantanul - Gara- Rusia"), printr-o actiune de purificare etnica sistematica. Idee cel putin bizara, din moment ce Frontul Popular s-a pronuntat atunci pentru asa numta "cetatenie-zero", respectiv acordarea cetateniei tuturor celor care locuiau in 1991 in R. Moldova (daca e facut bine sau nu, e alta poveste).

Faptul ca Igor Dodon nu rosteste intamplator astazi aceste vorbe despre extremism, este confirmat si de o serie de episoade recente petrecute in fata Ambasadei Romaniei din Chisinau.

La finele lunii ianuarie, s-au perindat prin fata institutiei statului roman, pe rand, un grup de comsomolisti, apropiati Partidului Comunistilor, dar si Liga tineretului rus, care, in timpul mitingului de protest, au cerut demisia ambasadorului roman printr-o strategie cel putin surprinzatoare: i-au procurat un bilet de tren cu destinatia Chisinau - Bucuresti, i-au pregatit o valiza si i-au cerut sa plece in Romania. Senzatie de deja vu a fost evidenta. Celebra formula "Geamantanul - Gara - Romania" este reiterata, in forme noi, de tinerii protestatari.

Interesant este multi dintre tinerii protestatari nici nu erau nascuti probabil in momentul in care sloganul a fost lansat prima data. Intrebarea esentiala este de unde aceasta strategie identica dupa 20 de ani: cine ii educa, cine ii invata pe acesti tineri?

"Polul extremist" si Transnistria

Al doilea moment in care romanii au fost toti "extremisti", a fost razboiul de pe Nistru dintre Rusia si R. Moldova. Sloganul cu agresorii si extremistii "fascisti romani" devenise chiar indemn de lupta. Si iarasi coincidentele nu pot fi ignorate, pentru ca dosarul transnistrean este iarasi in prim plan.

Scoaterea din politica a lui Mihai Ghimpu si a partidului sau are si o asemenea miza, respectiv o proba ca R. Moldova nu are vreo legatura cu Romania, iar temerile trasnistrene pe aceasta chestiune nu au nici un motiv. De aici si necesitatea alegerii unui presedinte "neutru", care ar insemna pierderea unei pozitii de putere pentru liberali si, in timp, posibilitatea teoretica a eliminarii lor din Alianta (sa nu uitam ca astazi unei aliante majoritare la Chisinau intre PLDM condus de Vlad Filat, PD condus de Marian Lupu si grupul Dodon ii mai lipseste trei voturi care, teoretic, nu este imposibil sa fie colectate de la PCRM).

O asemenea strategie trebuie, asadar, cuplata cu eforturile de "reglementare" a chestiunii transnistrene, tot mai insistente. Preambulul unei asemenea solutionari trebuie sa includa si eliminarea "extremistilor romani", concomitent cu inocentarea liderilor transnistreni.

Proiectul lipsei de proiect

Nu este deocamdata momentul sa tragem concluzii. Doar semnale de alarma.

Lipsa de atentie fata de tabloul mare pe care se misca Romania devine astazi endemica, iar politica interna canibalizeaza dezbaterea si atentia publica. Exemplele pe care le-am adus aici in discutie sunt doar doua dintre dosarele care au intrat in trepidatie in jurul Romanie, dar nici pe departe singurele.

In cazul Ungariei, trebuie sa fie limpede ca nu a fost si nu este sanctionata european pentru declaratiile care tin de organizarea interna a Romaniei, ceea ce inseamna ca, din nefericire, batalia pentru autonomie teritoriala este in plina desfasurare. Iar cand episodul sanctiunilor tehnice la adresa Budapestei va trece, iar problematica controlului fluxurilor financiare va fi clarificate, va ramane o Ungarie cu un prestigiu relativ sifonat, dar cu o guvernare ale carei puseuri iredentiste vor fi nestirbite.

Intr-o Europa macinata de criza, trebuie sa ne mai asteptam la opinii de genul celor exprimate in unele publicatii: "Poate ca nu ar trebui sa privim Ungaria ca pe o aberatie, intr-un continet unde democratia a fost deja suspendata in Grecia si Italia" (New Left Project).

In ceea ce priveste Estul, declaratiile lui Dodon nu sunt grave doar in sine, ci pentru ca reprezinta varful unui aisberg care se misca amenintator, chiar daca nesesizat de fiecare data. Este evident ca indiferent de evolutiile de la Chisinau, atu-ul Rusiei ramane chestiunea transnitsreana, respectiv "conflictul inghetat" a carui dezlegare poate ineca regiunea.

Urmeaza negocieri la Dublin unde nici macar agenda nu este limpede - va fi sau nu va fi chestiunea prezentei militare si a aranjamentelor de securitate discutata in formatul "5 plus 2"? Se petrece, treptat, o inocentare a regimului transnistrean de parca engleza Sevciuk sau studiile sofisticate despre identitatea reginala a Ninei Stanski ar conferi legitimitate in plus separatismului de acolo.

Diplomatii europeni tac pe acest dosar, ambasadorul american nu e clar daca a ajuns la Chisinau - se spune ca da, dar e greu de demonstrat -, desi miza pe termen mediu si lung a dosarului este geografia frontierei euro-atlantice, un subiect care, pentru Romania, dar nu numai, este vital.

Romania trebuie sa se opreasca odata si odata din macinarea ei interna. Lumea nu se opreste in loc pentru mizele sau ideosincraziile private ale politicienilor locali. Proiectul lipsei de proiect al Bucurestiului trebuie sa inceteze.

Dan Dungaciu este profesor universitar la Universitatea din Bucuresti si
Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane.


Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Din 2009, Dan Dungaciu este profesor universitar si coordonator de doctorat la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti (Catedra de Sociologie). Din anul 2011, este directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane "Ion I. C. Bratianu". Din 2013, este presedintele Fundatiei Universitare a Marii Negre, aflata sub egida Academiei Romane.

Despre ce vrei sa scriem?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12158 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
34 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Lasati, ca stralucitul Mozes Rabbi Ungureanu va ceda Ungariei

Tot ce vrea. Doar le-a oferit mostenirea Gojdu, gest care intr-o tara normala, condusa de un presedinte normal, ar fi dus la judecarea pentru tradare de tara a lui Rabbi.

 

ire ventismul infloreste in perioade de criza a diverselor state!!!

de cand ne stim noi am avut multi,foarte multi dusmani.si sa recunoastem ca stau cu dintii ranjiti dupa teritorii si bogatiile naturale ale noastre.dar toate trec si sa speram ca nu vor lasa vreo urma in viata si traiul nostru si asa ca vai de el.cainii latra,ursul...merge!!!pertinent si la obiect articol.

 

S-a prabusit sistemul sovietic,dar a ramas intact cel bolsevic

romanesc!

Romania ramane ultimul stat din fostul lagar in

cadrul aceleiasi mentalitati!

In rest,speculatii,explicatii,divagatii nonsens!

 

iata cateva lucruri

Romania nu trebuie sa fie lasata singura in fata tariilor de la EST care ne dusmanesc. Ma bucur ca a scazut si va scadea mai departe populatia maghiara din Romania (sper ca in 20 de ani la ajunga la 1 milion de oamenii). Rusia poate fii tinuta la locul ei daca Romania se va opune ridicarii vizelor catre tarile vestice din UE. Romania urgent sa ofere cetatenia ei la multi rusii din Republica Moldova care au depus pentru ea (sa scadem minoritatea rusofona de acolo), Romania sa recunoasca independenat Transnistriei daca moldovenii vor adera la UNIUNEA EUROASIATICA - ei sunt fratii nostri desi sunt multi care e urasc acolo.

Eu sper ca in 5 de ani la ajunga la 1000 de oameni

.

As vrea sa creionez un fapt care pe termen lung

Ne afecteaza grav!
Raminerea la guvernare a pdl+udmr si deznationalizarea
este un atentat la siguranta nationala
Pretul cerut de udmr pt sustinerea la guvernare este unul
mult prea mare, este otrava care noi romanii de rind trebuie s-o inghitim in fiecare zi cind vedem ungurii in fruntea tzarii.
Sincer nu-mi este usor sa vad grofii maghiari care se chinuie sa lege doua litere conducind destinele poporului roman.
As vrea sa dispara definitiv aceasta coalitie.

UE si criza elitelor

Intr-o Europa depersonalizata, la mii de ani lumina de izvoarele sale spirituale greco-romane, crestine si umaniste. O Europa cu un deficit noesic, democratic si de legitimitate, in care clasa politica se confunda cu economicul, din triunghiul puterii iesind in totalitate comunitatea stiintifica si cea politica. Un proiect identitar romanesc si european presupune o reforma politica profunda in sensul modernizarii si al regasirii propriilor radacini, altfel riscam ca un lider de la Tiraspol sa ajunga in fruntea UE.

Bravo!Ati inceput cu antisemitismul,poate vom fi reclamati

la Parlamentul european!

Sunteti varza de debusolati si saraci cu duhul si in

bugetele USL!

Ati turbat!

 

Lasati istoria! Analizati ce se intampla azi!!

Vreti sa traiti mai bine in Romania, sa aveti salarii mai mari? Cumparati Produse Romanesti si asa salariul mediu din Romania are sanse sa creasca de trei ori. Normal daca ne trezim ca natie, din amorteala si prostia asta generala in care suntem doar o biata piata de desfacere a strainilor si ignoram produsele noastre!

Ai mai Steriane, cine ti-a spus chestia asta?

Basescu ori Un-guru-eanu.
Puteti cumpara produse romanesti pina la calendele grecesti
caci darile la stat sunt de peste 50% din salar
Statul este un sugator de singe pt baietii destepti
aceasta este politica pdl-udmr.

Pentru Dan Sterian

Excelent dle Dan Sterian!
Romanii trebuie educati in spiritul german si elvetian:sa consume produse si servicii romanesti!
Sa-si petreaca concediile in tara pentru ca au de vazut lucruri infinit mai frumoase ca in Bulgaria etc.
Mass media,in loc sa dea sfaturi prostesti guvernului cum sa gestioneze viscolul ,mai bine ar declansa o actiune patriotica de educare a romanilor sa cumpere romaneste.
In acest mod isi vor da de lucru unii altora si vor avea veniruri mult mai mari!
Romanii plecati ,mai ales cei cu copii,se vor intoarce si tara se va intari demografic!
Este vorba de inteligenta colectiva!Teo

USL-istii nu au turbat, asta e starea lor naturala !

Sunt dupa chipul lui Porumbacu, diktatorul dereglat al galbejitilor...

Care clasa politica ?? P.C.R.=F.S.N. = Grupurile Interlope

Politice ...

In Romania lui 2012 NU exzista un partid politic .

Toate gruparile Interlope Politice Securiste timp de 22 de ani de cand se perinda la putere au dat dovada ca isi tradeaza propriul sau popor.

In istoria Romaniei NU a exzistat astfel de Grupari Securiste Interlope Politice cum exzista dupa lovitura de stat din 89.

Ne meritam soarta.....

 

Iata unde am ajuns:moderatorul nostru in loc sa blocheze

relicvele comunisto-antisemite,le asigura propaganda!

Acceptabil *** / Si da si nu ***

.

 

Noua Republica a deschis un sistem usor

de donati on line (www.nouarepublica.com). Acum cei care se regasesc in idealurile celor de acolo, pot face donati rapid fara mare bataie de cap.
De ce anunt asta:
1. Intradevar marele rau in coruptia din politica depinde de dependenta de"bani pentru partid"
2. O rezolvare ar fi ca cei care sunt convinsi de utilitatea demersurilor celor de la NR sa faca un mic efort sa doneze un leu pe zi.
3. Sunt convins ca se vor gasi 1 milion de oameni sa doreasca sa starpeasca mizeria din politica romaneasca (stati linistit nu ma gandesc la postaci de profesie, ei sunt platiti din alta parte, din bani furati).
4. Eu unul am decis sa donez 1 leu pe zi (365 lei pe an). Am inceput si sunt foarte multumit, cred ca sunt cei mai bine investiti bani.

 

E liber un post de subsecretar de stat la MAE ...

Omologul lui Arafat la " urgenta " de la externe pe problema Balcanilor ...si mai la rasarit !

 

Romania trebuie sa se opreasca odata si odata din macinarea ei ....

Un apel ce trebuie facut in primul rand catre Mass-media.

 

televiziunile nu reprezinta cetatenii

televiziunile sunt un instrument al sistemului financiar,sistem care traieste de pe urma cetatenilor indiferent de origine.

Pentru a trai mai bine in Rumania trebuie sa fim uniti.Televiziunile realizeaza ,publicizeaza,creaza programe si produse(imformationale) contra cost ceace demonstreaza ca in spatele televiziunilor este sistemul financiar ,nu interesele catatenilor,ci doar interesul celor care platesc ,deci a celor care nu reprezinta interesul consumatorului(atentie!adica nu este in interesul oamenilor care consuma imformatia).In alte cuvinte eu platesc o televiziune pentru ca cetateanul sa consume ceace vreau eu,nu ceace este spre binele lui.Reflectati oameni buni ,reflectati...

In privinta Moldovei,dupa parerea mea,repet dupa parerea mea ,adica dupa cum gandesc eu,nu dupa cum asi crede ca gandesc in raport cu imformatiile care imi vin prin intermediul mojloacelor de imformare care nu reprezinta ceace gandesc eu ,reprezinta ceace vor cei care au platit imformatiile ,adica SISTEMUL FINANCIAR;dupa parerea mea, Rusia nu are nici un interes ca tarile sale vecine sa se gaseasca in conflict,interes care coincide cu cel al Rumaniei.Interesul ca Rumania sa fie in conflict este al celor care au de castigat de pe urma conflictelor(oare cine?).Cred cu desavarsire ca Rumania trebuie sa dea mai multa atentie Rusiei,deoarece Rusia este un element important in zona in care ne gasim si are toate interesele ca sa aiva vecini corecti si nu neaparat linge blide la altii.Rumania este o tara care chiar daca se gaseste in Nato fata de Rusia este NEUTRA,si va ramane indiferent de oricare situatie ar fi pe plan mondial,deoarece vrem sau nu ,Rusii sunt ca si noi,si traim in apropriere nu de 100 de ani ci de cand lumea este lume.Cred ca interesul ca Moldova sa fie unita cu Rumania este al Rusilor,nu al Americanilor sau al Europei,deoarece Rusia are interese ca zonele din vecinatatea ei sa protejeze ,nu sa creeze instabilitate pe termen lung,un interes similar cu cel al Rumaniei,deci un obiectiv real si comun in acelasi timp atat pentru Rumania cat si pentru Rusia..

Referitor la Ungaria ,pot spune ca aceasta tara a fost si va ramane un instrument pentru a distruge alte instrumente(metaforic).Dar Orice "instrument"" dupa cum stim ,este bun atata timp cat este folositor,problema ramane atunci cand nu mai este necesar...Cred ca este momentul ca Ungaria sa se trezeasca la realitate.

O clasa politica responsabila...

Dar si o stransa legatura politico-militara cu SUA,ar putea garanta Romaniei stabilitate.Rusia va actiona impotriva Romaniei doar atunci cand interesele sale in Basarabia si la Marea Neagra vor fii lezate.Iar singura parghie pe care o au la indemana e minoritatea maghiara din Transilvania,care va raspunde promt ori de cate ori Rusia si serviciile sale secrete i le vor cere

 

Cred ca "ispita" e numai bomboana de pe tort!

In realitate, din partea maghiara vine o presiune continua, inca din anii 1920, presiune care n-a incetat nici un moment, doar a imbracat forme diverse! Acum, "la zi" este problema autonomiei pe criterii etnice! Daca vor primi satisfactie, nu se vor opri nici o secunda, vor inventa alte probleme, cu un singur numitor comun: o prezenta cat mai slaba a autoritatilor romane, concomitent cu accentuarea caracterului unguresc al zonei, in toate aspectele vizibile: limba vorbita, nume de localitati, steaguri arborate, inscriptii, cel mult bilingve, daca nu cumva numai in maghiara, presa exclusiv ungureasca, TV idem, scoli exclusiv unguresti, biserici romanesti tot mai putine, morminte romanesti devastate sau vandalizate etc.! "Popasuri" la toate intrarile in zona secuiasca, viitoare puncte de control, viitoare puncte vamale!!

 

Da din New York

Inca 50 sau 70 de ani si ve-ti fi prin imprejur daca aia din Vest stau pe loc
Analitica din New York
Tiganimea la rumumuni e mare
Dar asa a spus Stefan cel Mare…..
“Orice Romman (Moldovean) care se casatoreste cu un Tigan va deveni ROB"
Uite ca un a fost sa fie

 

SPERAM CA MESAJUL

a ajuns unde trebuie! Un rar profesionist, acest respectabil Domn Dungaciu! Tenace si argumentat de fiecare data, de multi ani incoace! Ma gandesc ca actualul Premier si ministru de Externe vor cupla altfel, de acum incolo!

 

Mult

Ma rog...dar trebuie sa arati asa rau sa-ti inpui un puctus de vederos

 

Pai asta esti,

Lasati, ca stralucitul Mozes Rabbi Ungureanu va ceda Ungariei

Tot ce vrea. Doar le-a oferit mostenirea Gojdu, gest care intr-o tara normala, condusa de un presedinte normal, ar fi dus la judecarea pentru tradare de tara a lui Rabbi.

UN agent al ruso-bozgorilor, prin ceea ce scrii....

 

mai bine nowhere

decat pe mana rro-marlanilor de sud -est !

Sunteti rai

Actualul premier a sustinut in mod constant interesele Romaniei in Basarabia si la Marea Neagra, in ciuda presiunilor grupurilor antiromanesti.


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor