De ce vorbeste Gabor Vona in numele cetatenilor romani? (Opinii)

Sambata, 16 August 2014, ora 16:28
4357 citiri
De ce vorbeste Gabor Vona in numele cetatenilor romani? (Opinii)
Foto: Adevarul

Gabor Vona, liderul Jobbik, cetatean si parlamentar al tarii vecine si prietene, Ungaria, membra a Uniunii Europene ca si Romania, poate veni la noi ori de cate ori pofteste, asa cum oricare cetatean roman poate merge liber in Ungaria.

Atata doar ca Gabor Vona ii reprezinta in Parlamentul Ungar pe cetatenii din tara sa, nu pe cetatenii din Romania. Or, liderul Jobbik vorbeste in numele meu si al cetatenilor romani fara sa fi fost mandatat prin vot.

Dubla cetatenie, dublul standard

Stiu, veti spune ca gresesc deoarece vor fi fost si cetateni din tara noastra care l-au votat, ceea ce poate fi adevarat. Numai ca ei l-au votat in virtutea celei de-a doua cetatenii, care nu este romaneasca, ci maghiara. Iar de reprezentat ii va reprezenta nu in Romania, ci in Parlamentul ungar. Ati mai aflat dvs. vreun reprezentant strain care sa se duca intr-o tara democratica si prietena si sa spuna poporului respectiv ca n-are nicio putere in fata sa?

Ei bine, iata-l pe Gabor Vona: "Eu cred ca autonomia secuilor este un obiectiv care, statul roman orice ar face..., mai devreme sau mai tarziu se va realiza, nu vor putea sa il opreasca". Mai trebuie spus ca pentru liderii Jobbik si pentru Tokes Laszlo cu Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, in tara noastra maghiarii nu mai sunt maghiari ori unguri, ci secui, desi la recensamantul din 2002 numarul acestora abia depasea 500.

De la buna vecinatate, la amenintari

Acelasi Gabor Vona, in numele sau si al Ungariei, si-a permis sa ameninte Romania: "Pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relatiei dintre Romania si Ungaria, ci starea societatii si a natiunii maghiare, care ii include si pe maghiarii din Transilvania. Daca apararea drepturilor maghiarilor din Romania si reprezentarea acestora inseamna conflict cu Romania, cred ca Jobbik isi va asuma aceasta responsabilitate, care ar trebui asumata, de fapt, de intreaga Ungarie".

Ideile sale rezoneaza de fiecare data cu ale lui Tokes Laszlo, uneori si mai radical, chiar daca a fost ales recent europarlamentar din partea unui partid, Fidesz, din tara vecina.

Mai luati in calcul si declaratiile altor organizatii extremiste maghiare si taberele de pregatire paramilitara de pe teritoriul Romaniei, asociati-le cu razboiul steagurilor si al insemnelor secuiesti si apoi cititi cu atentie o fraza din discursul prim-ministrului Ungariei de la Universitatea de vara Tusvanyos (Tusnad): "Nu cred ca aderarea noastra la Uniunea Europeana ne impiedica sa construim un nou stat neliberal bazat pe fundatiile nationale", dand ca exemplu Rusia, Turcia si China, "natiuni de succes".

Marile democratii iau atitudine

Ei bine, fraza aceasta a lui Viktor Orban a facut inconjurul mai tuturor marilor trusturi mediatice ale lumii, de la Bloomberg la Huffington Post, dar presa din Romania, cu cateva mici exceptii, o lasa sa treaca aproape neobservata. Sa fie din pricina vacantei, a caniculei, sau, pur si simplu, faptele de mai sus nu au devenit evenimente de presa?

In ceea ce ne priveste, Romania nu a fost reprezentata oficial la intalnirea de la Tusnad, iar alesii si guvernantii nostri nu au avut nimic de zis dupa astfel de fapte si declaratii ofensatoare.

Campania electorala nu poate fi democratica?

Veti spune ca nu sunt chestiuni grave si este adevarat, dar bunele relatii intre romani si cetatenii de alte etnii vor avea de suferit. Iar aceste relatii se construiesc cu foarte mare greutate, in timp indelungat. Si campania electorala prezidentiala bate la usa. Cu atat mai mult cu cat deja se prefigureaza exacerbarea nationalismelor, iar tonul l-a dat Victor Ponta: "Stiu ca nu va fi o tema a mea de atac, nu e nimic de reprosat ca e etnic german (Klaus Iohannis, n.a.), dar nici mie nu trebuie sa-mi fie reprosat ca sunt roman". Si, daca nimeni nu i-a reprosat, atunci de ce a mai adus-o in discutie?

Inainte de '89 se scria mult despre natiunea romana si progresele ei "spre zenit". Astazi, politicienii si formatorii de opinii nu abordeaza nici macar subiecte dureroase precum cele de mai sus. In schimb, speculandu-ni-se aceasta jena, explicabila pana la un punct, o fac altii. La noi acasa. Si atunci pentru ce mai avem Constitutie si legi?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#extremism maghiar Gabor Vona, #nationalism delasare civica , #maghiari