Furtul Ardealului - eseu despre cinism si prostie crancena (Opinii)

Sambata, 25 Iunie 2011, ora 23:10
10497 citiri
Furtul Ardealului - eseu despre cinism si prostie crancena (Opinii)
Foto:observator.ro

"Nu vom accepta niciodata un judet maghiar in centrul tarii", spunea presedintele PNL, Crin Antonescu. "Oferta maximala pentru UDMR e de 8 judete plus Harghita si Covasna", spunea presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Care e elementul comun? Ignoranta. Nu a celor doi politicieni. Ci a romanilor a caror ignoranta o speculeaza, cu un plus pentru Crin Antonescu. A romanilor care se tem ca ungurii "rup tara, vor Ardealul" si alte asemenea stupiditati imposibil de realizat. Si uite asa, subiectul reorganizarii nu e despre teritoriu si administratie, ci e despre maghiari.

Daca luam fiecare dintre aceste declaratii si le judecam la rece, vedem ca sunt ilogice si menite doar sa smulga rusinos un pumn de voturi. In primul caz, trebuie sa nu gandesti prea limpede ca sa nu-ti dai seama ca e o prostie sa spui ca nu accepti un judet maghiar in centrul tarii, in conditiile in care acum sunt doua judete maghiare in centrul tarii. Iar viitorul judet ar avea cu 90% mai putine atributii.

Ce e cu declaratia? E o smecherie nationalista ieftina, din genul celor cu care USL vine tot mai des in ultimul timp. In al doilea caz, cel al lui Basescu, nu e vorba atat sa castige voturi pentru partidul sau, cat mai ales sa nu piarda.

Adevarul e asta - orice discutie despre reorganizarea administrativa a Romaniei va fi infectata si infestata cu teama noastra de maghiari. Cu prostii nationaliste parca reinviate din anii '90. Cu "ne fura tara". Cu "nu acceptam enclavizarea". Cu "nu vrem ruperea tarii". De aceea, e extrem-extrem de greu ca o reorganizare adevarata sa se faca.

Ne opreste ignoranta unor oameni si, mai ales, ne opreste smecheria unor politicieni, de la putere, dar mai ales din opozitie, care stiu ca inca merge. Nationalismul. Specularea fricii.

Pentru USL, reorganizarea e despre UDMR

Sa fim seriosi, discutia despre reorganizarea administrativa nu a fost cu adevarat despre reorganizare. A fost despre UDMR. In 90% din timp s-a vorbit despre ce judete vor primi maghiarii, de parca le primeau cadou si le duceau la Budapesta. De parca nu le aveau si acum.

Ambasadorul Ungariei - de ce autonomie si cum au pierdut maghiarii lupta de 700 de ani cu romanii - Interviu Ziare.com (I)

Ambasadorul maghiar - cand are dreptul Ungaria sa se amestece in Romania - Interviu Ziare.com (II)

Sa ne uitam la partidele de Opozitie, fie ele Partidul Social Democrat sau Partidul National Liberal. Si Partidul Antena 3 sau Partidul Realitatea TV, zicandu-le asa pentru ca au gradul de obiectivitate si de gandire deschisa al lui Vadim Tudor cand vorbesc despre maghiari.

"Nu acceptam ca harta Romaniei sa fie decisa la Budapesta", scotea pe gura, fara rusine, Crin Antonescu. Ce informatii avea in acest sens? Niciuna, evident. Doar ca stia ca exista cateva procente din alegatori pe care le poate pacali fara scrupule. Oamenii aia cu aversiune fata de maghiari. Fata de cei din Romania sau fata de cei din Ungaria.

Sigur, pentru el nu conteaza ca e nedrept sau ca e o minciuna, cum o minciuna e sa compari ORICE cu Trianonul, asa cum face el. Sau ca un lider adevarat, in Europa secolului XXI, nu ar starni pasiuni nationaliste ieftine. Dar ce mai conteaza, cand vin voturile?

Asa ca vorbeste despre Viktor Orban, ca si colegul sau de USL, Victor Ponta. Si, cand nu poate, vorbeste despre UDMR. Cel mai adesea, adica. Ambii leaga reorganizarea de UDMR si starnesc teama aia de "separatism" in randurile romanilor.

Cum s-ar putea realiza separatismul asta? Daca gandeste putin, fara pasiune, pana si orice semi-retardat si-ar da seama ca nu poate exista separatism, n-ar avea cum sa se realizeze si nici maghiarii n-ar incerca asa ceva. Numai ca multi nu gandesc fara pasiune, fie ei si oameni cu ceva in cap. Nici autonomia, pe care incearca unii sa o lege de separatism, nu ar fi posibila in acest moment, dar de ce sa nu sperii putin oamenii, nu?

Sa ne fie teama de autonomistii maghiari?

Nu e ultima data cand auzim chestiuni nationaliste de la USL, asta e sigur. De ce? Pentru ca e partea din strategia lor de atac la PDL. Mai ales in Transilvania, fieful acestui partid. Poti sa pui pariu ca, pana la alegeri, vom auzi la nesfarsit povesti despre cum Basescu si PDL se inchina la Viktor Orban si UDMR.

Cele 7 strategii de atac ale USL

Reorganizarea e despre UDMR si pentru Basescu

Sigur, Basescu nu face valuri nationaliste si nu acuza negocierea integritatii statale a Romaniei. A facut-o in 2004, cand era candidat. Dar Traian Basescu stie acum ca si pentru Putere, sau mai ales pentru Putere, reorganizarea ar trebui sa fie tot despre UDMR.

Ce oferta maximala a facut Basescu UDMR si care e planul de rezerva

De aceea, a oferit UDMR 8 judete mari, plus Harghita si Covasna. Putea sa le ofere 8 judete mari, plus unul singur alcatuit din Harghita si Covasna. Era, practic, acelasi lucru. Dar el stia ca asta ar face valuri si le-ar oferi fanilor nationalismului stupid, de la televiziuni sau din partide, motiv sa spuna "le da o enclava maghiarilor" sau "le da un Tinut Secuiesc". Asa transmite, indirect, "le dam ce au si acum, adica nimic. Ba, mai mult, vor fi dezavantajati".

Joaca si Basescu pe cartea nationalista? Nu, pentru ca e la putere. Cel mult, la nivel subtil. Dar rolul e mai ales sa se fereasca de cartea nationalista. De cei care tipa "ne iau Ardealul". Si, in acelasi timp, sa negocieze cu UDMR si sa mentina cat mai mult timp subiectul acesta de dezbatere. E in avantajul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#reorganizare UDMR, #reorganizare maghiari nationalism , #maghiari