Invitatii Ziare.com Liviu Mantescu: Problema Jobbik

Joi, 20 Martie 2014, ora 12:54
3371 citiri
Invitatii Ziare.com Liviu Mantescu: Problema Jobbik

Revenirea in forta a formatiunilor de extrema dreapta pe scena politica este o tema de maxima importanta pentru toata Europa. Din pacate, o retorica des intalnita in presa romaneasca, cand vine vorba de problema extremismului maghiar, nu ia in serios aceasta problema.

"Chiar credeti ca o sa plece cu Ardealul in buzunar? Doua tari vecine membre UE si NATO, chiar credeti ca isi vor revizui granitele? Sunt numai palavre si totul e numai despre acumularea de capital politic".

Acest tip de retorica minimalizeaza problemele de fond si exacerbeaza tertipurile politicienilor, care nu pierd niciodata din vedere posibilitatea de a mai castiga ceva voturi, pentru ca asa sunt politicienii peste tot in lume.

Care sunt problemele de fond in cazul de fata? Haideti sa o luam de sus in jos: Jobbik, partid de extrema drepata, eurosceptic, rasist, xenofob, cu multiple celule paramilitare in Ungaria si in afara ei, ce isi antreneaza membrii inarmati in tabere de lupta.

Acest partid, infiintat doar acum 11 ani, are 47 din 386 de membri in parlamentul maghiar, adica 12,8%, o cifra deloc modesta. Mai mult, in timp ce este prezentat ca avand un scor modest in sondaje, putem observa cu usurinta ca Jobbik alaturi de Fidesz se afla in crestere vertiginoasa in sondaje castigand doua puncte procentuale numai in ultima luna.

Die Zeit si alte reviste respectabile din Europa au acordat spatii ample Jobbik. Vedem aici ca aprope jumatate din votantii Jobbik au studii superioare si ca fiecare al treilea tanar sub 37 de ani din Ungaria ar vota pentru Jobbik la urmatoarele alegeri.

Ingijorarea este cu atat mai mare cu cat Jobbik si Fidesz sunt pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste eurosceptiscismul si simpatia pentru Rusia. New York Times scrie ca, pe fondul devalorizarii rapide a forintului, multi tineri maghiari se afla in dificultati majore privind plata creditelor, mai ales cele pentru locuinte.

Obsesia lui Orban, prim-ministru si lider al Fidesz, de a incheia conturile cu FMI, a dus tara pe marginea insolventei. Ei da, Jobbik este un partid de extrema dreapta, intr-o tara cu o economie extrem de vulnerabila, este un partid ce acuza UE de colonizare si punere in sclavie a poporului maghiar, o UE condusa de banci, conduse de evrei... va suna cunoscut?

Uitati-va, va rog, pe jobbik.com. Anul trecut, in cadrul World Jewish Congress, s-a cerut in mod deliberat trimiterea in afara legii a Jobbik si s-a condamnat lipsa de reactie a premierului ungar Victor Orban fata de manifestarile extremiste ale acestui partid.

Cancelariile occidentale s-au aratat in nenumarate randuri profund nemultumite de coabitarea, pentru a folosi un termen la moda la noi, FIDESZ-JOBBIK.

Il putem numi "zanatec" pe Vona Gabor? Mi-e teama ca e mult mai destept si mult mai influent. Problema nu este ca Vona Gabor pleaca cu Ardealul in buzunar, problema este ca Vona Gabor instiga la ura rasiala si xenofobie.

Si problema este ca, acum revenind la nivelul strazii, in manifestarile de la Targu-Mures, Gabor s-a aflat alaturi de membrii UDMR, primari ai unor municipalitati din Romania, de pilda Robert Raduly, primarul UDMR din Miercurea Ciuc. Iar UDMR este partid aflat la guvernare.

Problema este ca mi-am gasit masina cu numere de Dambovita devastata la Odorheiu Secuiesc, cu o gasca de nazisti maghiari ranjind langa ea si un echipaj de politie total impasibil intrebandu-ma in maghiara ce caut in Odorhei. Problema este ca la meciurile de hochei sportivii romani sunt insultati pe criterii etnice si tricolorul romanesc este tavalit pe gheata. Problema este ca astfel de evenimente sunt frecvente.

Ura nu trebuie sa se raspandesca, insa tantarul nu mai e demult tantar, iar armsarul e salbatic. Exista o problema a extremismului maghiar de care Europa se teme si sunt temeri si in afara Europei.

Exista un extremism maghiar in Romania, care este camuflat si tolerat de autoritatile locale din HARCOV si Mures. Fata de acest extremism ne trebuie un alt set de legi, legi care sa condamne in regim de urgenta, dupa modelul Germaniei, orice manifestare rasista si xenofoba.

Nu ma intereseaza ca UDMR se distanteaza de extremistii maghiari, pentru ca se apropie de ei ori de cate ori are ocazia, cu totii cunoastem discursul ipocrit al UDMR.

Cand il voi vedea pe primarul din Miercurea Ciuc dat afara din UDMR pentru ca a participat brat in brat cu un neonazist la manifestari rasiste si xenofobe?

Niciodata, pentru ca legea ii permite, iar superiorii din partid ii tolereaza, poate chiar incurajeaza, astlfel de aparitii.

Cand va fi Jobbik condamnat pentru rasism? In niciun caz in urmatoarea legislatura, pentru ca, asa cum arata sondajele, pe 6 aprilie Jobbik isi va consolida pozitia in Parlamentul Ungariei alaturi de Fidesz.

Insa statul roman trebuie sa ia masuri imediate si drastice impotriva rasismului si xenofobiei propagate de extremistii maghiari si de oricine altcineva.

Problema nu este daca are sau nu ce cauta Vona Gabor in Romania, ci daca are ce cauta acest neonazist pe strazi, indiferent unde in Europa si in lume. Protejarea lui si a partidului sau, precum si a celor asemeni lui, trebuie pedepsita prin lege.

Dr. rer. pol. Liviu Mantescu

Universitatea Humboldt, Berlin

Reactie la articolul "Jobbik - marea manipulare nationalista", de Ioana Ene Dogioiu.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Jobbik extrema dreapta, #Jobbik partid Ungaria, #extremisti maghiari Jobbik, #Vona Gabor Jobbik , #maghiari