Jobbik: Ungaria sa asigure autonomia secuilor, chiar cu riscul unui conflict

Sambata, 17 August 2013, ora 15:42
6579 citiri
Jobbik: Ungaria sa asigure autonomia secuilor, chiar cu riscul unui conflict
Foto: privatkopo.hu

Partidul de extrema-dreapta din Ungaria, Jobbik, solicita o pozitie ferma a statului ungar pentru sustinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.

Intr-un comunicat postat pe site-ul partidului Jobbik, parlamentarul Gaudi- Nagy Tamas reitereaza pozitia partidului fata de relatia cu Romania si cu minoritatea maghiara de pe teritoriul ei.

"Ma aflam la Targu-Mures, unde ma interesam de la liderii Miscarii Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM) despre situatia eforturilor pentru autoderminarea secuilor, cand am primit vestea ca Primaria din Targu-Mures nu permite comunitatii maghiare sa serbeze ziua de 20 august, data nasterii regelui intemeietor de stat, Szent Istvan. Autoritatile locale au invocat ca se tem ca maghiarii vor vandaliza piata, confiscata de statul roman de la franciscani si neretrocedata inca", noteaza parlamentarul ungar.

Liderul Jobbik, in Harghita: Nu vom renunta la ideea anularii Trianonului

Solicita protectorat

In consecinta, Gaudi-Nagy Tamas cere in numele partidului Jobbik ca Ungaria sa intervina pe teritoriul Romaniei.

"Toate aceste masuri dovedesc clar ca drepturile libertatii secuilor sunt ingradite. In conditiile actuale, ei nu pot trai liberi pe pamantul lor natal. Baza autodeterminarii lor nu poate fi alta decat obtinerea autonomiei teritoriale totale, iar pentru asta statul ungar trebuie sa asigure protectorat. Statul ungar trebuie sa reprezinte cu ferminate la nivel international problema autoderminarii si sa si-o asume chiar cu pretul unui conflict", scrie sursa citata, reiterand astfel pozitia presedintelui Jobbik, Vona Gabor, de la tabara de vara din Borzont, Harghita.

Presedintele Jobbik da vina pe presa romaneasca: O manipulare. Nu sunt si nu vreau sa fiu psihologul vostru

Amintirea lui Martie Negru 1990

Parlamentarul Jobbik considera ca trebuie blocata initiativa de reorganizare teritoriala a Romaniei.

"Comunitatea secuiasca nu mai poate astepta ajutorul politicienilor. Asa cum a anuntat Consiliul National Secuiesc inca din 2011, chiar cu riscul unei opozitii pasnice, este nevoie de o autonomie pe modelul locuitorilor din Irlanda de Nord, celor din Tirolul de Sud sau a celor din Tara Bascilor.

Trebuie blocata initiativa abuziva de a reorganiza teritoriile locuite de maghiari. Comunitatea maghiara nu trebuie sa dea inapoi, si, cu respectarea legii, sa serbeze ziua de 20 august. Maghiarii din Targu-Mures si secuii de pe Valea Nirajului au aratat un exemplu de impunere de respect prin opozitia fructoasa dovedita in 1990", a incitat Nagy Gaudi-Tamas, amintind de conflictul interetnic romano-maghiar din martie 1990, soldat cu morti si raniti in ambele tabere.

Secuii nu renunta: Lant viu de 45 de kilometri in numele autonomiei

Amenintarea Kosovo

"Nici o comunitate nu poate trai in teama si in suprimare pe pamantul natal. Trebuie atrasa atentia Europei si trebuie comunicat ferm politicienilor din Romania ca in 2013 nu mai pot calca in picioare drepturile secuilor, fara ca acest lucru sa aiba repercusiuni.

Pentru comunitatea maghiara si secuiasca nu mai poate fi ocolita asigurarea drepturilor autoderminarii pe modelele functionale din Europa, cum este cel din Tirolul de Sud. Neasigurarea ei duce nu doar la un pericol existential pentru maghiarii din Ardeal, ci si la posibilitatea izbucnirii unui conflict sangeros pe modelul Kosovo. Evitarea unui asemenea conflict este in interesul oricarei natiuni cu o minte limpede", a incheiat Gaudi-Nagy Tamas.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#maghiari Romania partidul Jobbik, #Jobbik conflict romano maghiar, #conflict romano maghiar , #maghiari