Kelemen Hunor, despre discutia dintre Dragnea si Viktor Orban: A promis o solutie. Sa fie lege sau OUG

Luni, 25 Septembrie 2017, ora 21:58
4473 citiri
Kelemen Hunor, despre discutia dintre Dragnea si Viktor Orban: A promis o solutie. Sa fie lege sau OUG
Foto: Arhiva Facebook/Liviu Dragnea

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, luni, in contextul discutiei dintre Liviu Dragnea si Viktor Orban, ca nu este firesc sa nu aiba loc discutii intre Romania si Ungaria, afirmand ca partea romana a promis ca va gasi o solutie si aceasta trebuie sa fie sub forma unei legi sau OUG.

"Au fost doua discutii, nu una singura. In primul rand este foarte important sa existe o comunicare intre Romania si Ungaria, nu este normal sa nu aiba loc discutii. Romania si Ungaria, doua state vecine, ar trebui sa cooperam in toate domeniile posibile (...) Ma bucur ca eu cu instrumentele si mijloacele mele modeste am reusit sa fac posibila o astfel de discutie", a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor, solicitat sa comenteze discutia care a avut loc intre Liviu Dragnea si Viktor Orban.

Kelemen Hunor a afirmat ca nu este normal ca un liceu sa fie blocat din motive "absolut inacceptabile si comunitatea de acolo sa nu aiba posibilitatea de a se folosi de drepturile asigurate de Constitutie si de Legea educatiei".

"Din acest punct de vedere discutia a fost foarte corecta, foarte deschisa si partea romana a promis ca va gasi o solutie. Eu am spus ca trebuie sa fie lege sau OUG, fiindca orice act normativ poate fi atacat in contencios si avem aceasta trista experienta. Si Hotararea consiliului local a fost atacata in contencios administrativ si anulata. Si ordinul ministrului si HG pot fi (...) si de aceea eu cred ca trebuie gasita o solutie legala. Comunitatea de la Targu Mures asteapta posibilitatea de a exercita drepturi prevazute de Constitutie si de lege de la Guvern (...) Pana la anul scolar 2018-2019 se va rezolva si situatia Liceului romano-catolic de la Targu Mures", afirmat Kelemen Hunor.

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Melescanu a fost informat, luni, de omologul sau ungar ca Ungaria va sustine candidatura Romaniei la OCDE.

Initial, Ungaria anuntase ca se opune din cauza statului juridic incert al Liceului romano-catolic din Targu-Mures.

Kelemen: Pragul de reprezentare de 15% pentru folosirea limbii materne, un compromis corect

Despre reducerea pragului de reprezentare la 15% pentru folosirea limbii materne in administratia locala, liderul UDMR a spus ca este un compromis corect si util, afirmand ca nu trebuie luata o decizie in sedinta comisiei de marti pentru ca nu a avut loc inca o discutie cu PSD.

"Cred ca maine trebuie amanata discutia (in comisia de administratie a Camerei Deputatilor - n.red) pentru ca nu am avut timp si nu am avut posibilitatea de a discuta despre acest subiect", a raspuns Kelemn intrebat daca a discutat cu PSD cu privire la proeictul de lege care prevede reducerea pragului de prezentare la 10% fata de 20%, cat este in prezent, pentru folosirea limbii materne in relatia cu administratia publica.

Kelemen Hunor a afirmat ca reducerea pragului la 15% ar fi un compromis "util si corect".

"Noi, din punctul de vedere al initiatorilor, am putea ajunge la un prag de 15% si vreau sa spun ca daca noi am ajunge la un astfel de compromis de 15% fata de aproape 400 de localitati, unitati administrativ-teritoriale (...) care sunt in acest moment sub vigoarea legii de 20%, cu 15% ar intra in plus inca 73-74 de localitati. Deci, nici vorba de 2.000. Nimeni nu a propus in acest proiect de lege o limba oficiala, ci folosirea limbii materne in relatia cu administratia publica locala in judetele in care conditiile sunt indeplinite. 15% cred ca pentru toata lumea ar fi un compromis corect si util", a declarat Kelemen Hunor.

Presedintele PSD Liviu Dragnea a precizat, lunea trecuta, ca formatiunea sa nu sustine amendamentele privind scaderea pragului de la care administratiile locale si institutiile din subordinea lor sa fie obligate sa asigure folosirea limbii minoritatilor nationale la 10%.

El a aratat ca a avut discutii cu liderul UDMR, discutiile despre prag putand fi "pornite" de la 15%, daca se va ajunge la astfel de discutii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dragnea discutie Viktor Orban UDMR, #liceu catolic Ungaria Romania , #maghiari
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
De ce Viktor Orban a vorbit cu Dragnea si nu cu Werner?