Ziare.com

MAE ungar ii raspunde lui Corlatean: Problematica autonomiei nu incalca Tratatul de baza romano-ungar (Video)

Vineri, 15 August 2014, ora 18:25

   

MAE ungar ii raspunde lui Corlatean: Problematica autonomiei nu incalca Tratatul de baza romano-ungar (Video)
Problematica acordarii autonomiei nu incalca Tratatul de baza romano-ungar, in contextul in care documentul stipuleaza ca situatia minoritatilor etnice este o chestiune bilaterala, afirma Anna Nagy, purtatorul de cuvant al Ministerului ungar de Externe.

Anna Nagy a facut aceste declaratii ca reactie la afirmatiile facute de ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, conform MTI.

"Ungaria a aratat foarte clar ca situatia minoritatii maghiare din Romania nu reprezinta o afacere interna a Romaniei, iar fostul ministru de Externe Janos Martonyi a reiterat acest lucru cu ocazia vizitei la Bucuresti efectuate in martie anul trecut", a subliniat Anna Nagy.

"In privinta autonomiei, Guvernul Romaniei risca sa declanseze dispute cu propriii cetateni mai degraba decat cu Ungaria, dat fiind ca este vorba de un efort facut in principal de cetateni romani de etnie maghiara", a adaugat oficialul ungar.

Corlatean: Fiecare declaratie despre autonomii, o violare a tratatului cu Romania

"Totusi, istoria arata ca autonomia nu poate fi obtinuta fara sustinerea statului-mama", continua Anna Nagy, precizand ca "initiativele Ungariei nu vizeaza obtinerea autonomiei teritoriale". "Acest lucru este adesea interpretat gresit de partea romana", insista oficialul maghiar.

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca afirmatiile liderilor politici din Ungaria care indeamna la autonomii pe criterii etnice pun sub semnul intrebarii valabilitatea Tratatului politic dintre Romania si Ungaria, putand insemna chiar o incalcare a acestuia. "Fiecare declaratie a unui decident politic din Ungaria care indeamna la drepturi colective si la autonomii teritoriale pe criteriul etnic aici, in Romania, formulate nu o data pe teritoriul romanesc, inseamna, in cel mai bun caz, un mare semn de intrebare pus asupra valabilitatii Tratatului politic bilateral dintre Romania si Ungaria, chestiune foarte grava sau poate insemna chiar o violare, o contestare a acestui Tratat", a declarat, joi, la Universitatea de vara de la Izvoru Muresului, ministrul de Externe, Titus Corlatean.


Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1102 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si Corlatean ce raspunde la acest amestec evident in treburile

interne ale Romaniei?

Dar dr Viorel, admirator al imnului maghiar?
Dar Traian Basescu, depozitar al politicii externe a tarii?

Un 'Vafanculo' (ortografie originala :) i'ar calma pe martzafoii astia hungarici?

 

Dar să mai așteptăm puțin.

Pentru că se vede că situația in zonă se infierbantă și s-ar putea ca in ***and Ungaria să fie gubernie rusească sau provincie romanească.

 

Conducatorii,

Romani,nu sunt loiali cetateanului si statului Roman. La conducerea tarii se perinda tor soiul de indivizi arivisti dornici sa parvina cu orice pret ,sau sa-si poata pastra furaciunile,neglijand voit interesele statului si uneori chiar facand jocul strainilor,cum este si in acest caz. Sa vina o data ora cand va trebui sa dea socoteala fiecare ,iar timpul acela bate la usa. Sa nu scape niciunul nepedepsit,care a participat sau contribuit intr-un fel sau altul la denigrarea,devalizarea,distrugerea,defaimarea si vanzarea averilor statului Roman si a intereselor acestuia.

 

Asta nu se va intimpla niciodata dar niciodata

Flacaii din Ungaria sunt batuti in cap solid dar solid
Astia cred ca pot face enclave de tip rusesc in Romania,Serbia,Slovacia,Ucraina exact cum au facut rusii prin moldova,georgia,cecnia,etc...
si nu merge de loc....

 

Nu, nu, nu incalca tratatul de baza ''romano-ungar´´...

...ci pe cel dintre secui si marțieni!!!! Nesimțire tipica ungureasca sa impui tu vecinilor ce au de făcut, sa-si vadă de gulașul lor miz***bil!!!!!

 

Nu cred ca pot

dar spera sa poata.Ungurii istorici sunt o exceptie in Europa. Sunt singura populatie tribala de calareti eurasiatici care au intemeiat un regat teritorial si s-au pastrat cu identitatea lor pina in prezent, cu modernizarile inevitabile. rergatul ungurilor nu s-a edificat in spatii nelocuite, nici macar in Panonia, teoretic provincie romano-bizantina, locul in care triburile unhare s-au stabilit nucelul. In expansiunea lor militara, in teritoriile limitrofe, specific regatelor "barbare", autoritatea regatului a fost asigurata prin detasamente de calareti si ofiteri ai coroanei (comiti), in Transilvania prin Voivod. Minoritatile ungare din actualele state nationale din jurul Ungariei au aceasta origine.Secuii, triburi confederate celor ungare, cu rol militar, sunt particular tipici pentru expansiunea puterii militar-politice a coroanei ungurilor. Ce incearca sa rezolve acum, in termenii modernitatii, Ungaria, care de la Mohacs incoace nu mai este putere militara zonala, este sa-si extinda autoritatea asupra fragmentelor de unfgaritate dispersate medieval, ceea ceeste evident utopic. Aceasta nostalgie ungarica dupa grandoarea apusa a Sfintei Coroane, face parte din ethosul unguresc si este o constanta. De cate ori va parea posibil, vor incerca sa refaca teritorial Regatul Ungariei, in care totdeauna ,demografic au fost minoritari, dar minoritatea politic -militara detinatoare a suveranitatii. Ce vor uingurii prin natura si in sufletul lor i-i priveste.Ce p[ot realiza din ce vor este oscilant. Am avut momentul 1940 cind au reusit ceva. A eistat momentul in care au resusit sa impuna coroanei imperiale dualismul, inglobind Transilvania Regatului Ungariei. Transilvania a fost istoric, posesie a coroanei nu parte a Ungariei. Deci uneori reusesc ce vor. In acest sens Ungaria este un vecin daca nu periulos, incomod pentru toate statele vecine. Acum este membra UE, o confedereatie posibil periclitata de excesele iredentiste.UE Feopolitic si Geostrategic este o necesitate. Toate staele membre fac in fapt sacrificii in interes comun. Ungaria credeca ar putea profita de laxitatea suveranitatilor nationale in cadrul confederatiei pentru realizarea proiectul propriu, anacronic, comportament egolatric si contraproductiv. textele de acoperire (cultura, identitate etnica etc) sunt subtiri,si voit confuze. Nu le cred nici ei.Ungurii transilvaneni sunt populatie autohtonizata si cetateni Romani. Fac parte din Realitatea Romaniei in care sunt integrati cu identitatea lor, una din diferitele identitati istorice conservate.Si romanii au identitati istorice distincte, conservate cu diferente destul de mari.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor