Mircea Miclea: Cartea nationalista jucata de UDMR va legitima nationalismul romanesc

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 07:49
4744 citiri
Mircea Miclea: Cartea nationalista jucata de UDMR va legitima nationalismul romanesc
Foto: buzznews.ro

Fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea crede ca miza scandalului de la UMF Targu Mures este una electorala, el fiind "iscat de politicieni, pentru profitul lor, nu pentru binele comunitatii".

Miclea avertizeaza asupra pericolului ca demersul nationalist al UDMR sa se intoarca impotriva comunitatii maghiare.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com pe tema schimbarilor preconizate a avea loc la UMF Targu Mures, fostul ministru al Educatiei subliniaza ca "nu exista autonomie mai presus de lege", dar atrage atentia ca infiintarea unei noi facultati nu se poate face fara avizul obligatoriu al senatului universitatii respective, prin urmare Hotararea de Guvern adoptata marti nu este o solutie, ci o simpla amanare a unei decizii.

In opinia sa, UDMR joaca o carte nationalista pur electorala, in conditiile in care pe studentii la medicina ii intereseaza doar calitatea educatiei, iar pe bolnavi doar calitatea actului medical, indiferent de nationalitatea lor sau a medicilor care ii ingrijesc.

- Cum comentati solutia adoptata marti de Guvern? Este o solutie "damboviteana" sau europeana?

Mie mi se pare ca Guvernul nu a adoptat inca o solutie, asteapta sa vada rezultatul dezbaterii publice. N-a avut forta sa ia o decizie si atunci a amanat-o. Ce avem acum de la Guvern nu are nici un efect juridic.

Infiintarea unei facultati noi la UMF Targu Mures fara voia Senatului acestei universitati este o incalcare a autonomiei universitare. Singurul in masura sa stabileasca misiunea, strategia institutionala si structura universitatii este Senatul universitar.

UDMR poate sa solicite acest lucru, in baza libertatii de expresie, dar Guvernul trebuie sa respecte Legea Educatiei Nationale si Constitutia, care garanteaza autonomia (vezi art. 123 din Legea Educatiei Nationale).

Nu e prima data cand UDMR solicita infiintarea de facultati maghiare in interiorul unei universitati, e o cerere recurenta, asociata cu fiecare ciclu electoral. Face parte din strategia electorala a UDMR-ului.

Primarul din Tg. Mures: Ne rezolvam problemele singuri la UMF, restul e circarie politica

- Credeti ca prin discutiile purtate cu rectorul UMF Tg Mures, ministrul Educatiei a incalcat principiile autonomiei universitare? Care sunt, potrivit legii, limitele autonomiei universitare?

Ministrul Educatiei are dreptul si indatorirea sa discute cu fiecare comunitate academica. A discuta nu inseamna a incalca autonomia. Autonomia universitara se exprima prin faptul ca fiecare comunitate academica are dreptul sa isi stabileasca misiunea proprie, strategia institutionala, structura (deci inclusiv cum se organizeaza pe facultati), activitatile, oganizarea si functionarea proprie, cu respectarea stricta a legislatiei in vigoare.

Nu exista autonomie mai presus de lege.

Potrivit art. 132, alin. 3 din Legea Educatiei Nationale, Guvernul poate infiinta programe de studii sau facultati numai cu consultarea senatului universitar. Avizul e unul obligatoriu, nu e unul consultativ, pentru ca tine de autonomia universitara, garantata de Constitutie.

In plus, chiar Guvernul poate initia aceasta procedura doar daca aceste programe de studii "raspund unor cerinte stringente de instruire si formare profesionala in domenii de interes national". Nici UDMR-ul, nici Guvernul nu au vreun document prin care sa demonstreze ca infiintarea unei facultati noi ar raspunde unei astfel de cerinte, care nu ar putea fi satisfacuta de actuala organizare.

De altfel, acest articol are o istorie ciudata.

Am revazut textul articolului, asa cum a fost el inaintat dinspre Comisia Prezidentiala spre ministrul Educatiei. Textul era mult mai clar: Guvernul poate infiinta numai PROGRAME DE STUDII (nu si facultati), si numai cu APROBAREA, (nu cu avizul) senatului universitar.

E de intrebat ministrul Funeriu de ce textul s-a modificat, daca a fost vorba de nestiinta sau de premeditare.

Dar, repet, chiar si in formularea actuala, coroborand art.123 si 132 din Legea Educatiei, infiintarea unei facultati nu se poate face fara voia senatului universitar.

- Care este miza acestui scandal? Este unul etnic, politic, tine strict de domeniul universitar...?

Scandalul e unul cu miza electorala. Din pacate, cartea nationalista jucata de maghiari va legitima nationalismul romanesc in aceasta problema.

Tehnic si legal vorbind, ARACIS poate sa nu acrediteze aceasta facultate, chiar daca o vrea Guvernul, pentru ca ARACIS e independent de Guvern.

Cred ca pe studentii la medicina ii intereseaza doar calitatea educatiei, nu structura academica in care ei o primesc. La fel, bolnavii, inclusiv cei maghiari, sunt interesati doar de calitatea actului medical, indiferent ce nationalitate are cel care il ofera si in ce facultate s-a pregatit el.

Scurt spus, e un scandal iscat de politicieni pentru profitul lor, nu pentru binele comunitatii!

- Reprezinta UMF Targu Mures un precedent periculos? Exista riscuri reale de segregare etnica?

N-as gandi in logica pericolului, as gandi in logica legalitatii. Nu e mare pericol, dar e ilegal si aceasta e suficient.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#UMF Targu Mures facultate maghiari, #scandal UMF Targu Mures, #invatamant limba maghiara, #Miclea scandal UMF , #maghiari