O solutie ilegala si imorala pentru Targu Mures (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 15 Martie 2012, ora 12:32
7188 citiri
O solutie ilegala si imorala pentru Targu Mures (Opinii)
Foto: umftgm.ro

Tot scandalul iscat de infiintarea facultatii de medicina cu predare in limbile maghiara si engleza in cadrul UMF Targu Mures are in el ceva fals si stupid, o tusa grosiera de manipulare nationalista si din partea celor care l-au starnit, si din partea celor care au reactionat, amplificandu-l.

Dar asta nu inseamna ca nu exista si probleme majore de fond, independente de argumentul nationalist.

De fapt, maghiarii invata si acum medicina la Targu Mures in limba materna, dar nu intr-o facultate de sine statatoare, ci intr-o serie a facultatii in limba romana.

Studiaza partea teoretica in limba materna, iar lucrarile practice le fac in limba romana. Adica o solutie corecta, care ii avantajeaza pentru ca ii familiarizeaza cu terminologia de specialitate in ambele limbi.

Din motive pur electorale, UDMR a ridicat miza cerand o facultate in limba maghiara, in baza Legii Educatiei. Cui ar folosi aparitia ei? Nimanui. In primul rand, nu maghiarilor, care daca nu vor stapani la fel de bine terminologia medicala si in limba romana vor deveni prizonierii Tinutului Secuiesc.

Deci primii care ar trebui sa respinga gogoasa electorala apetisanta, dar plina de otravuri pe termen lung servita de catre UDMR ar trebui sa fie maghiarii insisi.

Guvernul incearca sa iasa cat de abil se poate din acest impas, facand din noua facultate una multiculturala, cu predare si in maghiara, si in engleza. Iar pe viitor si in germana, afirma premierul. Engleza si germana sunt, cinstit vorbind, cu mult mai utile si pentru romani, si pentru maghiari, pentru ca cei mai multi nu viseaza decat la ziua in care vor pleca sa lucreze in strainatate.

Si, chiar daca nu va fi asa, orice proces de perfectionare, de la studiul individual pe Internet la citirea celor mai noi carti de specialitate, pana la participarea la congrese, presupune o buna stapanire a limbii engleze.

Solutia este insa la limita legii si dincolo de Constitutie. La limita Legii Educatiei pentru ca ea prevede, in articolul 132, ca Guvernul poate infiinta programe de studii sau facultati numai cu consultarea senatului universitar. Iar Senatul UMF Targu Mures respinge categoric aceasta idee. Sigur, consultare nu insemna aprobare, deci teoretic, peste un aviz consultativ se poate trece.

Dar trecandu-se peste aviz, se trece implicit si peste autonomia universitara, care este garantata de Constitutie. De altfel, in forma initiala a legii elaborata de comisia condusa de prof. Mircea Miclea, obligatorie nu era doar consultarea senatului universitar, ci aprobarea acestuia pentru infiintarea facultatilor sau a programelor de studii. Eliminarea obligativitatii acestei aprobari deschide practic usa catre neconstitutionalitatea Legii Educatiei, cu consecinte dezastruoase asupra reformei in acest domeniu.

Dar si sa fie deapasit chiar si acest impediment legal major, infiintarea noii facultati intampina probleme practice majore. Orice facultate trebuie sa primeasca avizul ARACIS, iar acest aviz depinde de indeplinirea mai multor conditii stricte, stabilite la nivel european.

Intre acestea si numarul de cadre didactice. Va fi foarte greu pentru noua facultate sa aiba un cadru didactic la 5 studenti. Deocamdata, la Targu Mures exista aproape 1.800 de studenti maghiari si 124 de cadre didactice care predau in maghiara. Cale lunga pana la raportul cerut de lege.

Mai mult decat atat, separarea facultatii cu predare in maghiara si engleza ar putea arunca in afara conditiilor de acreditare si facultatea in limba romana. Am obtine in locul unui cal, doi magari, dupa cum a explicat chiar seful ARACIS.

Adica stricam ceva bun, care functioneaza si respecta inclusiv dreptul minoritatilor de a studia in propria limba, pentru un ifos electoral nationalist al UDMR si care nu foloseste nici macar minoritatii maghiare. Adica o imensa prostie cu cost electoral imens indiferent de orice argument nationalist.

Politica in forta la care recurge UDMR si prin care arunca actuala coalitie in aventuri ilegale este inacceptabila. Partidul care candva reprezenta un etalon de seriozitate si echilibru in politica romaneasca a ajuns o formatiune santajista, aparatoare a coruptilor si antireformista, pentru ca alte argumente nu mai are.

Si ma intreb daca satisfacerea pretentiilor lui tot mai stupide chiar este un pret de platit pentru pastrarea Coalitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#lege UMF Targu Mures, #facultate maghiari Mures, #Legea Educatiei maghiari, #UMF Targu Mures ilegal , #maghiari
Comentarii