Patriotism de parada (Opinii)

Sambata, 20 Septembrie 2014, ora 14:40
3602 citiri
Patriotism de parada (Opinii)
Foto: Arhiva

Nu stiu ce destin ar fi avut Romania daca invatatii pasoptisti nu si-ar fi pus umarul si mintea in serviciul patriei, dar stiu bine ca politicienii care azi fac parada de sentimentul patriotic spre a-si spori sansele in alegeri ar putea distruge mult din ce s-a construit cu eforturi si sute de mii de jertfe omenesti. De demonstrat.

Fireste, patriotismul este un sentiment inaltator, dar a fi patriot nu inseamna declaratii sforaitoare despre patrie si populism primitiv, nici a trezi vechi spaime si frustrari ale trecutului, ci actiunea eficienta, bine gandita pentru emanciparea locuitorilor si propasirea natiunii.

Demagogie si demagogi

Ce patriotism este acela cand lasi tara fara autostrazi si scolile fara manuale, cand guvernezi numai pentru ai tai si mentii economia in recesiune?

Cand nu esti in stare ca diriguitor sa pui in opera programe politice si sociale pentru strangerea legaturilor intre diverse categorii sociale si etnice?

Nationalismul face pui

Nici contextul international indepartat, nici cel apropiat nu permit abordari politice fanteziste si calcule politicianiste de campanie precum acelea ale prim-ministrului Victor Ponta referitoare la relatiile cu Federatia Rusa si Republica Moldova.

Intelegem nevoia de voturi, dar proiectul national ne cere viziune politica, ratiune si responsabilitate tuturora, de la politicieni la fiecare cetatean.

Daca scotienii, flamanzii, francofonii canadieni, catalanii... isi doresc entitati statale proprii, asta nu inseamna neaparat ca astfel de evolutii trebuie sa aiba loc acum si in tara noastra. Fiindca in regiunile respective pacea si buna intelegere domnesc de multa vreme.

Nu si in Balcani, nu si in Europa Centrala si de Est, unde mai sunt destule conflicte inghetate sau dispute teritoriale abil intretinute de marele vecin de la Rasarit ori de altii. Caci nu altceva vrea sa insemne razboiul din Ucraina sau amenintarea presedintelui rus, Vladimir Putin, cu invadarea tarilor baltice, a Poloniei si a Romaniei in doar doua zile.

Privind cu atentie zonele secesioniste din Marea Britanie, Belgia, Spania, Italia, Germania, Canada..., se poate observa ca actualmente are loc un proces complicat de dezmembrare a unor constructii politice mai vechi.

In majoritatea situatiilor e vorba de tari, principate autonome care s-au unit odinioara pentru a face fata unor eventuale agresiuni. Cum pericolele externe au disparut si nici altele nu se intrevad in viitorul apropiat, ragazul acesta a devenit benefic realizarii unor idealuri etnice proprii.

Romania inainte de toate

In cazul Romaniei, dupa 1848, a inceput un proces de unificare a celor trei principate romanesti, Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, proces finalizat in 1918 si consfintit prin tratate internationale, atat dupa Primul, cat si dupa al Doilea Razboi Mondial.

Or, atunci cand s-a realizat statul unitar roman, maghiarii nu au fost subiect separat de drept. In aceste conditii, ca si in Flandra, Scotia, Catalonia, Tara Bascilor, Canada francofona..., referendumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc ar avea nevoie de participarea tuturor cetatenilor ardeleni, nu doar ai celor Trei Scaune.

Deocamdata ideea referendumului e agitata de Tokes Laszlo si alti comilitoni, numai ca acum ea s-a materializat intr-un proiect de autonomie a Tinutului Secuiesc anuntat de presedintele UDMR. Formatiune politica aflata la guvernare!

Chiar daca acest proiect nu urmareste decat crearea unui "cadru institutional pentru pastrarea identitatii nationale", ingrijorare in spatiul public s-a creat. Ingrijorare creata parca anume pentru partenerul de guvernare, dar si pentru alti patrioti de ocazie.

Cine raspunde?

Nu cumva in ultimii ani guvernele de la Bucuresti au omis initierea unor programe de apropiere fata de cetatenii altor etnii, de buna convietuire cu acestia, trezindu-ne din visare evenimentele din Scotia, Canada, Spania?

Nu cumva celelalte institutii ale statului, partidele politice si-au uitat rolul unificator si raspunderea fata de viitorul patriei?

Fiindca iata destui lideri ai celor doua comunitati, romana si maghiara, iau in calcul doar elementele care ne separa, nu si mileniul de istorie comuna.

In plus, relatiile de viata si munca intre romani si maghiari au creat o serie de valori care pot constitui la fel de bine trepte spre o mai buna intelegere. Chiar nu vrea nimeni sa invete nimic din lectiile oferite de comunitatile franceze si germane din zonele Alsacia si Lorena?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Scotia Romania patriotism alegeri, #demagogie UDMR nationalism voturi , #maghiari