PD-L: Raportul trimis ONU de organizatiile maghiare e o jignire la adresa statului roman

Luni, 09 August 2010, ora 22:09
2161 citiri
PD-L: Raportul trimis ONU de organizatiile maghiare e o jignire la adresa statului roman
Foto: Arhiva

Deputatul PD-L Petru Calian condamna gestul asociatiilor maghiare care au trimis la ONU raportul intitulat "Discriminarea maghiarilor din Romania" si considera ca un asemenea document contine afirmatii neadevarate si reprezinta o jignire la adresa statului roman.

"Acest raport reprezinta vocea inabusita a lui Laszlo Tokes si poate prea putin parerea maghiarilor din Romania. La ce discriminare se face referire, cand in tara noastra maghiarii detin proprietati, biserici, scoli, universitati si alte institutii, cand la examenul de Bacalaureat au o zi de examinare dedicata limbii lor, cand au dreptul ca in justitie sa foloseasca limba materna?

Cred ca singurul discriminat se simte Laszlo Tokes, care incita la violente sociale intr-o perioada atat de dura pentru economia tarii. Maghiarii din Romania sunt tratati ca orice minoritate dintr-o tara comunitara, iar cetatenii europeni sunt tratati cu egalitate in UE. Daca Romania este acuzata de incalcarea drepturilor minoritatilor, atunci inseamna ca Uniunea Europeana este acuzata indirect de acest fapt", afirma Calian, intr-un comunicat de presa.

Un "Raport din umbra" cere ONU autonomia secuilor

"In raport se solicita faptul ca 'Tinutul Secuiesc trebuie sa devina o entitate administrativa regionala unica, unitara', dar Romania este un stat unitar si indivizibil, ai carui cetateni trebuie sa respecte Constitutia, si nu sa o modifice dupa bunul lor plac. Laszlo Tokes nu face altceva decat sa raceasca relatiile romano-maghiare prin antrenarea asociatiilor maghiare in acest vartej de vara.

Raportul deformeaza o realitate si porneste de la o persoana care ar trebui sa reprezinte interesele unei tari, nu ale unei comunitati, deoarece Laszlo Tokes este cel care a fost nominalizat ca vicepresedinte in Parlamentul European din partea Romaniei, nu din partea Tinutului Secuiesc", mai sustine deputatul.

Petru Calian considera acest raport drept o jignire la adresa statului roman. "Cetatenii romani, indiferent de etnie, au obligatia sa respecte Constitutia si legile tarii fara sa aduca atingere ordinii statului de drept", mai transmite deputatul clujean.

Trei asociatii maghiare care au legaturi directe cu UDMR si Laszlo Tokes au trimis la ONU un "Raport din Umbra" intitulat "Discriminarea maghiarilor din Romania", in care acuza statul roman ca incalca drepturile maghiarilor pe toate nivelurile si propune ca unica solutie autonomia teritoriala.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Petru Calian, #raport umbra maghiari, #Raport ONU maghiari , #maghiari