PMP va ataca la CCR legea infiintarii liceului maghiar din Targu Mures. PNL se mai gandeste

Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 15:13
2536 citiri
PMP va ataca la CCR legea infiintarii liceului maghiar din Targu Mures. PNL se mai gandeste
Foto: Arhiva Ziare.com

Liberalii cauta temeiuri de neconstitutionalitate pentru a ataca la Curtea Constitutionala Legea privind infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures.

Pe de alta parte, PMP sustine ca legea va fi contestata la CCR, deoarece votul dat in Senat reprezinta o "intelegere politica mizerabila intre PSD si UDMR".

"Suntem in analiza, cautam temeiuri de neconstitutionalitate. Am indentificat deja cel putin un temei si in masura in care vom avea temeiuri suficiente vom ataca (la CCR - n. red). Regret ca acest proiect a trecut si cu sprijinul unora din Opozitie", a declarat presedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat ca adoptarea legii privind infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures a fost posibila pentru ca UDMR este "carja pe care se sprijina Guvernul socialisto-comunistoid" PSD-ALDE.

"UDMR este lipit ca marca de scrisoare de Dragnea si de Tariceanu. De altfel, se si vede ca UDMR nu mai are nicio legatura cu familia politica din care face parte astazi si este carja pe care se sprijina Guvernul socialisto-comunistoid de astazi.

Imi pare rau, dar eu cred ca si cetatenii romani apartinand etniei maghiare sufera la fel de mult ca si cetatenii romani de pe urma catastrofelor declansate de acest Guvern in economie, in societate, in sistemele publice si intr-un fel cred ca UDMR nu-si reprezinta oamenii care i-au votat si i-au trimis in Parlament", a acuzat Orban.

In schimb, Eugen Tomac, presedintele executiv al PMP, a declarat ca partidul sau va ataca sigur la CCR Legea privind infiintarea Licerului Romano-Catolic din Targul Mures si a precizat ca votul din Senat reprezinta o sfidare a intregii societatii.

"Votul dat astazi in Senat reprezinta o sfidare la adresa intregii societati romanesti pentru ca, practic, o intelegere politica mizerabila intre PSD si UDMR a fost pusa in practica, ceea ce instanta a decis ca nu este legal, Parlamentul a venit astazi, de la sine putere si a incercat sa anuleze prin o noua lege, care face parte din intelegerea murdara intre PSD si Budapesta. (...) Este un lucru foarte grav pe care noi il condamnam cu toata fermitatea si il vom ataca la CCR", a declarat presedintele executiv al PMP.

Eugen Tomac a afirmat ca adoptarea proiectului de lege nu este deloc intamplatoare, afirmand ca ea vine la doar doua zile dupa vizita ministrului de Externe ungar, Peter Szijjarto, la Bucuresti.

Senatorul PMP, Marius Pascan, a prezentat si o parte din argumentele care tin de neconstitutionalitatea legii. "Prin aceasta lege se incalca principiul constitutional al autonomiei locale. Reteaua scolara se stabileste conform legii, prin hotarare a consiliilor locale, iar acest principiu este incalcat.

Ba mai mult, prin articolul 5 al acestei legi i se stabilesc obligatii Consiliului local Targu Mures pentru a infiinta aceasta unitate scolara. Graba si pripa, faptul ca PSD a devenit o anexa a UDMR au facut sa nu remarce ca nici macar in privinta personalitatii juridice nu sunt clarificate lucrurile, intrucat vor sa infiinteze aceasta unitate de invatamant intr-un imobil care apartine unei organizatii non-guvernamentale, (...) iar terenul este proprietatea statului roman", a spus Pascan.

Senatul a adoptat, miercuri, in calitate de for decizional propunerea legislativa pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures ca unitate de invatamant preuniversitar cu predare in limba maghiara.

Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare divizarea partiala a Liceului "Bolyai Farkas" din Targu Mures.

Liceul este cuprins in reteaua scolara din Targu Mures, incepand cu anul scolar 2018 - 2019, de catre Consiliul local Targu Mures, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Detalii aici: Ungaria cere, Dragnea executa: Legea pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures a fost adoptata de Parlament

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#lege liceu maghiar Targu Mures , #maghiari