PMT vrea ca elevii maghiari sa nu mai sustina examenul de Bacalaureat la limba romana

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 21:32
4981 citiri
PMT vrea ca elevii maghiari sa nu mai sustina examenul de Bacalaureat la limba romana
Foto: Arhiva

Vicepresedintele PMT, Zakarias Zoltan, a anuntat vineri, la Miercurea Ciuc, intr-o conferinta de presa, ca partidul pe care-l reprezinta s-a alaturat unui proces initiat de Arus Zsolt, un cetatean din Gheorgheni, care reclama faptul ca elevii maghiari sunt discriminati intrucat sustin patru probe la Bacalaureat, spre deosebire de elevii romani, care au o proba mai putin (elevii maghiari sustin si proba la limba materna - n. red.).

In actiunea in instanta, de la Curtea de Apel Bucuresti, se cere, printre altele, sa se constate ca elevii maghiari sunt discriminati iar Parlamentul si Ministerul Educatiei sunt institutii vinovate de tratament discriminatoriu si sa se dispuna toate masurile pentru a fie inlaturata aceasta discriminare.

De asemenea, s-a invocat exceptia neconstitutionalitatii unei prevederi din legea educatiei, in care este stipulat ca elevii romani sustin trei examene, iar cei maghiari au patru probe la Bacalaureat.

Potrivit lui Zakarias, problematica priveste o intreaga comunitate, chiar daca procesul e initiat de o persoana fizica si considera ca solutia ar fi ca elevii maghiari sa sustina trei examene, iar proba la limba romana nu mai fie obligatorie.

"Si pentru noi este foarte clar ca solutia ar fi sa fie trei examene, doua obligatorii si unul la alegere, adica limba materna, un examen de profil si un examen la alegere. Limba romana este normal ca trebuie predata, trebuie invatata, dar scopul invatarii limbii romane trebuie sa fie insusirea limbii pentru o utilizare in viata de zi cu zi", a spus Zakarias care este de parere ca sistemul dupa care se da examenul de Bacalaureat "contravine legilor curente si insasi Constitutiei, prin discriminare".

Acesta a precizat ca se asteapta ca solutia data de Curtea de Apel Bucuresti sa fie pozitiva si a punctat ca motivatia invatarii limbii romane sa fie una practica.

"Eu nu am spus ca nu trebuie invatata limba romana si nu am spus ca nu trebuie sa dea un examen, dar sa nu fie examenul de bacalaureat si din cauza ca nu invata, nu are posibilitatea, e proasta programa sau din orice alte motive obiective de persoana elevului, sa aiba mai putine sanse de a promova mai departe. (...) Nu am spus sa nu existe un examen la limba romana, dar sa nu fie examenul de Bacalureat, care are un alt scop (...) sa fie un fel de atestat. Eu nu am spus sa nu invete si sa nu fie verificat", a explicat Zakarias Zoltan.

Nu toti maghiarii sustin proiectul de autonomie al UDMR: Nu reflecta Tinutul Secuiesc

El a criticat si faptul ca elevii maghiari invata limba romana dupa aceeasi programa ca elevii romani, chiar daca in legea educatiei se prevede ca programele trebuie adaptate si considera ca si acest lucru este discriminatoriu.

Arus Zsolt, care ocupa functia de vicepresedinte al Consiliului National Secuiesc Gheorgheni, a initiat actiunea in instanta in numele fiicei sale, care urmeaza sa sustina bacalaureatul, dupa ce a reclamat acest lucru la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, iar membrii acestuia au dat o decizie potrivit careia elevii maghiari nu sunt discriminati intrucat sustin o proba in plus la Bacalaureat.

Arus a spus ca si in opinia sa solutia ar fi ca elevii maghiari sa sustina trei examene - la limba materna, materia obligatorie si o materie la alegere -, iar la limba romana sa sustina un alt examen separat, cum ar fi cel de promovare dintr-o clasa in alta.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#aghiari Bacalaureat romana PPMT, #PPMT maghiari Bacalaureat , #maghiari