Ponta: Maine ii scriu lui Basescu. Contrasemnez retragerea decoratiei lui Tokes

Duminica, 18 August 2013, ora 23:36
6038 citiri
Ponta: Maine ii scriu lui Basescu. Contrasemnez retragerea decoratiei lui Tokes
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a anuntat ca ii va scrie o scrisoare luni presedintelui Traian Basescu prin care ii aminteste ca i-a fost solicitata de romani retragerea decoratiei Ordinul National "Steaua Romaniei" oferita europarlamentarului Laszlo Tokes.

"Maine o sa-i trimit si lui Basescu o scrisoare sa-i spun ca eu contrasemnez decretul. Am mai contrasemnat, mi-am adus aminte acum, decrete de retragere a unor decoratii si vreau sa-l anunt ca il contrasemnez si pe cel al lui Tokes", a anuntat Ponta, la Antena3.

Declaratiile lui Ponta vin dupa ce, vineri, participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut, printr-o rezolutie, retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu "Steaua Romaniei".

Tokes, ranit in "demnitatea umana": Romania prezinta unele semne ale unui regim dictatorial (Video)

In replica, Tokes si-a exprimat nemultumirea, denuntand actiuni de "instigare" si afirmand ca Romania prezinta "unele semne ale unui regim dictatorial".

"Actiunile de instigare au inceput sa isi faca efectul, Romania prezinta unele semne ale unui regim dictatorial. Nu mai simt nicio onoare pentru ce am luptat la Timisoara. Aceasta propunere mi-a ranit demnitatea umana", a declarat Tokes pentru presa ungara.

Povestea cu protectoratul

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

"Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Il rugam pe premierul Viktor Orban si Guvernul condus de el sa construiasca un sistem de cooperare nationala, in asa fel incat sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud", declara Laszlo Tokes, in prezenta premierului Ungariei. Laszlo Tokes mai spunea ca Baile Tusnad, unde s-a desfasurat Universitatea de Vara "Balvanyos", reprezinta o zona autonoma a Tinutului Secuiesc.

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita) ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

"Am inceput din pacate de putina vreme politica de redobandire a romanismului in afara frontierelor. Nu avem in intentiile noastre nimic de genul celor nefericit sustinute din pacate de un cetatean roman care nu-si merita calitatea de cetatean roman. Este acela care mai zilele trecute cerea ca Transilvania sa fie pusa sub protectorat", spunea Basescu.

El adauga ca "probabil" va trebui analizat daca un cetatean roman poate avea un astfel de comportament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Tokes retragere decoratie Steaua Romaniei, #Ponta Tokes decoratie Basescu , #maghiari