Prefectul de Harghita: Statul asista neputincios cum o parte a natiunii romane e discriminata

Joi, 13 August 2015, ora 22:07
6525 citiri
Prefectul de Harghita: Statul asista neputincios cum o parte a natiunii romane e discriminata
Foto: Facebook/Jean-Adrian Andrei

Prefectul judetului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat, joi, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, ca in Harghita si Covasna comunitatea romaneasca si-a pierdut puterea de a influenta deciziile majore referitoare la ea, iar statul asista "neputincios" la discriminarea romanilor.

Potrivit lui Jean-Adrian Andrei, "marele risc" la care este expusa comunitatea romaneasca din judetele in care etnicii maghiari sunt majoritari numeric nu este "neaparat" acela al scaderii demografice - proces intalnit, de altfel, la nivel national - ci sentimentele de neputinta, "de teama si parasire", generate, intre altele, de lipsa sprijinului societatii si al statului.

"Comunitatea romaneasca pierde puterea de a-si promova la nivel local interesele si de a influenta deciziile majore referitoare la ea, caci gradul sau de reprezentativitate nu ii permite acest lucru. Romanii, lipsiti de suportul general al societatii si al statului, constata de multe ori ca nu se mai regasesc in proiectia de viitor a zonei, ca s-au intors la situatia de tolerati, ca gresesc cand isi concep viitorul aici", a declarat prefectul Harghitei.

Potrivit acestuia, interesele comunitatii romanesti se regasesc "accidental" in prioritatile autoritatilor locale si numai atunci cand sunt "impuse de constrangeri extralocale".

"Sentimentul neputintei, corelat cu acela de teama si parasire, sunt elementele fundamentale care definesc astazi mentalul comunitatii romanesti", a afirmat Jean-Adrian Andrei, potrivit caruia la realizarea acestei situatii au concurat "lipsa de viziune si consecventa" in activitatea comunitatii locale romanesti si "slabirea treptata a autoritatii statului roman" in zona, din motive politice si din cauza UDMR.

Jean-Adrian Andrei a spus ca, din cauza strategiei gresite aplicate din 1990 incoace, statul asista "neputincios" la discriminarea unei parti a natiunii romane, intr-o zona aflata sub autoritatea sa, "printr-un cadru institutional creat de el".

Totodata, prefectul a prezentat o evolutie a situatiei demografice a populatiei romanesti din Harghita, potrivit careia la recensamantul din 1992 numarul acesteia era de 48.948 de persoane, in 2002 a scazut la 45.870 de persoane, in 2011 erau cu 14,55 la suta mai putini romani in Harghita si prognozele arata ca 2021 se va ajunge la 28.926 de romani, cu 40,9 la suta mai putini decat in 1992.

La randul sau, profesorul universitar dr. Radu Baltasiu de la Centrul European pentru Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane a afirmat, in acelasi context, ca pentru a remedia situatia romanilor din judetele Harghita si Covasna se impune acordarea unor finantari directe catre Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, precum si numirea unor secretari de stat care sa reprezinte interesele acestora.

Prezent la dezbateri, presedintele executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretudindeni, Eugen Popescu, a afirmat ca "este fundamental" ca statul roman sa aloce fonduri si sa bugeteze Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, pentru a putea sa isi desfasoare activitatile culturale, educationale si identitare.

"Fara aceasta bugetare, degeaba punem secretari de stat, degeaba punem subsecretari de stat, degeaba facem Secretariat. Acelea sunt forme fara fond. Fondul este bugetul si acest buget se poate face prin vointa politica. El trebuie sa functioneze si sa faca din aceasta comunitate romaneasca o comunitate vie, o comunitate care sa aiba activitate culturala, care poate sa isi mentina mass-media in limba materna", a spus Eugen Popescu.

A XIII-a editie a Universitatii de Vara "Romania si romanii de la frontiera Uniunii Europene si NATO" a inceput luni, la Complexul Sportiv National Izvoru Muresului.

George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#prefect Harghita Izvorul Muresului, #prefect Harghita discriminare romani , #maghiari