Presa internationala: Un extremist obtine o noua ruptura intre Romania si Ungaria

Luni, 12 August 2013, ora 15:23
7321 citiri
Presa internationala: Un extremist obtine o noua ruptura intre Romania si Ungaria
Foto:salzburg.com

Declaratiile facute de presedintele Jobbik, Vona Gabor, la tabara de vara din judetul Harghita, au captat atentia jurnalistilor din strainatate.

"Jobbik irita Bucurestiul. Liderul partidului de extrema dreapta de la Budapesta solicita autonomia maghiarilor din Romania. Discursul in Romania al unui politician ungar extremist a creat noi tensiuni intre Bucuresti si Budapesta.

Ministerul de Externe din Bucuresti a cerut Guvernului de la Budapesta sa se delimiteze de afirmatiile lui Vona Gabor, presedintele partidului Jobbik.

Vona declarase sambata ca ia in calcul un conflict cu Romania pentru obtinerea autonomiei minoritatii maghiare din Transilvania. Relatiile bune intre statele vecine nu ar reprezenta o prioritate pentru ei, ci mai degraba protejarea propriei rase", noteaza austriecii de la Die Presse.

"O noua ruptura intre Romania si Ungaria. Discursul radical al unui politician extremist aflat in vizita in Romania a provocat tensiuni intre Bucuresti si Budapesta. Vona a uitat de orice notiune de diplomatie.

Ministerul de Externe al Ungariei a incercat sa explice ca Jobbik este un partid de Opozitie si nu participa la guvernare. Guvernul Ungariei respecta principiile de baza si obiectivele parteneriatului strategic incheiat intre cele doua tari.

Ministerul Afacerilor de Externe din Romania a catalogat declaratiile lui Vona drept deosebit de grave. Mai multi politicieni din randul socialistilor au solicitat declararea lui Vona persona non grata in Romania", scrie si Salzburger Nachrichten.

Televiziunea austriaca ORF si televiziunea germana RTL subliniaza ca declaratiile lui Vona au fost facute in cadrul taberei de vara a etnicilor maghiari din Romania.

"Un extremist obtine o noua ruptura intre Romania si Ungaria", este titlul ales de jurnalistii de la televiziunea RTL.

"Seful Jobbik obtine ruptura dintre Romania si Ungaria", scrie site-ul televiziunii ORF, care adauga ca la recensamantul din 2011, 1,2 milioane de persoane s-au declarat etnici maghiari in Romania.

"Zona lor compacta este Tinutul Secuiesc din interiorul Transilvaniei, unde sunt etnici majoritari. Transilvania romana de astazi a apartinut pana la finalul Primului Razboi Mondial de Ungaria", mai scrie sursa citata.

Cotidianul elvetian Neue Zurcher Zeitung prezinta un amplu reportaj legat de solicitarile minoritatii maghiare din Romania pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

"In dezbaterile oficial legate de reforma administrativa au exista mereu doua tabere in conflict: reprezentantii minoritatii maghiare din Transilvania, care cereau autonomie teritoriala si majoritatea romana, care vedea acest lucru ca pe o secesiune si milita pentru centralizare.

Romania este un stat tanar, fiindca teritorii precum Transilvania si Banatul au apartinut de Ungaria. De aceea nu este nefondata teama romanilor de a acorda autonomie pe criterii etnice solicitata de o colectivitate etnica.

O alternativa interesanta ar putea fi reorganizarea Romaniei pe structuri administrative istorice care ar intari identitatea, apartenenta si responsabilitatea cetatenilor", scrie NZZ.

"Ponta face jocurile socialistilor maghiari"

In apararea lui Jobbik a intervenit analistul politic ungar Pataky Istvan, care noteaza in editorialul sau din Magyar Nemzet ca premierul Victor Ponta ar face jocurile socialistilor de la Budapesta.

"Relatia romano-ungara continua in aceeasi atmosfera proasta de anul trecut, de la schimbarea Guvernului de la Bucuresti. In ultimul timp, redactorii comunicatelor de la Ministerul Afacerilor Externe au mult de lucru, intr-o luna a aparut al nu stiu catalea comunicat de acest fel.

Ce merita remarcat este ca de 2-3 ani in randul maghiarilor din Transilvania si-au facut aparitia si extremistii. Sub influenta Ungariei au aparut gardistii secui, partide ale patriei-mama, filiale ale organizatiilor si-au simtit prezenta in presa bucuresteana spre bucuria politicienilor antimaghiari.

Ce poate fi mai util Bucurestiului, la un miting pentru autonomie, decat cativa gardisti sunt cu steaguri Jobbik. Guvernul de la Bucuresti este in cunostinta de cauza.

Guvernul lui Ponta, care inca nu ii poate ierta lui Orban prietenia cu presedintele Basescu, considera ca fiecare oportunitate trebuie folosita pentru a intari imaginea dusmanului creat.

MAE roman apare cu o noutate, si anume solicitarea fata de Guvernul de la Budapesta: sa se delimiteze de pozitia Jobbik. Ei sugereaza ca ar exista o colaborare intre Fidesz si Jobbik. Parca MSZP (Partidul Socialist Ungar - n.red.) i-ar fi soptit lui Ponta aceasta solicitare binecunoscuta.

De ce ar trebui Guvernul ungar sa se delimiteze de o formatiune politica care la anul va participa la alegeri, iar la Borzont s-a adresat propriilor votanti? De ce ar trebui sa o faca fata de o formatiune care a atacat mai mult Guvernul ungar decat pe cel de la Bucuresti?

Realitatea este ca de foarte mult timp relatia romano-ungara nu a fost atat de proasta ca acum. La anul vor fi alegeri parlamentare in Ungaria si prezidentiale in Romania, iar campaniile electorale nu au nimic in comun cu impacarea", scrie Pataky Istvan.

"Nu a existat, nu poate exista un om intelept care sa accepte Trianonul. In cel mai bun caz, majoritatea unei natiuni o poate lua ca pe un fapt istoric", se arata si intr-un editorial semnat de redactia cotidianului Nepszabadsag.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Jobbik autonomie maghiari, #Jobbik declaratii Romania, #Vona Gabor Jobbik Romania , #maghiari