Raportul privind autonomia secuilor din Romania, respins de ONU

Vineri, 13 August 2010, ora 09:13
5673 citiri
Raportul privind autonomia secuilor din Romania, respins de ONU

Organizatia Natiunilor Unite a respins propunerea de autonomie teritoriala a maghiarilor din Transilvania, dupa ce trei asociatii maghiare care au legaturi directe cu UDMR si Laszlo Tokes au trimis la ONU un "Raport din Umbra" intitulat "Discriminarea maghiarilor din Romania", in care acuza statul roman ca incalca drepturile maghiarilor.

Oficialii ONU au considerat ca acuzatiile din raport sunt nefondate, dar recomanda Romaniei, ca, incepand din noiembrie, sa adopte statutul minoritatilor nationale, anunta Antena 3.

Natiunile Unite vor recomanda Romaniei in urmatoarele luni sa adopte statutul minoritatilor nationale, proiect UDMR blocat in Parlament din anul 2005. Potrivit documentului privind minoritatile, statul recunoaste si garanteaza autonomia culturala a minoritatilor nationale.

Un "Raport din umbra" cere ONU autonomia secuilor

ONU s-a pronuntat negativ in ceea ce priveste autonomia teritoriala a maghiarilor din Transilvania, dar a propus Romaniei crearea Consiliului National al Autonomiei Culturale.

Comitetul ONU pentru Elimnarea Discriminarii Rasiale a apreciat ca Romania nu mai ascunde problemele legate de drepturile omului si discriminare.

Ce scria in "Raportul din umbra"?

Conform autorilor acestui raport, in conformitate cu legislatia europeana, ar fi din nou posibila acordarea unui statut special legal Tinutului Secuiesc.

In raport se mai spune ca maghiarii sunt impiedicati deseori sa isi exercite dreptul de a-si folosi limba materna in justitie, ca documentele oficiale sunt redactate doar in limba romana si ca "maghiarii sunt tratati ca cetateni de mana a doua in Romania".

Dezvoltarea infrastructurii Secuimii este foarte lenta sau uitata cu totul, se mai scrie in raport, in timp ce din contra, alte regiuni mai degraba retrase ale tarii, in special Moldova si sudul Romaniei, au o dezvoltare rapida.

Pe de alta parte, rezervele strategice ale Tinutului Secuiesc - sare si ape minerale - sunt controlate de autoritatile centrale, lucru care inseamna ca licentele si contractele de exploatare sunt acordate preferential, excluzand investitorii locali, se mai plang autorii raportului.

Intr-o serie de atacuri violente in ultimele luni, maghiarii au fost atacati verbal si fizic "pentru singurul motiv ca au vorbit public in limba materna". Din nefericire, adeseori autoritatile nu acorda atentie acestor cauze, sau chiar mai rau, in unele cazuri chiar ele sunt agresorii.

In aceste conditii, autorii raportului cer ca Tinutul Secuiesc sa devina o entitate administrativa regionala unica, unitara, cu propriile organisme legiuitoare si executive, "bazate pe alegeri democratice in randul propriilor cetateni".

M.M.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#autonomie secui, #autonomia Transilvania Romania, #raport umbra autonomie secui , #maghiari