UDMR - intre "pericole" si optimism (Opinii)

Marti, 15 Mai 2012, ora 00:29
8026 citiri
UDMR - intre "pericole" si optimism (Opinii)
Foto: Arhiva

Dupa lungi perioade de "special guest" la masa politica a Puterii, cu intreaga suita de favoruri ce deriva de aici, UDMR s-a vazut nevoita sa acceseze un plan secund in scena. Cel al Opozitiei. Nu e deloc o drama, asa cum vor unii s-o zugraveasca. Face parte din joc, ofera rastimp de gandire.

Pragmatica, oportunista in a-si oferi serviciile, cu rare si mici exceptii, minoritatea cea mai majoritara se impaca greu cu recenta sa postura. Obisnuita cu ministri in mai toate guvernarile, este de inteles ca acum acel "cineva acolo sus ma iubeste" (conditionat) a disparut din refrenul pe ritmuri de ceardas.

E drept, nu pentru toti posesorii de portofolii la Palatul Victoria succesul a insemnat o regula. Cele mai recente exemple sunt reprezentate in sprijinul acestei afirmatii de catre Laszlo Borbely si Ladislau Ritli. Primul trebuie sa dea explicatii in justitie pentru cateva capete de acuzare.

Celalalt isi gasea cu totul altceva de facut pe ultimii metri ai fostei guvernari in locul unor decizii importante cum ar fi inchideri de spitale si lipsa de medicamente.

Se pare ca traditionalul ajutor mutual a intrat intr-un deadline, tocmai cand ar fi urmat un latin intermezzo Gaudeamus igitur intonat ungureste la Facultatea de Medicina de la Tg. Mures. Grefa de profil la institutia universitara mentionata intrunea toate conditiile materializarii dorite de UDMR.

N-a mai fost sa fie, atunci cand trasnetul motiunii de cenzura a lovit fostul arc guvernamental. Exercitiul democratic s-a dovedit si in acest caz prea rapid si surprinzator pentru o replica eficace. Interesant, grupul aparent eterogen al minoritatilor a reusit sa intoarca armele in timp util, comparativ cu monolitul condus de catre Kelemen Hunor.

Nici macar pe eternul Marko Bela nu l-a prins pregatit noul cap compas politic. In mod evident, situatia creata prin instalarea Executivului sub bagheta lui Victor Ponta, minus UDMR, ridica intrebari si naste ingrijorare pana la tutorele neoficial de la Budapesta.

Acolo de unde premierul Viktor Orban, el insusi aflat intr-o situatie politica incomoda, le adreseaza cuvinte de imbarbatare si-i indeamna la solidaritate suplimentara pe cei din arcul transilvanean. Declaratiile Cabinetului de la Bucuresti ce vizeaza legea cu privire la dreptul de vot si legea minoritatilor au devenit motive de suparare disimulata impletita cu vadit inconfort.

Pentru unii, drobul de sare nu-i doar o simpla poveste cu talc. Astfel, secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, declara zilele trecute ca: "Ar fi o greseala daca dezvoltarea promitatoare a relatiilor romano-ungare ar ajunge la final, si nu numai pentru cele doua tari, ci ar afecta stabilitatea Europei Centrale (!?), cresterea si stabilitatea".

Intr-o nota mai conciliant-optimista, a adaugat ca "inca este posibila evitarea primejdiei, iar Guvernul ungar are vointa politica pentru asta."

La randul ei, diaspora maghiara este la datorie. In acest sens, Csaba Tabajdi, europarlamentar ungar din partidul socialist aflat in Opozitie, si-a afisat pozitia intr-o scrisoare trimisa saptamana trecuta presedintelui Parlamentului European, Martin Shulz.

Demnitarul citat considera ca actiunile Guvernului roman: "nu par prea prietenoase cu minoritatile, ci dimpotriva pun in pericol achizitiile relatiilor etnice romano-ungare". Presupun ca nu s-a referit intamplator la termenul general "minoritati", incercand sa dea astfel o gratuita nuanta severa.

Deoarece nu s-au perceput semne de nemultumire printre turco-tatarii, armenii, grecii, rusii lipoveni sau chiar evreii locatari ai Romaniei. Utilizarea unor termeni ca "pericol" sau "primejdie" din partea oficialilor care apara interesele celei mai favorizate minoritati a tarii mi se pare total deplasata, frizand ridicolul.

Desigur, esecul deschiderii sectiei maghiare a Facultatii de Medicina la Targu Mures si faptul ca politicieni din Executivul de la Bucuresti au afirmat ca reprezentarea proportionala va fi eliminata, noul sistem urmand a se baza pe votul uninominal intr-un singur tur, sunt hapuri amare. Greu digerabile.

La fel de dificila suna pentru maghiarime si precizarea Guvernului Ponta ca legea minoritatilor va fi aprobata excluzand capitolul privind autonomia culturala. Asa e in viata, asa e in politica. Graficul functiei este sinuos.

Pana una-alta, Kelemen Hunor a spus, recent, in Harghita ca in 2012 UDMR a depasit pentru prima data in istoria ei limita psihologica de 10.000 de candidati la apropiatele alegeri locale. Presedintele formatiunii mizeaza pe 270-280 de primari, iar la ambele teste electorale din acest an, baza de date indica aproximativ 80.000 de familii.

Tot raul spre bine, nu-i asa?

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#UDMR opozitie Guvern Ponta, #UDMR lege minoritati, #UDMR alegeri locale candidati, #UDMR parlament, #UDMR maghiari UMF , #maghiari
Comentarii
Poza Finzi
Finzi
rank 5
nu mai vad ungurii facultatea dorita din Tg Mures
Poza Finzi
Finzi
rank 5
de unde aduna asta 80.000 de familii?