UDMR vrea autonomie in Tinutul Secuiesc: "Mai mergeti, mai, baieti, de-aici" (Video)

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 09:56
8941 citiri
UDMR vrea autonomie in Tinutul Secuiesc: "Mai mergeti, mai, baieti, de-aici" (Video)
Foto: activenews.ro

UDMR a prezentat joi proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc, iar reactiile politicienilor romani nu au intarziat sa apara.

Mediafax a realizat o sinteza a declaratiilor unor reprezentanti din principalele partide politice.

PSD, principalul partid de guvernare si aliat al UDMR, nu vede cu ochi buni proiectul de autonomie.

"Fac un apel catre liderii UDMR sa reziste tentatiei facile de a folosi un context international complicat pentru promovarea unor obiective nerezonabile, nerealiste si de neacceptat. Dintr-un partener important pe drumul democratizarii si europenizarii Romaniei, UDMR risca sa se izoleze pe scena politica interna si internationala. Daca deschidem cutia Pandorei, efectele pot fi greu cuantificabile", a transmis Mircea Geoana intr-un comunicat.

"Proiectul UDMR este neconstitutional. Constitutia scrie clar ca Romania este un stat national, unitar", a spus si Horia Grama, presedinte PSD Covasna, pentru Mediafax.

Intrebat daca au existat discutii intre partidul din care face parte si UDMR despre proiectul de autonomie, Grama a negat si a subliniat ca nu exista "un pact" intre cele doua formatiuni politice referitoare la acest subiect.

"Nu vad posibil ca un astfel de proiect sa treaca de Parlament", a asigurat Grama.

PDL, prin chiar vocea primarului din Targu Mures, Dorin Florea, vorbeste de "intretinearea urii" si ii acuza pe liderii UDMR de "lucruri provocatoare, care aduc jignire romanilor".

"Sa-si adauge in proiect intretinerea urii si a unui climat total de neincredere pe care sa-l ofere romanilor. Cei de la UDMR nu fac politica maghiarilor, ci politica stricta a intereselor liderilor lor. Cultiva permanent si intretin ura unora fata de ceilalti, de 25 de ani nu vedem decat cum se straduiesc sa cultive neincrederea prin atitudinea lor", a declarat prim-vicele PDL pentru sursa citata.

Vorbind despre orasul pe care il pastoreste, edilul Florea sustine ca UDMR a "pus umarul serios la afectarea imaginii Universitatii de Medicina si Farmacie, o universitate care e si pentru romani si pentru maghiari, si crearea si intretinerea perpetua a unei zone de conflict, de care nimeni nu are nevoie".

Liderul PNL Covasna a spus-o direct

Din PNL, aliatul PDL in ACL si in Opozitie, s-a exprimat foarte plastic liderul din Covasna, senatorul Marius Obreja. Acesta a afirmat ca are o singura remarca: "Mai mergeti, mai, baieti, de-aici", adresata initiatorilor proiectului de autonomie.

UDMR, despre autonomie: Nu separatism sau independenta, ci o adaptare a statutului Tirolului de Sud

Proiectul UDMR privind autonomia: Maghiara, limba oficiala in Tinutul Secuiesc

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat joi proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc, un document de 97 de articole, care prevede ca regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures sa devina "autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut".

Aceasta regiune ar urma sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

Presedintele UDMR a spus ca etnicii maghiari din Romania nu se gandesc la separatism sau independenta.

"Noi vrem sa ne delimitam si respingem categoric orice incercare de corupere a demersului nostru prin tot felul de teorii conspirationiste. Nu suntem instrumentul nimanui", a mai afirmat Kelemen Hunor.

Acesta a sustinut ca UDMR "ramane un factor de stabilitate permanent" si ca "proiectul de autonomie e un act legitim".

Liderul UDMR a explicat ca proiectul de autonomie reprezinta "o adaptare la cadrul romanesc a unui statut din Italia, din Tirolul de Sud".

Acesta a mai precizat ca UDMR urmareste preluarea unor atributii de la nivel central, dar si ca proiectul de autonomie prezentat "nu este perfect", adaugand totodata ca alegerea datei de 18 septembrie pentru prezentarae acestuia, odata cu referendumul pentru independenta din Scotia, reprezinta o coincidenta.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#proiect autonomie Tinut Secuiesc, #reactii proiect UDMR autonomie , #maghiari