Un deputat PSD cere declararea liderului Jobbik persona non grata

Duminica, 11 August 2013, ora 15:10
1870 citiri
Un deputat PSD cere declararea liderului Jobbik persona non grata

Deputatul PSD Bogdan Diaconu solicita MAE declararea liderului partidului radical nationalist ungar Jobbik, Gabor Vona, persona non grata si anunta ca va depune in Parlament, la inceputul viitoare sesiuni, un proiect de lege de interzicere a extremismului.

"Solicit Ministerului de Externe declararea de urgenta a cetateanului maghiar Gabor Vona persona non grata pentru declaratiile sale fara precedent impotriva statului roman. Incitarea publica la conflicte cu Romania reprezinta o escaladare a extremismului maghiar la care statul roman nu are voie sa ramana fara replica. De asemenea, activitatea partidului Jobbik si a organizatiilor extremiste paramilitare maghiare trebuie interzisa pe teritoriul romanesc.

Pentru a oferi un instrument legal opririi manifestarilor extremiste pe teritoriul national, voi depune la Parlamentul Romaniei la inceputul sesiunii parlamentare un proiect de lege prin care sa fie interzise manifestarile de orice fel (intruniri, tabere, conferinte, mitinguri) care, prin obiectul, desfasurarea sau mesajele lor aduc atingere directa sau indirecta art. 1 alin. 1 din Constitutia Romaniei", precizeaza Bogdan Diaconu in comunicat.

Potrivit acestuia, proiectul de lege prevede, de asemenea, ca persoanele de cetatenie straina care promoveaza public in statele lor de origine, pe teritoriul Romaniei sau oriunde altundeva mesaje ce aduc atingere directa sau indirecta art.1 alin.1 din Constitutia Romaniei sa fie considerate "persona non grata pe teritoriul Romaniei".

Deputatul social-democrat atrage atentia asupra faptului ca pana in prezent autoritatile romane "au asistat neputincioase la dezvoltarea rapida si virulenta a miscarilor si actiunilor anti-statale, cu aport strain, din cauza ca nu detineau formula legala specifica si dedicata prin care asaltul activitatilor anti-constitutionale sa poata fi oprit".

In expunerea de motive a proiectului de lege privind interzicerea extremismului, Bogdan Diaconu sustine ca Romania a devenit "o tinta permanenta de manifestari (intruniri, tabere, conferinte, mitinguri) anti-romanesti, care au dobandit intre timp caracter stabil, se desfasoara cu regularitate si devin instrumente deschise si publice de contestare a statului roman", ceea ce ar putea "stirbi" autoritatea statului roman.

Liderul partidului radical nationalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a acuzat sambata guvernul condus de Viktor Orban ca nu a ridicat chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon si autonomia asa-zisului Tinut secuiesc in cadrul forumurilor internationale, potrivit unei declaratii sustinute la Tabara tineretului maghiar din Ardeal, care a avut loc in localitatea Borzont din judetul Harghita, a informat agentia de presa MTI.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#lider Jobbik persona non grata, #Gabor Vona autonomie, #Gabor Vona Bogdan Diaconu , #maghiari