Un prim vot de respingere pentru Legea privind Ziua comunitatii maghiare

Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 17:29
3173 citiri
Un prim vot de respingere pentru Legea privind Ziua comunitatii maghiare
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia pentru administratie publica si organizarea teritoriului a Senatului a dat raport de respingere, marti, pentru propunerea legislativa privind consacrarea zilei de 15 martie ca sarbatoare a comunitatii maghiare din Romania.

"In localitatile unde traiesc persoane apartinand comunitatii maghiare, autoritatile administratiei publice locale si judetene, institutiile publice pot organiza manifestari cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie.

Fondurile necesare organizarii manifestarilor pot fi asigurate din bugetele locale ale autoritatilor publice locale si judetene si ale institutiilor publice. Angajatorii acorda o zi libera, in data de 15 martie, la cerere, persoanelor apartinand comunitatii maghiare pentru participarea la manifestarile mentionate", prevede propunerea legislativa initiata de un grup de parlamentari UDMR.

Liderul senatorilor UDMR, Attila Cseke, a sustinut ca dezbaterile aprinse pe marginea proiectului au fost generate de un anumit context politic, dar adoptarea acestuia ar consacra o stare de normalitate.

"Proiectul a suscitat destul de multe dezbateri din momentul depunerii in martie anul acesta si pana in iunie, intr-un anumit context politic. Din punctul nostru de vedere (...), este o lege care legifereaza, practic, o situatie de normalitate ce exista de 27 de ani, in care aceasta zi, 15 martie, semnifica prima zi - izbucnirea, practic, a Revolutiei Pasoptiste Maghiare in 1948. Aceasta situatie, practic, ar deveni lege in Romania", a declarat Cseke..

El a sustinut ca, indiferent de raportul dat de comisie, in acesta sa se regaseasca si un amendament potrivit caruia angajatorii sa poata acorda o zi libera membrilor comunitatii maghiare de 15 martie.

"As sustine ca in raportul comisiei sa se regaseasca acel amendament pe care l-am facut si in iunie, in sensul in care angajatorii pot acorda, deci pot acorda, ca in textul initiativei este obligatie, pe care evident nu o mai sustinem (...), deci angajatorii pot acorda o zi libera membrilor comunitatii maghiare de 15 martie si nu este obligatie", a spus Cseke.

Totodata, el a afirmat ca "aceasta zi (15 martie - n.red.) nu este indreptata impotriva comunitatii romanesti".

Senatorul PSD Ioan Denes a precizat ca va vota impotriva acestui proiect de lege. "Pentru a legifera o zi de 15 martie in Romania si in Transilvania, mai ales, e un subiect extrem de delicat. Din acest punct de vedere, ca locuitor al acelei zone, eu, personal, am sa fiu impotriva unui raport de admitere si am sa votez impotriva acestei propuneri legislative in plenul Senatului", a spus Denes.

De asemenea, senatorul PNL, Raducu Filipescu, a afirmat ca liberalii vor vota impotriva acestui proiect. "Consider ca momentul este total nepotrivit pentru o astfel de actiune. Sunt si asa destul de multe presiuni in aceasta tara in toate directiile, daca mai intram si pe zona etnica cu o alta presiune, probabil ca unii or sa o ia razna", a adaugat el.

"Eu nu voi vota impotriva sau pentru un raport de admitere sau de respingere, ma voi abtine cu mentiunea ca imi doresc foarte mult sa traiesc acel moment cand voi putea vota pentru un raport de admitere", a subliniat senatorul USR, Florina Presada.

Pentru raport este sesizata si Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati a Senatului. Ulterior, raportul comun al Comisiei pentru administratie publica si al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati va fi supus dezbaterii plenului Senatului.

In octombrie, plenul Senatului a retrimis la comisia de specialitate proiectului de lege apartinand UDMR prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor, in pofida solicitarii senatorului PMP Traian Basescu, care a cerut respingerea acestuia, sustinand ca este un element de santaj reciproc intre PSD si UDMR.

In fiecare an, pe 15 martie este sarbatorita Ziua maghiarilor de pretutindeni, ca sarbatoare nationala a Ungariei, in amintirea revolutiei de la 1848. Liderii revolutionari maghiari au solicitat atunci imparatului de la Viena o serie de libertati constitutionale, dar si unirea Transilvaniei cu Ungaria.

Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile juridice şi economice din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, luni, 22 aprilie, candidaturile propuse de PSD, PNL, UDMR și de către premierul Marcel Ciolacu, pentru...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Senat , #maghiari
Comentarii