Aberatia zilei: Diplomatie de mahala?

Marti, 05 Septembrie 2017, ora 20:37
11252 citiri
Aberatia zilei: Diplomatie de mahala?
Foto: Facebook / Cristian Winzer

Un secretar de stat din Ministerul de Externe este acuzat ca ar fi facut gesturi obscene in public, dar nici persoana in cauza, nici ministerul nu reactioneaza, ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat si imaginea Romaniei nu ar avea de suferit.

Este vorba despre Cristian Winzer (PSD), numit in urma cu o luna in functia de secretar de stat in Ministerul de Externe.

Postul B1TV a prezentat, duminica seara, imagini filmate intr-un club din Capitala in care un tanar, despre care se afirma ca ar fi Cristian Winzer, le arata razand degetele mijlocii de la maini unor persoane.

Reporterul B1 TV a precizat ca imaginile compromitatoare au fost filmate in noaptea de sambata spre duminica. Informatia a fost preluata si comentata duminica seara si de postul Realitatea TV.

In ciuda insistentelor Ziare.com, pana la ora publicarii acestui articol nu am primit nicio reactie oficiala dinspre Ministerul de Externe, ceea ce este de neinteles, data fiind gravitatea acuzatiilor.

Conform site-ului MAE, Cristian Winzer are in atributii "gestionarea relatiilor interinstitutionale si de procedurile privind armonizarea legislatiei interne cu cea europeana".

Daca tanarul prezentat in imaginile difuzate de B1TV nu ar fi Cristian Winzer, secretarul de stat ar fi trebuit sa dezminta public, iar daca este, decent ar fi sa ofere cateva explicatii. Cel putin asa te-ai astepta sa se intample intr-o tara democratica, in care Externele se ocupa, printre altele, de imaginea ei in lume, iar guvernantii respecta bunul renume al statului ale carui afaceri le gestioneaza vremelnic.

Mai mult, Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice arata ca savarsirea in public de gesturi obscene constituie contraventie, iar in anumite conditii poate fi considerata infractiune. Probabil ca nu este cazul de fata, dar este limpede ca un asemenea comportament nu a fost considerat tolerabil de catre legiuitor (chiar daca este, din pacate, tolerat de cetateni...).

Din discutiile purtate luni si marti la Biroul de Presa al MAE reiese ca acest caz este cunoscut, dar nimeni nu vrea sa reactioneze. O prima concluzie este ca in imagini este Cristian Winzer. Pe de alta parte, ni s-a explicat ca acest caz "nu este de resortul institutiei", "e din viata personala, nici macar tangential nu are legatura cu institutia", iar Cristian Winzer "era in timpul liber, in afara orelor de program". In plus, secretarul de stat ar fi in coordonarea directa a ministrului delegat pentru Afaceri Europene.

Cu alte cuvinte, daca intr-o seara il vom auzi, cumva, pe ministrul Teodor Melescanu injurand la teatru sau il vom vedea pe ministrul Victor Negrescu ridicand degetul mijlociu in trafic, sa nu ne suparam, pentru ca in timpul liber au voie sa faca ce vor...

Conform informatiilor aparute in ultimele saptamani, numirea in functie a lui Cristian Winzer a fost de la bun inceput insotita de scandal si dezvaluiri neplacute.

In primul rand s-a vorbit despre faptul ca la primirea functiei, Cristian Winzer nu avea pic de experienta in diplomatie, compensand aceasta lipsa in CV printr-o activitate intensa in Organizatia de Tineret a PSD. In schimb, in timp ce tanarul avocat si detinator al unui master in stiinte penale la universitatea privata Nicolae Titulescu isi facea intrarea triumfala in Ministerul de Externe, un conferentiar universitar cu un doctorat la prestigioasa universitate Sorbona, Stefan Popescu, era dat afara.

Tot in contextul numirii, in mass-media au reaparut informatii despre tatal lui, Petru Winzer, care, conform jurnalistilor de la Adevarul, a fost surprins in 2013 cu fituici la examenul pentru ocuparea unui post de director in cadrul Curtii de Conturi. Prins in flagrant, Petru Winzer a fost dat afara din examen si risca sa fie concediat de la Curte. Acest lucru nu s-a intamplat, insa.

Intr-un raspuns trimis la solicitarea B1TV, Curtea de Conturi confirma ca Paul Winzer si-a pastrat functia de auditor public extern al Curtii, avand un venit lunar net de 7.652 lei. In aceeasi institutie lucreaza si fiica lui, Rebeca Andra Winzer.

Ca simpli cetateni, nu ne ramane decat sa ne intrebam: Cate scandaluri publice trebuie sa insoteasca imaginea unui demnitar pentru ca Guvernul PSD-ALDE sa reactioneze? In timpul guvernarilor precedente a fost nevoie de mult mai putin.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Cristian Winzer gest obscen club, #Cristian Winzer secretar Minister Externe , #minister