PDL a cedat: CNAS va fi coordonata de minister - Ritli Ladislau, propus de UDMR la Sanatate

Miercuri, 17 August 2011, ora 15:52
3141 citiri
PDL a cedat: CNAS va fi coordonata de minister - Ritli Ladislau, propus de UDMR la Sanatate
Foto: Arhiva

UDMR il propune pe Ritli Ladislau in fruntea Ministerului Sanatatii, iar CNAS urmeaza sa fie coordonata de minister, se arata intr-un comunicat al Uniunii, care precizeaza ca s-a ajuns la un acord cu PDL pe aceasta tema.

"Dupa consultarile cu Partidul Democrat-Liberal, membrii coalitiei au ajuns la un consens, si anume, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa fie coordonata de Ministerul Sanatatii, pentru ca, in acest fel pot fi realizate cel mai eficient politicile publice in domeniu", anunta UDMR.

Uniunea Democrata Maghiara din Romania i-a multumit ministrului demisionar Cseke Attila, pentru "efortul si munca depusa ca ministru si are convingerea ca reformele initiate de dansul in sistemul sanitar vor fi continuate".

Potrivit unor surse citate de Antena 3, la ora 21:00 va avea loc depunerea juramantului, la Palatul Cotroceni.

"Diseara trebuie sa ajung la Bucuresti in legatura cu preluarea ministerului si evident daca presedintele Romaniei va accepta nominalizarea mea, accept si eu oferta de a exercita aceasta functie. Despre raporturile dintre minister si CNAS stiu doar ca aceasta urmeaza sa fie coordonata de minister decat ca, probabil, aceasta coordonare se va face la nivelul unui secretar de stat din minister", a declarat Ritli Ladislau, pentru Evenimentul Zilei.

Reactii politice

Dupa anuntarea propunerii UDMR pentru Ministerul Sanatatii, seful formatiunii politice a declarat, pentru B1TV, ca a fost vorba despre o varianta agreata de toate partile. "Va fi o singura voce, un singur om, care va decide in ceea ce priveste politicile publice, conform programului de guvernare", a precizat Kelemen.

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a explicat pentru Ziare.com ca CNAS nu se va subordona institutional Ministerului Sanatatii. Democrat-liberalul a subliniat ca in Coalitie s-a ajuns doar la o formula de dialog intre seful CNAS si Ministrul Sanatatii pentru aplicarea politicilor publice. "E o decizie politica", a spus el.

Astfel, Voinescu a explicat ca CNAS va fi ca si pana acum, ordonator de credite autonom, iar seful Casei va fi numit in continuare de premier, avand rang de secretar de stat.

Voinescu explica intelegerea dintre PDL si UDMR - vezi ce se intampla, de fapt, cu CNAS

"Cu alte cuvinte, din punct de vedere institutional Casa ramane autonoma, dar se recunoaste dreptul de coordonare pe politicile publice al Ministerului", a spus Sever Voinescu.

La randul sau, presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta, considera ca solutia "obtinuta cu forta" de UDMR, in urma consultarilor cu Partidul Democrat Liberal (PDL), potrivit careia Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa fie coordonata de Ministerul Sanatatii, este mai buna decat cea de dinainte.

Referindu-se la propunerea UDMR pentru functia de ministru al Sanatatii, Ponta a spus ca nu-l cunoaste pe Ritli Ladislau si nu poate comenta aceasta desemnare.

Blocaj in Coalitie

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, declarase anterior pentru Ziare.com, ca negocierile din coalitie legate de numele viitorului ministru al Sanatatii se afla in impas, din cauza faptului ca democrat-liberalii nu sunt de acord cu propunerea UDMR ca CNAS sa intre in subordinea ministerului.

Negocieri esuate in Coalitie - PDL si UDMR nu s-au inteles pentru numirea ministrului Sanatatii

Cu toate acestea, premierul Emil Boc a declarat ca nu exista tensiuni in coalitie cu privire la numirea unui nou ministru al Sanatatii, precizand ca acesta va fi desemnat "in timp si la timp".

"Vreau sa zic ca nu exista tensiuni in coalitie cu privire la acest subiect, si in timp si la timp vom avea un nou ministru al Sanatatii", a declarat Emil Boc inaintea sedintei BPN al PDL de miercuri.

Cine este Ritli Ladislau?

Ritli Ladislau este unul dintre cei mai reputati medici din Oradea, ocupand de-a lungul ultimilor 30 de ani mai multe functii administrative.

Ritli s-a nascut la Oradea, la 8 iunie 1948, si a absolvit Facultatea de Medicina din Timisoara in 1973 ca sef de promotie. El este casatorit si are doi copii, dintre care unul, Ritli Csongor Ladislau, a fost director al Spitalului de Recuperare din Baile 1 Mai si consilier al fostului ministru al Sanatatii Cseke Attila.

Ritli Ladislau a fost director al Spitalului Teritorial Orasenesc Stei intre anii 1978-1986, apoi medic inspector la Directia Sanitara Bihor pana in 1990, cand a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Intre 1997 si 2009 a condus Directia de Sanatate Publica a judetului Bihor.

Ritli este specialist in pediatrie, oncologie si hematologie, conferentiar universitar la Facultatea de Medicina si Farmacie a Universitatii din Oradea. Din 2010, este director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea.

Ritli este membru al Societatii Romane de Pediatrie, Asociatiei Romane de Sanatate Publica si Management Sanitar, Asociatiei Romane de Mucoviscidoza, al Societatii Romane de Gastroenterologie Pediatrica si este vicepresedinte al Societatii Romane de Oncohematologie Pediatrica.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ritli Ladislau, #Ritli Ladislau ministrul sanatatii, #propunere UDMR sanatate , #minister