Haos la Ministerul Culturii: Ce nereguli a descoperit Curtea de Conturi

Luni, 16 Februarie 2015, ora 14:53
2763 citiri
Haos la Ministerul Culturii: Ce nereguli a descoperit Curtea de Conturi
Foto: Adela Parvu

Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri si deficiente la Ministerul Culturii, care privesc inregistrari in evidenta contabila si inventarierea patrimoniului, dar si plati fara documente justificative legal pentru realizarea unui monument al Marii Uniri, ce urma sa fie instalat la Arad.

Ca urmare a efectuarii misiunii de audit financiar la Ministerul Culturii in 2013, Curtea de Conturi a constatat ca nu au fost inregistrate in evidenta contabila si nu au fost recunoscute, la momentul efecturii lor, cheltuielile cu serviciile prestate de terti, in suma totala de 674.000 lei, nefiind respectat principiul contabilitatii pe baza de angajamente.

De asemenea, a fost supraevaluata valoarea de intrare a unor bunuri provenite din sponsorizari, cu suma de 71.000 lei, ca urmare a calcularii si inregistrarii, in mod eronat, in valoarea acestora a taxei pe valoarea adaugata.

Ajutoare sociale, indemnizatii si alocatii acordate nelegal - Curtea de Conturi

Totodata, Ministerul Culturii nu a inregistrat in evidenta contabila, in contul "Fondul bunurilor care alcatuiesc domeniul public al statului", bunuri in suma de 26.899.000 lei, insa a inregistrat si mentinut, in mod nejustificat, in acest cont bunuri, in valoare de 3.920.000 de lei, care nu sunt de aceasta natura.

Actiunea de inventariere anuala a patrimoniului, efectuata in anul 2013, a prezentat deficiente organizatorice si de conformitate a unor documente, mai spune Curtea de Conturi.

Totodata, Ministerul Culturii nu a intreprins masurile necesare in vederea clarificarii situatiei juridice si obtinerii titlului de proprietate asupra unor bunuri din domeniul public al statului aflate in administrare, evaluate la suma totala de 488.000 lei, respectiv Vila scriitorilor (fosta nr. 38) si terenul aferent, in valoare de 248.000 lei, din localitatea Sovata, judetul Mures, si Pavilioanele 1 si 2, cu terenul aferent, in valoare de 240.000 lei, din comuna Rodna Veche, judetul Bistrita-Nasaud.

Nereguli la Ministerul de Interne, descoperite de Curtea de Conturi

Potrivit Curtii de Conturi, valoarea bunurilor proprietate publica a statului, inregistrata in inventarul centralizat al statului, nu concorda cu valoarea contabila a unor bunuri proprietate publica reprezentand terenuri si cladiri, diferenta fiind de 20.248.000 lei, rezultata din reevaluarea acestor bunuri, pentru care trebuie initiat un proiect de act normativ in vederea actualizarii anexei la inventarul centralizat al statului.

Aberatia zilei: Pungasiile si ineptiile celui mai cinstit guvern, date in vileag

De asemenea, conform Curtii de Conturi, situatiile financiare, incheiate la 31 decembrie 2013, evidentiaza un debit in suma de 10.000.000 lei, reprezentand sume achitate in avans unui artist plastic, in perioada 2008-2010, pentru realizarea unei lucrari intitulate Monumentul Marii Uniri de la 1918 (foto), ce urma sa fie montat in municipiul Arad.

"La baza platii nu au existat documente justificative legal intocmite, iar procesele verbale de receptie preliminara prezinta indicii ca au fost semnate formal, fara prezenta membrilor comisiei la locul in care se afla lucrarea, intrucat, conform declaratiilor autorului (Florin Codre, n.red.), aceasta se afla in China. Ministerul Culturii, ca urmare a nerealizarii scopului pentru care a avansat sumele, in anul 2013, a actionat in judecata autorul, actiunea fiind in curs de desfasurare, la Curtea de Apel Bucuresti", precizeaza Curtea de Conturi.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Curtea Conturi Ministerul Culturii 2013, #Curtea Conturi monumentul Marii Uniri , #minister