Povestea fara sfarsit a sanselor ratate (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 14:20
4992 citiri
Povestea fara sfarsit a sanselor ratate (Opinii)
Foto: revistaclick.ro

Absorbtia jalnica a fondurilor europene "reusita" de Romania nici macar nu mai e o stire. Nu mai sunt stiri nici lamentatiile periodice ale autoritatilor, urmate de angajamente fierbinti ca situatia se va schimba.

Nu cred ca a fost guvern din 2007 care sa nu faca din aceasta absorbtie prioritatea prioritatilor. Si totusi, sumele accesate raman penibil de mici. Unde mai pui ca mai si trebuie sa restituim parte din ele din cauza neregulilor majore descoperite in urma diferitelor auditari externe.

A fost infiintat un minister al Afacerilor Europene, condus de fostul comisar Leonard Orban. Gata, ne luam avant! Doar ca, asa dupa cum remarcam dintr-un bun inceput, ministerul acesta a fost doar o forma fara fond. Adica domnul Orban era menit sa acopere cu buna sa imagine magariile comise in continuare prin ministerele ramase stapane peste programele de finantare. Dl. Orban putea da sfaturi, daca era intrebat, dar nu putea sa decida absolut nimic din ceea ce insemna ograda altui minister. De exemplu, dl. Orban nu avea cum sa impiedice fraudarea programului POSDRU derulat de Ministerul Muncii, ci eventual sa observe ca ceva nu e in regula si sa incerce sa dreaga busuiocul la Bruxelles. Rezultatul se vede.

Acum Victor Ponta vine cu alta gaselnita: inca un minister ca sa se ocupe in mod special si exclusiv de fondurile europene. Premierul zice ca noua institutie ar trebui sa apara anul viitor. Ministrul Orban il contrazice: abia din 2014 cand incepe noul exercitiu bugetar european. Nu conteaza cand, oricum nu va avea niciun efect si nu va schimba nimic.

Putem sa facem 10 ministere unul peste altul care sa se ocupe de banii europeni. Deja avem vreo 70 de institutii si servicii specializate. Polonia are o singura institutie, un minister de resort si a papat tot, ba chiar ar mai vrea. Problema fondurilor europene nu va fi rezolvata decat daca tratam cauzele situatiei in care ne aflam.

Pe primul loc, la mare distanta, avem coruptia. Banii europeni nu sunt interesanti pentru ca sunt bani conditionati si urmariti. Conditionati de proiecte fezabile, conditionati de lucrarile deja facute care sunt decontate, conditionati de niste termene si niste reguli stricte. Sunt bani urmariti, nu pot fi pradati ca bugetul autohton. Sunt greu de jefuit, deci nu sunt interesanti. Si daca au fost jefuiti sunt pretinsi inapoi, ceea ce e, nu-i asa, de-a dreptul revoltator.

Slaba absorbtie a fondurilor europene, faptul ca ratam aceasta sansa uriasa de dezvoltare a Romaniei, este inca un pret pe care-l platim pentru coruptie. De aceea Comisia Europeana tine cu dintii de independenta Parchetului si a blocat de facto toate platile catre Romania pana la raportul MCV din aceasta toamna.

A doua cauza este abordarea extrem de fragmentata. Impartirea administrativ teritoriala a Romaniei, cu totul depasita, favorabila doar baronetului din toate partidele, face imposibila o viziune globala. Fiecare judet este un stat in stat, orice investitie se opreste la granita dintre judete. Ca sa faci ceva de la un capat la altul al tarii sau macar al unei regiuni, ar fi nevoie de vointa comuna si conjugata a mai multor consilii judetene, ceea ce se dovedeste la limita imposibilului, chiar si atunci cand jupanii sunt din acelasi partid. Dar fiecare e cu clientela lui, fiecare e cu interesele lui.

In concluzie, se leaga prea putine proiecte europene, iar din cele care se leaga, jumatate sunt fraudate. Si cat timp toate vor ramane asa, putem sa cream oricate ministere si sa vorbim in fiecare zi numai despre fondurile europene ca tot nu vom schimba nimic.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#absorbtie fonduri europene, #fonduri europene Romania , #minister