Ziua Marinei: Ministrul Apararii, incantat de capacitatea armatei navale

Luni, 15 August 2011, ora 19:36
1990 citiri
Ziua Marinei: Ministrul Apararii, incantat de capacitatea armatei navale
Foto: politicalocala.ro

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a participat, luni, la manifestarile prilejuite de sarbatorirea Zilei Marinei Romane, care s-au desfasurat la Constanta, pe faleza Cazinoului.

Cu aceatsa ocazie, Gabriel Oprea le-a urat "La Multi Ani" tuturor celor isi serbeaza ziua numelui de Sfanta Maria si celor "care isi dedica viata apararii intinderilor de ape ale tarii", a multumit marinarilor militari pentru eforturile depuse pana in prezent si i-a felicitat pentru modul in care actioneaza si isi indeplinesc misiunile.

"Bucuria acestei zile de sarbatoare este deplina pentru ca suntem alaturi de un corp de elita al Armatei Romane, care ne reprezinta cu profesionalism peste tot in lume. Acesti veritabili ambasadori ai Romaniei care, prin faptele lor, vorbesc despre onoare si profesionalism, sunt mandria Armatei Romane.

Vreau sa va multumesc in mod special astazi pentru tot ceea ce faceti si sa va asigur ca intreaga societatea intelege tot mai bine si apreciaza la justa valoare eforturile pe care le faceti. Nu este usor sa fii militar. Dar la fel de greu este sa ai in familie un militar, mai ales cand este in Fortele Navale", a spus ministrul Oprea.

In discursul sau, ministrul Oprea a adus un omagiu marinarilor si a rememorat faptele de arme pe care marinarii militari le-au savarsit in luptele pentru apararea tarii si in misiuni de instruire pe teritoriul national.

"Toti acesti barbati curajosi si toate aceste femei curajoase merita din plin respectul nostru. Cei care nu au militari in familie, nu stiu ce inseamna sa traiesti asa. Dar nici nu stiu ce inseamna sa vezi steagul tricolor fluturand mandru la catarg. Nu cunosc fiorul care te strabate cand auzi imnul national intonat la o ceremonie militara.

Dumneavoastra stiti aceste lucruri. Stiti cum este viata de militar, cu bune, cu rele, cu bucurii si cu greutati. Si mai stiti ca tocmai aceste bucurii si tocmai aceste greutati ne unesc si ne fac membri ai unei mari si frumoase familii ai Armatei Romane. Romania este mandra de dumneavoastra. Iar eu sunt onorat sa va vorbesc si sa va transmit un gand bun in numele intregului corp militar", a mai spus ministrul Apararii Nationale.

Multumiri celor care au fost la razboi

El a amintit si de participarea militarilor marinari si a fregatei "Regele Ferdinand" la misiunea desfasurata in Marea Mediterana in cadrul operatiei "Unified Protector", de cele 765 de misiuni specifice de impunere a embargoului si cele peste 17.400 de mile strabatute, cand militarii romani au demonstrat, si cu aceasta ocazie, ca pot indeplini misiuni importante in cadrul unor operatii de anvergura, alaturi de celelalte nave ale statelor membre NATO.

"As vrea sa multumesc echipajului fregatei care, pe langa misiunile specifice indeplinite, a salvat si vieti omenesti in timpul unei actiuni de asistenta umanitara acordata unei ambarcatiuni aflate in pericol pe mare. Indeplinirea ireprosabila a recentei misiuni desfasurate de fregata 'Regele Ferdinand', alaturi de participarea marinarilor romani la exercitiile internationale si misiunile Active Endeavour si Blackseafor sunt noi confirmari ale faptului ca Fortele Navale Romane, complet profesionalizate, au capacitatea de a-si indeplini cu succes rolul si misiunea", a adaugat Gabriel Oprea.

Ministrul le-a cerut militarilor marinari sa duca mai departe renumele scolii romanesti de navigatie, gloria navigatiei romanesti si sa duca mai departe exemplul eroilor marinari care de-a lungul timpului si-au dat viata, respectand Juramantul suprem.

"Pretuirea si recunostinta pe care le datoram eroilor marinari sunt nestirbite, iar amintirea lor va ramane vesnic in inimile noastre. Pentru acesti temerari care de-a lungul timpului si-au dat viata, respectand Juramantul suprem, pentru apararea Tarii si pentru gloria navigatiei romanesti, nicio multumire nu este de ajuns si nicio apreciere nu este prea mare. Exemplul lor sta vesnic scris in inimile noastre si ne obliga sa ducem mai departe renumele scolii romanesti de navigatie. Iar dumneavoastra, marinarii de astazi, va achitati cu prisosinta de aceasta responsabilitate facand ca Fortele Navale Romane sa fie cunoscute si respectate in intreaga lume", a spus ministrul Apararii Nationale.

Drapelul, simbol al onoarei

La final, ministrul Oprea a oferit Drapelul de Lupta Statului Major al Fortelor Navale subliniind ca "acest simbol al onoarei, vitejiei si gloriei militare vine ca o incununare a tuturor rezultatelor remarcabile din ultimii ani".

"Drapelul este un simbol sfant, alaturi de Imnul national. Insemnele Tricolorului sunt inscriptionate pe tehnica de lupta si sunt purtate cu onoare si mandrie, pe uniforme, de toti militarii Armatei Romaniei. Astazi, acest simbol vine sa intareasca respectul si recunostinta pe care vi le purtam. Prin participarea dumneavoastra cu daruire, profesionalism si curaj la misiunile Fortelor Navale Romane, ati facut cunoscut si apreciat Drapelul national in intreaga lume, manifestandu-va ca adevarati ambasadori ai poporului roman", a precizat ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea.

La ceremonia de la Constanta au participat, alaturi de cateva mii de persoane, reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale, veterani de razboi, cadre militare active, in rezerva si in retragere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Apărării Naţionale: Centrul european de instruire pentru F-16 din România, un punct nodal pentru securitatea regională
Ministrul Apărării Naţionale: Centrul european de instruire pentru F-16 din România, un punct nodal pentru securitatea regională
Centrul european de instruire pentru F-16 este considerat un punct nodal pentru securitatea regională, a declarat, miercuri, 17 aprilie, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr. "Din...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Gabriel Oprea, #ministrul apararii , #minister