A sosit momentul noilor ministri

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 07:18
1686 citiri
A sosit momentul noilor ministri
foto: presidency.ro

Remanierea guvernamentala contestata de Opozitie, comentata si rascomentata de media, singura sau in compania unor analisti mai mult sau mai putin avizati, mai mult sau mai putin patimasi, este o realitate.

S-au semnat decretele, s-a depus juramantul, s-a ascultat discursul prezidential in care austeritatea a fost principalul mesaj. Din acest moment "cei noi" vor trebui sa dovedeasca faptul ca optiunea prezidentiala a fost corecta.

Nu este simplu in conditiile in care Opozitia, aproape in totalitate, afirma ca remanierea a fost doar o mica rafuiala interna de partid regizata de la Cotroceni.

Cum pot cei sase sa dovedeasca faptul ca ei sunt solutia? Depasind rapid perioada inerenta a acomodarii sau reacomodarii cu asperitatile si constrangerile fotoliului ministerial si aducand in prim planul agendei lor elemente ce sa-i identifice, sa-i distanteze de predecesori.

Deloc simplu, in conditiile in care aproape totul, daca nu chiar totul, se rezuma la bani. Cu bani stiam si noi, ar spune fostul de la Transporturi, daca aveam resurse financiare totul era mai simplu, ar fi spus fostul de la Munca. Cum o dam, cum o sucim, tot la bani ajungem.

La Finante, acolo unde se aduna si se impart banii, a fost numit un brasovean care cam cu asta s-a ocupat in majoritatea carierei sale, este adevarat la nivel zonal, dar in principiu stie lectia.

A sosit momentul sa-si puna in slujba natiei competentele valorificand contextul in care primul economist al tarii a subliniat in discursul de investitura ca austeritatea trebuie sa caracterizeze politica financiara si in anul urmator.

Evident austeritatea nu este un scop in sine, ea trebuie sa anvelopeze toate masurile menite sa redreseze atat de incercata noastra economie, care nu stie nici cum sa faca suficienti bani si nici cum sa-i cheltuiasca cu folos.

Actiunile concepute de fostul de la Finante, insusite de seful direct si de cel suprem, au vizat preponderent solutia simpla a reducerii salariilor personalului bugetar, a majorarii TVA si in perspectiva impozitarea veniturilor mici si foarte mici a segmentului tacut al populatiei.

Rezultatele imediate si cele prognozate nu sunt deloc incurajatoare. A sosit momentul unor masuri mai complexe, mai rafinate, care sa promoveze austeritatea si in alte paliere decat cele ale peronalului bugetar si al pensionarilor.

Ipostaza de nou promovat ii confera domnului ministru Ialomitianu sansa de a extinde fara rezerve conceptul austeritatii in zona marilor datornici la Bugetul de Stat si Bugetul Asigurarilor Sociale, de largire a bazei de impozitare prin impunerea veniturilor Bisericii Ortodoxe si a reducerii finantarii sale de la buget si mai ales prin depistarea evazionistilor.

Reactivarea principiilor mult hulitei Legi 18/1968, a venitului illicit, in care se analizeaza averea la vedere, folosind principiul aparent neconstitutional al vinovatiei prezumate, urmand ca tu sa faci dovada sumelor platite ca impozit, proportionale cu bunastarea afisata este una din masurile ce pot fi luate in calcul, in aceste momente de austeritate in curs de generalizare.

Aceasta lege este eronat considerata de inspiratie comunista. Dar cred ca noul diriguitor al Finantelor stie ca a sosit momentul ca austeritatea invocata de la tribuna prezidentiala sa fie resimtita si de cei cu venituri mai importante, obtinute licit, dar mai mari decat ale marii majoritati.

Este surprinzator ca intuitia prezidentiala nu a surprins faptul ca vremea cotei unice a apus. Si-a facut datoria, a polarizat substantial bunastarea, dar a subtiat resursele, a majorat dezechilibrele.

Este nefiresc sa te mentii in ipostaza de aparator al pricipiului cotei unice numai pentru faptul ca principiul cotei progresive este sustinut de PSD.

Postura de nou ministru ii da sansa sa promoveze un pachet de masuri care sa reduca in mod constant si viguros deficitul celor doua bugete, deoarece este greu de crezut ca primul ministru va avea cum sa-l remanieze fara sa devina penibil in ochii opiniei publice nationale, dar mai ales a institutiilor financiare cu care conlucram.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#remaniere cabinet Boc, #noi ministri guvern, #ministri Guvern Boc , #ministri