Cine sunt cei 12 ministri care vor gestiona economia Romaniei

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 07:14
5151 citiri
Cine sunt cei 12 ministri care vor gestiona economia Romaniei

Nu mai putin de 12 ministri se vor ocupa in urmatoarea perioada de problemele spinoase ale economiei pe toate palierele ei.

In acest domeniu, Guvernul Victor Ponta a dispus infiintarea urmatoarelor ministere: Finante, Industrie si Comert, Energie, Comunicatii, Fonduri Europene, Mediu, Agricultura, Transporturi, Paduri si Ape, IMM-uri si Mediul de Afaceri. De asemenea, au fost numiti ministri delegati pentru Buget si Proiecte de Infrastructura.

Ministerul Industriei si Comertului - Varujan Vosganian - (54 de ani) - PNL

A mai detinut functia de ministru al economiei si finantelor in Guvernul Calin Popescu Tariceanu. Propus pentru pozitia de comisar al Romaniei la UE, Vosganian a renuntat dupa ce a fost acuzat in presa ca ar fi fost agent al Securitatii. CNSAS a stabilit ca acesta nu a fost niciodata colaborator al Securitatii.

Vosganian a fondat Partidul Alternativa Romaniei transformat in Uniunea Fortelor de Dreapta (UDF) care a fuzionat apoi cu PNL. Este vicepresedinte al PNL.

Varujan Vosganian a absolvit Facultatea de Comert din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti. De asemenea, este doctor in economie la ASE.

Ministerul Finantelor - Daniel Chitoiu - (45 de ani) - PNL

A detinut anterior portofoliul de ministru al Economiei in Cabinetul Victor Ponta. Totodata, el a condus Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) timp de 4 ani, in perioada guvernarii Tariceanu. A facut parte din mai multe consilii de administratie ale unor societati de stat.

Chitoiu mai este vicepresedinte al PNL si presedinte al Camerei Consultantilor Fiscali.

A contribuit la elaborarea programului de guvernare al Aliantei DA pentru alegerile parlamentare din 2004, in care a fost prevazuta cota unica de impozitare de 16%.

Ministrul a absolvit Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul ASE, precum si cateva cursuri la Institute of Charted Accountants of Scotland si la Colegiul National de Aparare. Este doctor in economie la ASE.

Daniel Chitoiu este finul lui Dan Radu Rusanu, supranumit "hrebenciucul PNL".

Ministrul Agriculturii - Daniel Constantin - (33 de ani) - PC

A detinut aceeasi pozitie si in primul Guvern Ponta. Ales in anul 2010 la conducerea PC, activitatea sa politica este strans legata de Dan Voiculescu, care detine un grup de firme cu interese in agricultura.

Constantin a fost directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura in perioada aprilie-octombrie 2009, cand ministru al Agriculturii era Ilie Sarbu.

Totodata, a avut responsabilitati legate de negocierea pachetului financiar acordat Romaniei pentru Agricultura, de reforma Politicii Agricole Comune, dar si de negocierile privind cadrul financiar 2007-2013.

A urmat cursurile Facultatii de Zootehnie din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti si a absolvit un master in managementul calitatii si inovatiei.

Ministerul pentru IMM-uri, Turism si Mediul de Afaceri - Maria Grapini (58 de ani) - PC

Presedintele PC Timis, Maria Grapini, a castigat un mandat de deputat in colegiul 3 Timisoara in urma alegerilor din 9 decembrie.

Incepand din 1998 este actionarul principal al grupului din industria textila Pasmatex. In plus, Maria Grapini este presedinte al Asociatiei Femeilor Antreprenor.

A absolvit Institutul Politehnic Iasi - Facultatea de Textile.

Ministerul Comunicatiilor - Dan Nica (52 de ani) - PSD

Dan Nica a fost numit in functia de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale si in primul Guvern Ponta. El a mai detinut portofoliul de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 28 decembrie 2000 - 14 iulie 2004, in Guvernul condus de Adrian Nastase.

Numele sau este legat de modul in care compania suedeza Ericsson a obtinut, fara licitatie, contractul pentru serviciul unic de urgenta 112, in perioada primului sa mandat de ministru. El a fost nominalizat de fostul sef al Ericsson Romania printre cei care au primit mita pentru ca suedezii sa obtina contractul.

Nica este absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii din Iasi.

Ministerul Fondurilor Europene - Eugen Teodorovici (41 de ani) - PSD

Eugen Orlando Teodorovici a fost consilierul prim-ministrului Victor Ponta in problematica fondurilor europene si secretar de stat in Ministerul de Finante. El a fost ales, pe 9 decembrie, senator USL in judetul Buzau.

Teodorovici a absolvit Academia de Studii Economice si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, dar si mai multe programe de educatie in domeniul fondurilor structurale. A detinut in trecut diverse functii in ministere precum Finante, Economie, Transporturi si al Integrarii Europene.

El a castigat venituri insemnate din participarile in diverse AGA si CA.

Ministerul Energiei - Constantin Nita (57 de ani) - PSD

Vicepresedinte PSD si deputat de Brasov, Constantin Nita a mai fost ministru pentru IMM-uri, Comert si Mediul de Afaceri in Guvernul PDL-PSD din 2009 condus de Emil Boc.

Este absolvent al Facultatii de Stiinte Economice din Iasi si al Facultatii de Drept a Universitatii iesene, precum si doctor in economie la Facultatea de Stiinte Economice.

Ministerul Muncii - Mariana Campeanu - (64 de ani) - PNL

Isi pastreaza portofoliul si in noua componenta a Guvernului. A mai detinut functia de ministru al Muncii in 2008, inlocuindu-l pe Paul Pacuraru, care a demisionat ca urmare a inceperii urmarii penale de catre DNA.

Totodata, Mariana Campeanu a castigat recent un nou mandat de senator, in colegiul 2 din judetul Hunedoara.

A absolvit Academia de Studii Economice si a detinut in 2007 pozitia de presedinte al Casei Nationale de Pensii. Este membra a PNL din 1997.

Pe parcursul primului sau mandat a sustinut reformarea sistemului de pensii, declarand ca romanii ar putea avea un sistem de pensii similar celui din Statele Unite, in care fiecare persoana depune contributiile intr-un cont personal.

Ministerul Transporturilor - Relu Fenechiu - (47 de ani) - PNL

Este unul dintre cei mai controvesati ministri din Cabinetul Ponta, fiind acuzat de DNA pentru fapte comise in calitate de actionar si/sau administrator al mai multor firme.

Fenechiu a fost trimis in judecata in dosarul "Transformatorul", in care DNA il acuza ca a vandut, in perioada 2002-2004, catre Electrica Moldova, transformatoare vechi in locul unora noi.

Fenechiu a urmat, in 2006, cursurile Colegiului National de Aparare, Bucuresti, a absolvit un master in marketing la Universitatea Romano-Americana, in 2007, si a urmat cursuri de masterat in cadrul Facultatii de Management a Universitatii Ecologice Bucuresti, in 2008. De asemenea, el a obtinut titlul de doctor in management la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati

Este vicepresedinte al PNL si apropiat al liderului partidului Crin Antonescu.

Ministerul Mediului - Rovana Plumb - (52 de ani) - PSD

Ministru si in varianta extinsa a ministerului in cadrul primului Guvern Ponta si conduce organizatia de femei a PSD. A fost presedinte al ANPC in perioada 2001-2004.

Rovana Plumb a fost presedinte si director general al Gerovital Cosmetics din 1995 pana in 2000. De asemenea, a castigat un mandat de deputat din partea USL in Dambovita.

A absolvit Facultatea de Utilaje si Ingineria Proceselor Chimice, de la Institutul Politehnic Bucuresti, si este, din 2004, doctor in Stiinte Economice, Managementul Sistemelor Industriale, titlu obtinut la Universitatea Politehnica Bucuresti.

Ministerul Apelor si Padurilor - Lucia Varga (45 de ani) - PNL

A fost sef al Garzii de Mediu Bihor si secretar de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile in perioada 2005-2008. Este din 2008 deputat de Bihor.

Ea a fost presedinte al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) in 2007 si 2009 si, timp de un an, presedinte al Biroului reuniunii Partilor la Protocolul privind Apa si Sanatatea.

Lucia Varga a absolvit Universitatea Tehnica Timisoara - Facultatea de Mecanica.

Ministru delegat pentru Buget - Liviu Voinea - (37 de ani)

A detinut functia de secretar de stat in Ministerul de Finante in primul Guvern Ponta, precum si pe cea de consilier al presedintelui PSD, Victor Ponta.

Voinea a sustinut introducerea sistemului de plata a TVA la incasarea facturii si a starnit reactii critice dupa ce a afirmat ca este analizata posibilitatea adoptarii unui mecanism prin care romanii care transmit Fiscului informatii privind fapte de evaziune ar putea primi stimulente fiscale sau facilitati, dupa modelul legislatiei "denuntatorului" din Suedia.

Liviu Voinea este conferentiar universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si profesor asociat la Academia de Studii Economice (ASE).

El a obtinut diploma de MBA de la Universitatea Stockholm si doctoratul la ASE.

Ministru coordonator pentru proiecte de infrastructura (in SGG) - Dan Sova (39 de ani) - PSD

Senator de Olt, este de profesie avocat, fiind in trecut partener al mai multor firme de avocatura, precum si asociat al Casei "Sova si Asociatii".

Sova a fost coleg la Facultatea de Drept cu Victor Ponta.

In 2011, inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au descoperit, in urma unor controale efectuate la institutii ale statului, ca Sova a incasat ilegal de la firma sa de avocatura, de pe urma contractelor incheiate cu statul, 4,4 milioane lei, din cei 7,1 milioane lei.

In anul 2005, Dan Sova si-a luat diploma de doctor in Drept, fiind autor al lucrarii "Fiscalitatea aplicabila societatilor comerciale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministri economie Ponta, #ministri numiti de Ponta, #ministru Finante, #ministru economie , #ministri