Consulatul R. Moldova la Iasi se deschide la 1 septembrie

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 18:40
3922 citiri
Consulatul R. Moldova la Iasi se deschide la 1 septembrie

Ministrul de externe de la Chisinau, Iurie Leanca, a declarat vineri, intr-un interviu acordat NewsIn, ca la 1 septembrie se va deschide consulatul Republicii Moldova la Iasi, iar partea romana va deschide un punct consular si la Ungheni.

Romania a deschis vineri doua consulate in Republica Moldova, la Cahul si Balti. Sunt primele institutii de acest gen deschise de o tara membra UE in afara capitalei moldovene, dupa cum remarca ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, care a inaugurat consulatul de la Balti alaturi de omologul sau, Iurie Leanca.

Conform intelegerii la care au ajuns cele doua parti in urma cu opt luni, si Republica Moldova va deschide un consulat la Iasi.

Ministerul de Externe din Republica Moldova a solicitat Iasiului inca de anul trecut un spatiu adecvat pentru functionarea consulatului. La sfarsitul lunii aprilie, aflat la Iasi, presedintele Traian Basescu le reprosa autoritatilor iesene ca nu au reusit, de aproape un an, sa identifice un spatiu adecvat in care sa functioneze consulatul Republicii Moldova. Primarul Iasiului l-a asigurat in cele din urma pe presedinte ca a identificat o cladire adecvata.

Mihai Capatana, secretarul general al Ministerului de Externe de la Chisinau, declara zilele trecute, la Europa Libera, ca in prezent partea moldoveana asteapta propunerile din partea Primariei din Iasi. "Ei ne-au promis ca ne vor da cu titlul gratuit un oficiu pentru acest consulat. Propuneri am avut mai multe", a spus Capatana.

Pe de alta parte, Iurie Leanca a spus in interviul pentru NewsIn ca a convenit cu omologul sau roman, Teodor Baconschi, ca partea romana sa deschida si un punct consular, o sectie sau o sucursala consulara la Ungheni, pentru a facilita acordarea de vize pentru cetatenii moldoveni, acordarea de permise de mic trafic si alte servicii de natura consulara.

R. Moldova si-a mai exprimat dorinta, la sfarsitul anului trecut, prin premierul Vlad Filat, de a deschide un punct de acordare a vizelor la frontiera, la Ungheni, dar Ministerul de Externe inca nu a facut niciun comentariu oficial in legatura cu aceasta solicitare. Totusi, presedintele Traian Basescu mentiona, in aprilie, ca este posibil ca Romania sa deschida "foarte curand" un birou consular la Ungheni.

Pe de alta parte, ministrul de externe de la Chisinau a declarat ca autoritatile moldovene au inceput deja sa explice cetatenilor ca de la anul, odata cu aderarea Romaniei la Schengen, vor trebui sa plateasca 35 de euro pentru vize, in conditiile in care, in prezent, Romania acorda vize Republicii Moldova in regim de gratuitate. Ministrul a amintit insa si de problema suparatoare a existentei intermediarilor, pe care o semnalau de curand si autoritatile de la Bucuresti.

"Sunt absolut convins ca in momentul in care aceste vize se vor elibera intr-o maniera mult mai simplificata, intr-un regim facilitat, omul va fi gata sa plateasca aceasta suma, care pana la urma totusi e una relativ mare pentru modestele noastre pensii si salarii, dar este una relativ conventionala. Daca vom reusi sa eliminam acesti intermediari, care inca mai exista in R. Moldova ...sunt oameni nevoiti sa plateasca sume mult mai mari... Deci, eu sunt convins ca cetatenii nostri vor trata cu intelegere si chiar vor aprecia faptul ca viza romaneasca va fi si viza Schengen, concomitent", a declarat Iurie Leanca in interviul pentru NewsIn.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#1 septembrie Iasi, #consulat Moldova Iasi, #deschidere consulat Iasi , #ministri