Editorial: Boii si viteii

Autor:
Miercuri, 12 Martie 2008, ora 10:11
1998 citiri
Editorial: Boii si viteii

Nu mai tin minte daca a existat in anii acestia vreo sesizare privind neconstitutionalitatea actului normativ referitor la raspunderea ministeriala in ansamblul lui, dar incompatibilitatea cu principiul care spune ca nimeni nu-i deasupra legii este evidenta. Ce este sigur e ca nici un demnitar cercetat penal n-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate pe motiv ca nu se supune acelorasi legi ca omul de rand.

Prin urmare, nu e destul faptul ca tara unde traim are doua planete, cea a slujbasilor care-si intind bucata de paine de la o zi la alta si cea a oamenilor din ale caror declaratii de avere calculam anual noi victorii, puse pe seama calitatii de demnitar aflat in slujba primei categorii. Trebuia sa avem si reprezentarea clara a distantei, dupa modelul "randul unu palmuieste randul doi".

In vremurile adoptarii Legii 115/1999, cei care au formulat-o au considerat ca trebuie sa reglementeze si maniera de investigare a porcariilor demnitarilor, tocmai deoarece nimeni nu era deasupra legii. Cum, insa, in toate legislaturile, deasupra legii erau membrii guvernului, a trebuit sa li se intareasca sentimentul ca pana ajung sa-i lege, procurorii se vor lasa pagubasi.

Asta, ca sa-si poata continua nestingheriti activitatea de trafic de influenta si abuz de putere, gratie careia si-au adaugat noi etaje vilelor unde poti sa incartiruiesti toate contingentele de evacuati ai regimului comunist.

A explicat Ion Iliescu pana a facut scurt la limba, in timpul celui de-al treilea mandat, dar si acum cateva saptamani, ca ratiunea instituirii unei comisii prezidentiale (alta tampenie) care sa dea girul pentru inceperea urmaririi penale a unui ministru sau fost ministru a fost simpla: mereu se poate trezi cate-un nebun care sa faca un denunt, iar daca ministrii ar trebui sa o tina in drumuri la Parchet n-ar mai administra ca lumea tara - asa, fara abonament la procurori, au condus-o spre bunastare.

Are o logica ceea ce spune fostul presedinte, insa explicatia sa nu rezolva o problema fundamentala: cum ramane cu Constitutia, cu egalitatea in fata legii? Nu incerci sa previi un rau printr-un rau.

Ca tot respiram intr-o lume cu susul in jos, Curtea Constitutionala a decis, adaugand din nou la Legea fundamentala (ca in cazul deciziei privind-o pe Norica Nicolai): ministrii care sunt si parlamentari pot fi urmariti penal numai cu acordul colegilor.

Si asta in timp ce Constitutia spune asa: "Deputatii si senatorii pot fi urmariti penal si trimisi in judecata pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau opiniile exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor".

Avand in vedere ca e nevoie de doua treimi din voturile unei Camere, isi imagineaza toata lumea ca niciodata, corbii din parlament nu le vor scoate cristalinul camarazilor lor, spre a-l hali procurorii, spre dreapta indestulare a lui Traian Basescu - evident, nici cu posibilitatea presedintelui de-a aviza declansarea procedurilor impotriva demnitarilor nu sunt de acord, din ratiuni de egalitate in fata legii, dar si pentru faptul ca, dupa cum ne cunoastem cu totii presedintele, stim deja ca ar fi in stare sa pulverizeze guvernul fara sa respire, pentru a-l matura pe Calin Popescu Tariceanu.

Un amanunt: deputatul-avocat PD-L Daniel Buda, membru al Comisiei juridice, a afirmat ca DCC nu se aplica decat in viitor. Ce-i drept, legea spune ca Deciziile Curtii Constitutionale intra in vigoare din momentul publicarii, dar tot legea, aia fundamentala, mai zice ceva: "legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile".

Daca se indoieste careva ca Legea raspunderii ministeriale reglementeaza in materie penala, si ca nu este mai favorabila, eu ma inclin in fata gandirii partidului prezidential.

Cristian Mihai Chis

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#chis, #editorial, #ministri, #CC, #raspundere, #Justitie , #ministri